Hol volt, hol nem volt...

Hol volt, hol nem volt... | HazaiDivat.hu - A magyar divat online otthona


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szerzetesrend, amelynek tagjai csendben, rendben éldegéltek békés magányukban fenn a hegyen. Buzgó hit, magasztos gondolatok s persze szigorú fegyelem hatotta át mindennapjaikat. Az idő azonban elszállt felettük, lelkük a mennyországba távozott, ahol is nyugalmasan peregtek örökkévaló létük végtelen percei.



Le-lenéztek néha a felhők közül, s megelégedéssel nyugtázták, hogy egykori, szeretett földi otthonuk mit sem vesztett méltóságából, mert bár kolostor jellege a múltba veszett, de mégiscsak tiszteletet parancsoló múzeumként érte meg a XXI. századot.

Egy nap azonban furcsa hírek keltek szárnyra a habos felhők tetején, s a szerzetesek aggódva kértek kimenőt a Mennyek Urától. Láthatatlan lelkekként szálltak alá a földre, hogy saját szemükkel lássák, mint vonulnak lenge ruhás leányok világi hívságoktól és örömöktől mentes szentélyük fedele alatt.

Azt persze nem tudom, mit szóltak volna a jámbor urak ennyi szépség láttán, de amint helyet foglaltam a kifutó mellett, fantáziám nem hagyott nyugodni, s engedve a kísértésnek bizony elképzeltem, amint a fehér lepellel fedett székeken sorra ülnek a szürke csuhás szerzetesek. Élénken láttam a képet, amint - megszokástól hajtva - imára nyitják szájukat, de az ámen az ajkukra forr, s csupán egy áhítatos áááááááááááá-ra futja tőlük. Kuncoghatnékom támadt, holott a hely miliője cseppet sem tartozott a szórakoztató kategóriába, sőt a magasztos hangulatnak sem volt - és voltam jómagam - épp híján, csak hát ugye a kaján képzelet... Mert mégiscsak abszurd egy exkolostorban a hiúság oltárán áldozni, vagy mégsem? Mit tagadjam, én nem éreztem szentségtörésnek, hogy az egykori vasárnapi misék és szigorú önmegtartóztatás falai közt most csinos lányok lépdelnek szebbnél is szebb alkalmi ruhákban. A backstage talán jobban zavarba hozta volna isten szent szolgáit...bár a szépség is az Úr ajándéka, s hol másutt is lehetne köszönetet mondani érte, mit házának szent falai között.


Írta: Ekhó , Dátum: 2007-12-19






ALMAF