Az első Wella Fashion Show előzetes sajtótájékoztatóján jártunk (február 14.)

Március 2-től három napon át a divaté a főszerep a városligeti Vajdahunyad várában, a Mezőgazdasági Múzeumban.


Wella Fashion Show 2007 Tavasz sajtótájékoztatóHárom nap a hazai divat legjavából

Március 2-től három napon át a divaté a főszerep a városligeti Vajdahunyad várában, a Mezőgazdasági Múzeumban. Az első Wella Fashion Show-n számos hazai és nemzetközi divattervező mutatja majd be kreációit. A sajtó képviselői a Hilton Budapest WestEndben gyűltek össze, hogy informálódjanak az eseményről. A forgóajtó Tóth Bori divattervezőt perdíti be az előtérbe, a barnaöltönyös londinerek biccentenek a csinos jövevénynek, majd a lift irányába terelik a művésznőt. A felvonó az M szintig szalad, ahol is Vass Kata, a Wella Fashion Show bájos sajtófőnöke köszönti az érkezőt. A Hilton név mondhatni kötelez, a stílusos belteret a mennyezeten félkörívben végigfutó, apró lámpácskák sora világítja meg, a meleg fénygömböcskékkel harmonizáló barnás kárpitot ezüstszínű, fehér körmintázat tagolja, a terülj-terülj üvegasztalokon reggeli gyanánt, forró fekete gőzölög. A no smoking! érvényben van ugyan, ellenben a szomjasaknak korlátlanul szabad a vásár.



Wella

Minekutána nagy nehezen kiürül minden bádogkancsó, lassan-lassan a sajtótájékoztató is kezdetét veszi. Nyitányaként a Wellát képviselő Gaál Zoltán számol be a háromnapos „divattörténeti esemény” részleteiről.

Ismertetőjéből megtudjuk, a Fashion Show keretében a nagyközönség elsőként a fiatal divattervezők divatbemutatóját tekintheti meg a Vajdahunyad várában (2007. március 2-án, péntek este 19.00 órától), melyet 20.00 órakor a Daalarna, Sentiments, Tóth Bori és Vágó Réka bemutatója követ, hogy végül a látványosságok láncolata, 22.00 órai kezdettel, nagy-nagy Celebrity Partyba torkolljék.

De természetesen szombaton és vasárnap is megéri majd ellátogatni a helyszínre – biztosítanak a szervezők, hiszen naponta három alkalommal, potom 1500 Ft-ért tájékozódhatunk az aktuális trendekről, bulizhatunk a Neo zenéjére, és hogy az haute couture szerelmesei se maradjanak látnivaló nélkül, arról vasárnap, mintegy a nagy esemény záró rendezvényeként, az Első Magyar Divattervezők Szövetségének (EMDSZ) Gálája fog gondoskodni.

 

„Igazi divatshow lesz a divatshowban, a legextrább, a legszebb ruhákkal!” – ígéri Hajdú Mihály is, a szövetség elnöke, a fináléban résztvevő tíz magyar divattervezőt hozva fel garanciaként a minőségre. A Wella Fashion Show szervezői a 2Face, az EMDSZ és a főtámogató Wella, Horvát-, Orosz- és Csehországból is hívtak résztvevőket a divatshowra, Ana Kujundicz, Tomislav Jercic mellett, hazánkba látogat Lena Kvadrat és Iska Fisarkova divattervező is, hogy tehetségükkel erősítsék az amúgy is izmos mezőnyt.

 

EMDSZ

Az Első Magyar Divattervezők Szövetségéről nem árt tudni, hogy a magyar divatszakma meghatározó személységei alapították meg, mintegy három hónappal ezelőtt. A civil kezdeményezést 10 divattervező hívta életre, úgyis mint: Benes Anita, Kovács Andor, Joó Beatrix, Léber Barbara, Halász Éva, Németh Anikó, Király Tamás, S. Hegyi Lucia, Kosánszky Dóra és Sziráczky Brigitta. A szövetség elnöke, Hajdú Mihály szerint tevékenységük körébe tartozik a magyarok közízlésformálása, nem utolsó sorban pedig az, hogy a tervezőkre az őket megillető rang alapján, tehetségük, munkájuk elismeréseként, hungarikumként tekintsenek az emberek.

 

A Divattervezők Szövetsége financiális alapot nyújt a divattervezőknek, hogy ne csak kis országunkban, de nemzetközi terepen is bizonyíthassanak, kollekcióik olyan rangos eseményekre is kijuthassanak, mint a londoni vagy akár a milánói Fashion Week. Célkitűzéseik között szerepel továbbá olyan rendezvényeket létrehozni, melyek pozícionálják a divatot, elsőként erre a Wella Fashion Show keretében nyílik majd lehetőségük.

A nagyszabású divatshow nem egy egyszeri alkalom lesz – mondják, évente kétszer kerül majd megrendezésre, a remények szerint tavasszal és ősszel. A divatesemény fő törekvése, hogy biztosítsa a folyamatos kapcsolatot a közönséggel és a szakmával is, melyre kitűnő példa, hogy a nemzetközi együttműködés eredményeként, az őszi rendezvényen már a magyarok is részt vehetnek Prágában.

 

Cérnagyártól a fodrászokig…

Kovács Andor, a Sentiments tervezőpárosának férfi tagja, a háttériparág felépítését emelte ki feladataik közül, fontosnak tartván, hogy a cérnagyáraktól egész a fodrászokig bezárólag egyre többen keressék s találják is meg megélhetési forrásukat a divatban. Milánót az olasz állam tette divatfővárossá, úgyhogy pénzt, tőkét invesztált a fejlődő iparágba – állította elénk mércéül a taljánokat – Magyarországnak is be kellene kerülnie ebbe a körforgásba, Budapestnek legalábbis Kelet-Európában kellene hasonló pozíciót kivívnia – jegyezte meg. A háború alatt már működött ilyesmi – tette még hozzá - Magyarországról szállították a selymet Franciaországba. Először is konfekcionálni kellene az haute couture stílusjegyeket és felépíteni a brandet, ahogy arra számtalan külföldi példát találunk – vázolta elénk a szövetség távolabbi terveit – akkor talán nemcsak az olaszokat érdekli majd jobban Donatella Versacce divattervező aktuális munkássága, egy éppen futó Picasso kiállításnál, de  a magyarok is hasonló szellemben üdvözlik majd a honi alkotók kreációit.

 

A divattervezői szakmai elit kialakításán túl, a szövetség tagjai természetesen az utánpótlás kinevelését is fontosnak tartják, ezért is kerülhettek a Wella Fashion Show résztvevői közé a fiatal divattervezők, akik a sajtótájékoztatón, jó harmincan képviselték magukat.

 

Sziráczky Brigitta trendajánlója

A rövid programismertetés után, divattervezőkről lévén szó, a tavasszal uralkodó trendekbe is bepillantást nyertünk. Sziráczky Brigitta a szivárványszín-hangulat térhódításáról beszélt, melyben az erős piros, erős lila, az eklektik kék, a kék egy szintén erősebb árnyalata, és a sárga kap majd hangsúlyt. De divatban marad a szürke és a földszínek is - tette hozzá, mintegy a hallgatóság megnyugtatásul - nyáron pedig a fehér számíthat igazán trendinek. Ezek a nagyon tiszta, nagyon üde színek organza anyagokban és különböző selymekben öltenek testet, avagy a divattervezők által tervezett, kézműves matériákban. Továbbra is hódít az A-vonal, népszerűek lesznek a sortok, hosszú és rövid mellénykékkel kombinálva, a szoknyák bubble formát vesznek fel, általában véve is a laza és könnyed stílus válik dominánssá, már, ami a pret a porter (konfekciós) irányvonalat illeti.

 

A Wella Fashion Show keretében a 2007-es tavaszi-nyári kollekciók mellett, láthatunk majd 2008-as őszi-téli darabokat is, Kovács Andor szerint ennek már nemzetközi hagyománya van, a távol-keleti eladások miatt mosódnak össze a téli kollekciók a nyárikkal.

 

Rögtönzött divatbemutató

Wella Fashion Show 2007. Tavasz sajtótájékoztatóA sajtótájékoztató zárásaként Hegedűs Zsanett, Sziráczky Brigitta, Léber Barbara és Benes Anita estélyi ruháiban gyönyörködhettünk, mintegy ízelítőt kapva a márciusban ránk váró élvezetekből. A sejtelmes, gyűrt, piros muszlinruhától a fekete csipkével ékített selyemruhán át a vajszínű, Mona Lisa arcmásával cicomázott, puffos aljú, hátul fűzős megoldású költeményig akadt minden, ami csak szemnek ingere lehetett. Nem csoda, hogy a modellek és a sajtótájékoztatón megjelent divattervezők nem kerülhették ki a közös fényképezkedést sem, Brémer Miklós fotógráfus aparátja bőszen kattogott, miközben maga nevetve adta mosolygásra ingerlő instrukcióit...

 

Ennyi hangulatébresztő után, mi más is következhetnék, mint a Wella Fashion Show részletes programja!

 

2007. március 2. péntek

19.00 óra Fiatal Tervezők : Coterie – Martin krisztina és Schöff Mónika, AIAIÉ – Hegedűs Zsanett, Péter Anna, Ana Kujundizc (Horvátország)

 

20. 00 óra Daalarna – Benes Anita, Léber Barbara, Sentiments – Joó Beatrix és Kovács Andor, Tóth Bori és Vágó Réka bemutatója

 

22. 00 óra Wella Fashion Show Celebrity Party

 

2007. március 3. szombat

17.00 óra Mini kollekciók: Pazicski Miklós, Pipetta - Nádasdi Kata, Pipetta – Farkas Imola, Mihálkovics Edina, Fehér Beatrix, Papp Szilvia, Becski Leonóra és Kostenko Daria bemutatója

 

19.00 óra Street: Artista, Aquanauta, Bodza, Eclectick és Lenka Kvadrat (Oroszország) bemutatója

 

21.00 óra S. Hegyi Lucia és Tomislav Jaric (Horvátország) bemutatója

 

22.00 óra Fashion Music Concert – NEO

 

2007. március 4. vasárnap

17.00 óra Fiatal Avantgarde Tervezők: Nati 100% Pure Idea, Kontúr Réka, Luu Ahn Tuan, Bicsérdi Ágnes és Iska Fisarkova (Csehország) bemutatója

 

19.00 óra Sziráczky Brigitta, ManierNémeth Anikó és Illés Kati, Márton – Végső, Kemenesi Tünde bemutatója

         

21.00 óra Első Magyar Divattervezők Szövetsége - Gála
 

Fotók a Wella Fashion Show sajtótájékoztatójáról - Hotel Westend Hilton, 2007-02-14


Írta: MZ , Dátum: 2007-02-19






ALMAF