Sziráczky Brigitta 2007 Nyári divatbemutatója a Millenárison (június 5.)

Impresszió, azaz érzéki benyomás, az adott pillanat, hangulat rögzítése, a kontúrok, körvonalak elmosása.


Sziráczky Brigitta 2007 nyárVan Gogh és a divat

Impresszió, azaz érzéki benyomás, az adott pillanat, hangulat rögzítése, a kontúrok, körvonalak elmosása. Nem is csoda, hogy Sziráczky Brigitta június elején a Millenárisban tartott Van Gogh Divat Show elnevezésű divatbemutatóját az impresszionisták jeles képviselőjének neve fémjelzi. Játék a fénnyel, a színekkel. Játék az anyagokkal, a szabásvonalakkal. Így találkozik a festészet és a divat, így kapcsolódhat a képző- és az alkalmazott iparművészet, múlt és jelen a kifutó reflektorainak égisze alatt.



A helyszín

Sziráczky BrigittaMillenáris Park, Teátrum. Az épület előtt zömében hölgy, de meglepően sok férfivendég is várakozik. Öltözetük vegyes. A nők közül valaki stólát kanyarintva a vállára, trendi - már-már kisestélyi – toalettben érkezett, mások csak felkapták a - szintén trendi, de valójában hétköznapi – farmerszoknyájukat, a mostanság ismét reneszánszát élő neccharisnyával, az összeállítást pedig egy kiskabáttal varázsolták némiképp alkalmibbá. Az urak szintúgy változatos képet mutatnak.

Magam mögött hagyva a bebocsátásra várakozókat, a szigorúan őrzött, nézőtérre nyíló ajtóhoz lépek, s bár felkészülök rá, hogy ellenállásba ütközöm, bármiféle nehézség nélkül, a látogatóktól még elzárt szektorba jutok. Odabent már nagyban folynak az előkészületek, de engem nem köt le a fotósok, kameramanok munkája, inkább a kulisszák mögé surranok.

Backstage

Bár már csak húsz perc van hátra a kezdésig, a színfalak mögött meglehetősen nyugodt hangulat fogad. Az elképzelt sürgés-forgás, kapkodás helyett állóvízszerű kép tárul elém, ahol valaki a megfelelő kiegészítőket válogatja, valaki az utolsó simításokat végzi az egyik lány ruháján, mások pedig csak tűnődve ácsorognak. Egy modell meglehetősen bágyadt arckifejezéssel omlik el az egyik széken.

Sziráczky Brigitta 2007 nyárEkhó: Fáradtnak tűnsz. Hányra érkeztél?
Modell:
Reggel fél tízkor már itt voltam…azóta nincs nagyon megállás. Koreográfia, ruhapróba, smink, fodrász…s persze az állandó várakozás, hogy mindezen túlessünk, végre elkészüljünk.

E: Beavatnál kicsit a kulisszatitkokba? Például, hogyan kerültél ide?
Modell:
Én szabadúszó vagyok, azaz nem tartozom egyik ügynökséghez sem. Múlt héten kaptam egy telefont a bemutatóról. Irány a casting, majd újabb telefon, hogy rendben: jöhetek. Előző pénteken kezdődtek a próbák. Kire melyik ruha jó stb., aztán begyakoroltuk a koreográfiát. Persze mindezt itt is megismételtük. Ezt követően pedig indulok egy másik bemutatóra is.
Észreveszi, hogy a haját mustrálom, az apróra befont tincseket, amelyek meglepő határozottsággal tekeregnek a feje körül - anélkül, hogy hajtű, csat rögzítené őket -, vagy épp állnak hajmeresztő módon az égnek.

E: Hogyan készült a frizurád?
Modell:
Azt nézed, mitől állnak ilyen furán a copfocskák? Drótokat fontak minden egyes tincsbe, ezért bármerre tekerem, ott és úgy maradnak, ahová és amilyen formára csavarom.

Kíváncsi lennék, vajon a tervező vagy a fodrász találta ki ezt a hajkreációt a mai bemutatóra, de fél nyolcat üt az óra, így távozom a backstage világából, nehogy lemaradjak az igazi attrakcióról.

Vörösen izzó impresszionista nyár

Sziráczky Brigitta 2007 nyárA piros és a bordó az életerő, az energia színei, de amennyiben tévednék, azzal biztos nem fogok mellé, hogy ezek a legfigyelemfelkeltőbb árnyalatok a színek széles palettáján. Talán nem is véletlen, hogy pont vérpiros háttérvilágítás borzolta a nézők kedélyét a bemutató elején, s hogy a kollekció legelső darabjai is e színben pompáztak.

A hatást csak fokozta, hogy a szűk, csíkos, farmerrel kombinált nadrágokhoz és rövidke szoknyához áttetsző felsők párosultak, mindezt hatalmas inkognitó-napszemüvegekkel tetézve.

Egzotika

Sziráczky Brigitta 2007 nyár A „bikavadító” felütést sokkal szolidabb földszín darabok követték, amelyekhez keleties zene is társult, így nem meglepő, hogy az egyik kifutóra libbenő modell láttán az arab nők hagyományos viseletére, a csadorra asszociáltam. Nem mintha a tervező bármit is el akart volna fedni a gyönyörű ezüstszürke, mellbeszabott ruhával, csupán a kreáció anyagkezelése, földet seprő szabása, és hullámzó könnyedsége ragadta el a fantáziámat távoli tájakra.

De egzotikumot láttam a leheletfinom, pókhálószövésű blúzokban, a feltűnően nagy és csillogó ékszerekben és a széttárt legyezőben is, amely engedelmesen nyílt félkörívbe az egyik lány határozott csuklómozdulatára.

Klasszika

Természetesen a klasszikus elegancia sem hiányzott a bemutatóról. Tojásszín, selyemfényű míder tejeskávét idéző térdig érő szoknyával, halvány lila, szűk derekú, dekoltázst hangsúlyozó rövidke egyberuha és bézs kiskosztüm képviselte ezt a vonalat, amelyet ezüstösen fénylő, darázsderekat kiemelő kéttenyérnyi széles, fűzős öv tett nem mindennapivá.

For men

Sziráczky Brigitta 2007 nyár A férfiaknak sem kellett iránymutatás nélkül tévelyegniük a divat útvesztőiben: Sziráczky Brigitta barna, olivazöld, színjátszó kék zakókat vonultatott fel az erősebbik nem számára, a hozzájuk illő nadrágokkal és egyszerű, de nagyszerű pólókkal kombinálva. Mindezekhez a lezser mégis figyelemfelkeltő összeállításokhoz mezítlábas papucs dukált, a hatást fokozandó.

A kiegészítő teszi a ruhát

Míg az urak kényelmes lábbelikben vonultak a kifutón, a lányok bizony hajmeresztően magas sarkú szandálokban tipegtek. S bármennyire is a bokatörés gondolata ébred a fejünkbe e cipellők láttán, valljuk be, kevés olyan nő akad e Föld hátán, akinek ne dobbanna meg a szíve ezeket a csillogó ezüstpántos szandálokat nézve, amelyek nem csupán szépek, de még a lábunkat is gyönyörű karcsúvá varázsolják.

A kiegészítők közt találhattunk még aprócska, csuklón himbálózó szütyőkét, amely számomra a XIX. századot idézte meg, illetve hosszú, áttetsző kendőket, amelyek pont úgy ölelték körül a modellek fejét, ahogy azt az ’50-es évek mozisztárjainál láthattuk egy-egy autós jelenet alatt, mikor attól tartottak, hogy a túlzott tempó összeborzolja tökéletes frizurájukat. S bár már jócskán túlhaladtuk mindkét korszakot, a múltból kölcsönzött „kellékek” bőven megállták a helyüket ebben a XXI. századi kollekcióban is.

Estélyre, esküvőre

Sziráczky Brigitta 2007 nyár A visszafogott elegancia jegyében vonultak végig a lyukas négyzetre emlékeztető kifutón a légies, halvány zöld és sárga estélyik, hosszú uszállyal, amelyek örvényként kavarogtak a lányok bokáinál. Az esküvői ruhák terén pedig épp úgy megszemlélhettük a fűzőforma mellrészű, csípőben szűk, majd egyre bővülő aljú kreációt, érdekes, tépett frakkhatású kabátkával, mint a klasszikus harangszoknyás modellt.

A fehér különféle változatai után türkiz, bézs és ezek kombinációi hoztak ismét színt a bemutatóba egy-egy kiskosztüm, szoknya, nadrág „személyében”.

Rövid nadrágszár, élénk színek

Sziráczky Brigitta 2007 nyárLáthattuk, hogy még idén is hódít a halásznadrág, akár hosszú, lenge tunikával, akár kiskabáttal, s bár a szoknyák többsége a térdet takarta vagy a bokát verdeste, azért akadt a modellek között egy-két combokat szabadon hagyó darab is.

A színek közt a pasztell mellett nagy hangsúlyt kaptak az élénk már-már rikító árnyalatok is: narancs, neonzöld, citomsárga, élénk kék - férfi és női ruháknál egyaránt.

A tervező által olyannyira kedvelt tépett hatást keltő szoknyaaljakat, blúzujjakat is megcsodálhattuk.

A divat impresszionizmusa

Sziráczky Brigitta 2007 nyárSziráczky Brigitta utolsó tourban felvonuló kreációja, a narancs alapszínű, rövid egyberuha - melyet a bájos Debreceni Zita mutatott be - számomra maga volt az élő impresszionizmus. Hiszen az egész valóban úgy libbent elém a kifutón, mint egy két lábon járó festmény, amelyen jól kivehetőek a kék, zöld és citromszín ecsetvonások, az anyag egymást fedő rétegei, a megfogható matéria - a tervezőnő speciális anyagkezelő technikájának eredménye.

Bizton állíthatom, Sziráczky Brigitta legújabb kollekciójával nem hozott szégyent az őt megihlető holland festőgéniuszra - amit láttam, az valóban a divat impresszionizmusa volt, kész művészet.


Írta: Ekhó , Dátum: 2007-06-18






ALMAF