A divat művészi iparosai

A divat művészi iparosai | HazaiDivat.hu - A magyar divat online otthona


Mivel interjúalanyom kihangsúlyozta, hogy a Fashion Craft Art az iparművészekről és alkotásaikról szól, így kicsit utánanéztem, mit is takar pontosan a fent említett kifejezés.



Röviden, de velősen, az iparművészet nem más, mint olyan tevékenységek gyűjtőfogalma, amelyek használati és dísztárgyakat hoznak létre, művészi igényű és technikájú kivitelezéssel. Személy szerint nem is kételkedem abban, hogy a Budapest Galériában felvonuló modellek valóban mind megfeleltek ezeknek a kritériumoknak.

Amit még fontosnak tartok megjegyezni az az a tény, hogy a művészet sokszor, sok ember számára érthetetlen. Ha megnézünk egy képet, elolvasunk egy verset egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt látjuk a vásznon, ugyanazt rakjuk össze a szavakból, mint teszem azt, a szomszéd Pisti. Lehet, hogy számomra a kubista festészet már sok(k), vagy Pisti számára a szimbolista költemény kifejezések érthetetlen kuszasága csupán

S mi köze mindennek a divathoz? Ha összekapcsoljuk a divatot és a művészetet, mint azt meg is tesszük számos alkalommal, érthető, hogy a kifutókon sokszor látunk olyan darabokat, amelyeket a legkevésbé sem tudnánk elképzelni magunkon. Ezeknek az alkotásoknak nem is a hordhatóság a céljuk, ez tény, viszont jó „csak úgy” megszemlélni őket, elhümmögni rajtuk, akár egy érdekes szobor előtt tennénk – ez tiszta művészet. De amikor olyan ruhák libbennek elénk egy bemutatón, amelyek nem csupán esztétikailag ragadnak meg minket - mert érdekes a színviláguk, anyaguk, elkészítési technikájuk -, hanem még hordhatóak is – nos, az már több mint divat, több mint öncélú művészet: az maga az egyensúly, amelyet (szerintem) csak nagy odaadással, figyelemmel és energiaráfordítással lehet elérni. Azoknak a tervezőknek pedig, akiknek ez sikerül, külön köszönet és elismerés érte…vegyék magukra mind a Fashion Craft Arton megjelenő iparművészek!


Írta: Ekhó , Dátum: 2007-11-26






ALMAF