Kékedi Kata 2003 TavaszNyár Keleti kényelem kollekciójának divatbemutatója (május 20.)

Langyos tavaszi este, pénteki zsúfoltság a budapesti Nagyörúton. Az exkluzív kávézóban, melyet Kékedi Kata első bemutatójának színhelyéül szemelt ki, már alig van ülőhely.


Kkedi Kata 2003Keleti Knyelem

Langyos tavaszi este, pnteki zsfoltsg a budapesti Nagyrton. Az exkluzv kvzban, melyet Kkedi Kata első bemutatjnak sznhelyl szemelt ki, mr alig van lőhely, pedig az esemny csak fl ra mlva veszi kezdett. Kata a 'Vad-Kelet', Miskolc szltte, s a budapesti Iparművszeti Egyetemen megszerzett tudst 2003. mjus 20-n trja előszőr szles publikum el. s ha mr Kelet-Magyarorszg, mirt ne menjnk mg Keletebbre? Kkedi Kata egszen a hastncosnők, muszlinftylak, aranyosan csillog kelmk birodalmg rpti a krti kznsget. Bekukkantok a sznfalak mg. A lnyok tenyrnyi helyen vrjk az entre-t, izgatottsg moraja telti be az ltzőt. Brmerre nzek, fekete haj, stt szemű szpsgek – egy erre tvedő szultn nyilvn otthon rezn magt.Kata még a fodrász kezei alatt – épp loknisodik. Nem is zavarok, inkább elfoglalom helyemet az erre kijelölt vörös bársony kanapén. Keleti a kényelem. Mondom én. Akinek már csak állóhely jut, nyilván egészen mást gondol. De ahogy nekem, úgy neki is elhalványulnak a fények, felizzanak a reflektorok és kezdetét veszi a varázslat.

Keleti hastáncosnő libben a látómezőmbe. Hajlékony és légies, akárcsak a testét fedő leplek. Csupa muszlin és gyöngy, flitter és arany. Azt táncolja, hogy szép az élet, ha elhiszed és addig tart, amíg élvezni tudod. Szép-szép. Nadehát mégiscsak furcsán néznének rám, ha amúgy libbenosen lejtenék be a legközelebbi színházi premierre ide a szomszédba, a Madáchba. A következo modellel már érkezik is a megkönnyebbülés. A tradícionális hastáncos ruha csak hangulatkeltő volt, a Kata által tervezett darabok lényegesen európaibb vonalakkal idézik a mesés keletet.

A könnyedséget és a selytelmességet azonban ezek a ruhák sem nélkülözik. Tervezojük láthatóan nem retten vissza a merész színválasztástól, de gondosan ügyel rá, hogy az elegancia mezsgyéjén tartsa az olykor csupa flitter darabokat is. Az ellensúly általában a szolíd fekete, vagy a nemes fehér színében érkezik és teremt egyensúlyt. A dekoltázsok mélyek, rafináltak és hangsúlyosak – a keletiesség jegyében. Da aki nem a kidobós, hanem inkább a sejtetos típusba tartozik, az is találhat kedvére valót a Kékedi kollekcióban.

Az indiai elefántdübörgés elmaradt, volt viszont helyette vastaps, melynek ölelésében az ilyenkor szokásos büszke ámde szégyellos mosollyal lerótta tiszteletkörét maga a tervezo is. A varázslat ezzel véget ért, de kelet megidézet szelleme már kiosont az ajtón és szelíden lépdel a körúton a nyüzsgő város forgatagában.
Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2003-05-21


ALMAF