Náray Tamás Royal Court 200809 ŐszTéli nagybemutatója (szeptember 27.)

Fantázia, utazás, luxus. Romantika, harmónia, szépség. Kell ennél több?


Náray

Fantázia, utazás, luxus. Romantika, harmónia, szépség. Kell ennél több? Egy szemet gyönyörködtető divatbemutatóhoz biztos, hogy elég! Náray Tamás 2008. szeptember 27-én egy virtuális világ körüli útra hívta meg a budapesti Corinthia Grand Hotel Royalban gyülekező kíváncsi publikumot. S hogy hova utazhattunk a 2008/09 Ősz/Téli kollekciót felvonultató nagybemutatón? A tradícióit őrző Londonba, a jeges Északra, a mesés Keletre, a buja Afrikába, körbe a fél Földön a divattervező ruhái által. S míg tájról-tájra vándoroltunk a kifutóra libbenő csodás kreációkban gyönyörködve, beleleshettünk kicsit Náray Tamás gondolataiba is, hiszen most az ő szemével nézhettünk körül a nagyvilágban, bepillantást nyerve talán még a tervező álmaiba is, melyekből - ahogy mondani szokta - a valóságát építi.



Prológus

Egy órával a bemutató előtt már kész tömeg várakozott a Royal zárt báltermének ajtaja előtt, hogy – mivel névre szóló hely most csak egy-két kiválasztottnak adatott meg, így – gyors székfoglalással minél jobb perspektívából szemlélhessék a leggyorsabbak s legügyesebbek majd a grandiózus bemutatót. A bebocsátásig az előtérben várakozó társaság igen vegyes képet mutatott, mind nemre, mind korra, mind öltözékre való tekintettel. Mint általában, most is a hölgyek alkották az egybegyűltek nagyobb hányadát - de akadtak azért urak is -, láthattunk fiatalokat, középkorúakat, időseket és gyerekeket egyaránt, a ruhák pedig a farmertől kezdve a nagyestélyiig bezárólag valóban széles skálán mozogtak. A legtöbben azért kosztümöt, visszafogott koktélruhát vagy csinos blúzt viseltek kisszoknyával esetenként elegáns nadrággal; nehéz lett volna megállapítani mi is most a dress code.

 

By Náray

Gyakran teszik fel nekem a kérdést: mi inspirál az egyes kollekciók megalkotásában? Mi az a ki nem merülő forrás, amelyből szezonról szezonra ihletet merítek? Nos, a válasz egyszerűbb, mint hinnénk: a fantáziám és az álmaim. S hogy miről álmodozom? Boldogságról, szépségről, nagy utazásokról a világ lenyűgöző tájain, a romantika, a harmónia és a luxus jegyében. Tartsanak velem ezen a képzeletbeli világkörüli úton, engedjék meg, hogy virtuális világpalotám kapui feltáruljanak Önök előtt! Lássuk hát!

 

Royal Court

Kezdésként a londoni udvar hűvös eleganciája, arisztokratikus pompája tárult fel előttünk. Az első ruhák megjelenése előtt, a kifutó oldalán felállított kivetítőn a Big Ben tornya és a jellegzetes ruhát és sisakot viselő őrség képei villantak fel előttünk, hiszen mint később - minden tourt megelőzően -, most is ezek a fotók mutatták meg, hova is utazunk a következő percekben felvonuló ruhaköltemények által. Láthattunk ebben a blokkban térd fölött érő lakkcsizmákat, combtőig érő kabátkával, tollas-tornyos sisakkal és lazacszín térdnadrágot vagy épp csupa fodor miniszoknyát is. Egy-egy modellt nem csak az újraértelmezett tradicionális ruha varázsolt különlegessé, de az is, hogy meseszép, díjnyertes kutyák is vonultak velük a kifutón. Színek tekintetében a vörös és fekete dominált leginkább a londoni tourban, valamint a már említett lakkos csizmák és kúpos fejfedők. Utolsóként egy gyönyörű mélykék, elöl rövid és fodros betétű, hátul hatalmas uszályú, vállnélküli estélyi libbent elénk, királyi befejezést biztosítva az első blokknak.

 

Polar Express

Másodikként a jeges gleccserek és szikrázó hómezők közé kalauzolt minket Náray Tamás, ahol a nyersgyapjúból és nemes szőrmékből készült modellek határozták meg a fő irányvonalat. A tourt a beige, a krém, a kristályfehér és az opálszín uralta, ami pedig a fazonokat illeti, megcsodálhattunk egy csodaszép hófehér kabátot, egy buggyos aljú térdnadrágot térdcsizmával s egy félvállra vetett szőrmekeppet is. Ám lássuk be, hideg ide vagy oda, azért a jeges Északon is szerethetik a hölgyek az apróbb ruhadarabokat, mi sem bizonyította ezt jobban, mint egy elénk libbenő, szaténfényű piciny szoknya és egy csupa csipke, ujjatlan miniruha. A kiegészítők is igazán érdekesnek bizonyultak ebben a blokkban: a lányok szőrmés fülvédőket viseltek, s alapjában hófehér, de a sarkán leopárdmintás topánokat. Ezt az utazást is egy meseszép estélyi zárta: egy combközépig szűk, onnét lágyan bővülő szoknyás, hosszú ujjú csipkelátomás.

 

Winter Palace

A következő tour előtt kivetített hagymakupolás épültekből már jól tudhattuk, hogy merre fog vezetni képzeletbeli vakációnk útja. A harmadik állomás a paroszláv cári kultúra fényűző gazdagságába kalauzolt minket. Itt az empire vonalvezetésű, finom kelmékből, ékszerszerű díszítéssel készült összeállításokban gyönyörködhettünk. Elsőként egy fekete lakkhatású hagymaszoknyát viselő modell vonult a kifutóra, magasított nyakú ujjatlan garbóban, bokacsizmával. Őt hosszított fazonú, csillogó kabátot viselő férfi követett, akinek eleganciáját csak még inkább fokozta fekete nadrágja s egy decens nyaksál. S ha már cári udvar, akkor a bundák sem maradhattak ki a repertoárból, melyhez hajszálcsíkos, elegáns nadrágot és bő fazonú, ám sejtelmes selyemblúzt álmodott a tervező. A karcsúsított blézerek és duplahatású szoknyák, ruhák is megjelentek a kifutón, ahogy az extramini sem hiányozhatott ebből a blokkból sem.

 

Albion Hunting

S ha már valaki elzsibbadt volna a sok utazással együtt járó üldögéléstől és nézelődéstől, hát irány egy kis vadászat a ködös Albionban! Persze csak virtuálisan, a divat segítségével. Itt betekintést nyerhettünk az ódon kastélyok falai közé, a military stílus formabontó, kissé gyűrött eleganciájába, amely magába olvasztotta a késő ősz felejthetetlen varázsát és színeit is. Az Albion felvonuló modellei közt láthattunk tejeskávészín kiskabátot piros, díszes gombolással, khaki/fekete szoknyát és térdig érő csizmát, 7/8-os nadrágot karcsúsított blézerrel vagy épp a földet seprő hajszálcsíkos nagykabátot, mindet kicsit katonás, de nagyon elegáns stílusban. A sort végül egy fekete alapon hatalmas vajszín mintás, virágos, rövid ujjú, combközépig érő ruha zárta.

HazaiDivat.hu: Ezen a bemutatón egy világkörüli útra invitáltad a látogatókat. Milyen elv szerint választottad ki a bemutató egyes állomásaihoz tartozó ruhákat?
Náray Tamás
: Valóban egy nagy utazásnak lehettünk most részesei, s a különböző blokkok ruháival próbáltam megragadni az adott országra, tájra, etnikumra, kultúrára leginkább jellemző ízlésvilágot, hangulatot. Abban a szellemben terveztem meg a kollekció egyes darabjait, hogy a világ azon részére – szerintem - mi a leginkább jellemző.

 

Terra Africana

A nomád szafari stílus és a városi elegancia ötvözéséből született meg az Afrika blokk, amelyben a vörös és a barna színek megannyi árnyalata, s az egzotikus állatminták idézték meg a forró afrikai föld látványát. Gyönyörködhettünk itt már-már nonfiguratív leopárdmintás miniruhákban, kiskabátokban, lila szőrmecipőben, melyeknek a sarka szintén állatmintában pompázott, óarany és ezüst kombinációjú modellekben, barna/vörös szaténoverallban, melyhez hatalmas, bolyhos sál dukált. Végül ezt a tourt is egy remekbeszabott estélyi zárta, az Afrikát idéző vörös/barna árnyalatban.

HazaiDivat.hu: Gyönyörű kutyák is felvonultak ma a kifutón. Azon kívül, hogy még különlegesebbé tették a bemutatót, mit tudhatunk erről a momentumról?
NT:
Én imádom őket! Nekem is van két kutyám, két tibeti terrierem. Ráadásul az Európa Kutyakiállításnak is én vagyok az egyik védnöke, így nem maradhattak ki a bemutatóból ők sem! Elvégre minden tájegységnek megvan a maga kutyája is…

HazaiDivat.hu: Nem okozott ez problémát? Nem ódzkodott a szálloda vezetősége teljesíteni ezt a kérést?
NT:
Nos, a kutyás ember az egy teljesen más „állatfajta! Akárcsak a vadász vagy a lovas emberek a végletekig tudunk ragaszkodni ehhez az életformához és meg is védjük az álláspontunkat. Visszatérve a kérdéshez, ezeket a kiállítási minőségű kutyákat – ugye most úgy beszélünk szegényekről, mint valami bútorról – a tenyésztő és a tulajdonos is úgy tartja, hogy minél tovább megmaradjon az állaguk – csúnya szóval. Éppen ezért, ezek a kutyák olyan helyen laknak, olyan ételeket esznek és ráadásként olyan nevelést kapnak, hogy nem lehet itt velük semmi probléma. Vannak külföldi szállodák, ahol a kutyáknak külön szolgáltatások járnak, megkérdezik, milyen reggelit készítsenek nekik, ilyen-olyan márkás vizet kapnak…és persze ezért a tulajdonosnak szép összeget kell fizetnie. Tehát csak azt akarom ezzel mondani, hogy valahol már felismerték, hogy milyen üzlet van abban, ha nem kitiltják a kutyákat a szállodából, hanem kiszolgálják ezt az igényt is.

 

Asian Flowers

Az egzotikus, távoli Keleten vakító színekkel, túláradó minta- és formagazdagsággal találkozhattunk mi, utazók. Az égig érő városok, végtelen virágmezők és páratlan kézműves alkotások ihlették az óarany, rózsaszín türkiz és narancsos modelleket, amelyek színpompás kavalkádként vonultak elénk a kifutón. A csodaszép, fémesen csillogó anyagok, virághímzések tourja volt ez, ahol aranyló zöld halásznadrág, türkiz kiskosztüm, narancsszín, bokában húzott nadrág alkotta a repertoárt érdekesen hasított csuklójú blúzzal. A hatalmas aranyszín kabát alatt extramini hagymaszoknyás, ruhácska rejtőzött, amelyet mintha függőlegesen három részre osztottak volna, a középsőt pedig telehímezték virágos motívumokkal.

HazaiDivat.hu: Az nem is kérdés, hogy szeretsz-e utazni. Inkább az érdekelne, az utazásaid során ért hatásokat, ihletet hogyan „konzerválod”, hogy itthon egy ilyen grandiózus bemutató születhessen belőle?
NT
: Legszívesebben folyton csak utaznék! Az ilyenkor ért hatásokat és a belőlük származó ötleteket pedig rajzok, fotók által rögzítem. Általában van a szállodában rajzfüzetem, s ha valami megtetszik azt azonnal meg is örökítem.

HazaiDivat.hu: Eszerint minden ruhád realisztikus ihletésű?
NT:
Igen. Egy-egy út során több tízezer képet is csinálok. Mivel nincs mindig nálam a rajzfüzet, így az épületeket, az utcán, üzletekben, múzeumokban engem megfogó dolgokat lefényképezem, majd pedig a szállodában le is rajzolom őket. Mostanra annyi helyen jártam, annyi témakör, élmény, hangulat halmozódott fel bennem, hogy éretté vált a dolog arra, hogy egy ilyen nagyszabású, világkörüli bemutatóban öltsön testet.

 

Ottoman Arabesque

A Keleten maradva azonban egy másik életbe is bepillanthattunk, ahol az oázisok palotáinak elfüggönyözött, titokzatos, zárt világa rejtőzik. Itt rohanó életünkbe egy új divatot teremt az Ottoman Arabesque balzsamos levegője, s a vonzó érzékiség, amely árad belőle. Ehhez a világhoz hűen, semmit sem láttunk, ám sok mindent sejthettünk a ruhákat csodálva. Akadt köztük fekete, dupla anyagú töröknadrágos overall, csepp alakú hátkivágással, vastag, fehér övvel. Felvonult előttünk bokáig érő, lágy esésű tunika, magas, fehérrel hímzett nyakrésszel már-már tradicionális viselet. De elénk lejtett a tourban egy szaténnadrágos modell is, amelyet anyagában pettyes, kétoldalt hasított szoknya fedett, felette egy merész fűzővel s ezüstszín keppel. A blokkot egy mellben és csípőben redőzött, fémes csillogású estélyi zárta, melyet egy hosszú csipkekesztyű varázsolt igazán tökéletessé.

HazaiDivat.hu: Miért nem egyetlen országot választottál ki, hiszen felölelni az összes régiót sokkal nehezebb, sokkal nagyobb munka, mint egyet bemutatni a divat által, nem?
NT.
Ez így van, de így jóval színesebb lett a bemutató is. És annyi ország, annyi szín, annyi hangulat kavarog bennem, annyi ötlet, megvalósítandó álom, hogy képtelenség lett volna egyetlen témába beleilleszteni mindet.

 

India’s Beauty

S a Keletet nem járhatjuk meg úgy, hogy el ne látogatnánk a csodákkal teli Indiába, a mesés gazdagság, a drágakövek, a bódítóan édes illatok, tündöklő színek, selymek és csipkék felkavaróan varázslatos világába. A kifutóra lépett itt fekete/ezüst miniruha és sárga csipkenadrág alatta fekete harisnyával, melynek felső részét is csak a kényesebb részeken dolgozták alá. Ciklámen alapon fekete csipkés, hátul végig gombos ruha és egy lila, csupa strassz, combtőtől bővülő fazonú estélyi, melynek pántja X alakban keresztezte a dekoltázst. De láthattunk barackszín alapon szürke csipkerétegű, derékig szűk, onnét bővülő, habos ujjú modellt is és fekete alkalmi ruhát szikrázó virágokkal díszeset.

HazaiDivat.hu: Sok dupla anyagú ruhát láthattunk a mai bemutatón és rengetek díszítést, főleg az utolsó blokkokban…
NT:
Igen, szeretem alkalmazni ezt az anyag az anyagon technikát. Most is számos dupla, tripla rétegű ruha vonult a kifutóra, akadt, amelyiknek az alsó része fényes volt és az látszódott át… a felső rétegek pedig általában gyöngyös, flitteres, strasszos díszítésűek. Csináltunk tülltollakat, tütüs ujjakat, amelyeket csak felhúztak a modellek a karjukra, azok is nagyon jól mutattak.

 

Evening at the Court

Végül, de nem utolsó sorban következett a „Bál a palotában!”, ahol ezerszínű kristálycsillárok fényében keltek életre a koktél és estélyi ruhák, mind csupa szépség, csupa elegancia, csupa ragyogás! Fehér, ekrü, arany, ezüst, organza, muszlin, hímzett csipke. Gyönyörködhettünk empire fazonú, színjátszó alkalmi ruhában, melynek mellrészét egy szikrázó bross díszítette, hátán pedig szárnyként libbenő stóla reppent fel minden lépésnél. Láthattunk szűk fazonú, szikrázó estélyit a kézfejen túlnyúló muszlin ujjakkal; a ’20-as éveket idéző, rojtos díszítésű ezüst ruhát, és harangszoknyát egymásra omló tenyérnyi fodrokkal. Utolsóként lépett a kifutóra Náray Tamás álompárja, ahol a fiú fehér, anyagában csíkos öltönyt viselt ezüstszállal kivarrt inggel, masniba kötött nyakkendővel, a lány pedig igazi habos-díszes királylányruhát hatalmas, tenyérnyi virágokkal díszített szoknyával, szűk V vonalú derékmegoldással, a mellrészen fehér gyöngyös kivarrással, könyékig érő, elegáns kesztyűvel. Úgy festettek, mint akik egy képeskönyv lapjai közül létek ki, a mese világából, amelyet Náray Tamás írt nekünk.

 

Fotók:

Fotók Náray Tamás "Royal Court" 2008/09 ősz/téli divatbemutatójáról - Grand Hotel Royal, 2008-09-27 

 

További cikkek a témában:

Náray Tamás, divattervező

 

Blogbejegyzés a bemutatóhoz:

Utazni élvezet!


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-10-29






ALMAF