Fashion World Offline 2007 a pályázók és a zsűrielnök szemszögéből (május 16.)

A pályázók legalábbis így gondolják. Nem csak a hazai döntő és az 50 ország tehetségét megmozgató, tokiói világdöntő sarkallta őket nevezésre, magában a feladatban leltek kihívá


Nem csak a győzelem, a részvétel is fontos!

Dobi MártaA pályázók legalábbis így gondolják. Nem csak a hazai döntő és az 50 ország tehetségét megmozgató, tokiói világdöntő sarkallta őket nevezésre, magában a feladatban leltek kihívásra. Dobi Márta fantáziáját az haute couture kategória mozgatta meg, a Barack tervezőcsoport tagjainak, Seller Orsolyának és Opauszki Szilviának ruháit épületek ihlették, Medvegy Klárát az emberi érzelmek ösztönözték tervezésre. A zsűri elnöke, Pálffy Szilvia szerint „a Fashion World Offline sikere, ha felrázhatjuk az állóvizet Magyarországon.”



Most vagy soha!

A Fashion World Offline 2007 pályázói közül a teljesség igénye nélkül ezúttal három tervezőt szólítottunk meg, akik nemcsak eddigi munkásságukról, sikereikről, eredményeikről meséltek, de a versennyel kapcsolatos reményeiket is megosztották velünk.

Ha valaki netán példájukon felbuzdulva kedvet kapna a nevezéshez, még nem késő megmutatnia, mire képes! A Fashion World Offline 2007 szervezői meghosszabbították a pályamunkák leadási határidejét, június 12-ig az alábbi címen várják a 18. életévüket betöltött divat érzékeny, lelkes amatőrök és a szakmában már bizonyított tehetségek vázlatait:
NTW World Entertainment Kft. 1535 Budapest Pf. 702.

Dobi Márta

MZ: Milyen előképzettséggel rendelkezel a divattervezés területén?
Dobi Márta: Két éves iskolát végeztem, a Budapesti Divatiskolát. Kötött kelmékkel és alkalmi ruhák készítésével foglalkozom, de emellett egyelőre más, civil tevékenységet is folytatok.

MZ: Milyen korábbi versenytapasztalataid vannak?
DM: Versenytapasztalatom még nem igazán van, az Art’z Modell indított régebben egy pályázatot, amin el is indultam. Igaz, végül nem teljesen úgy sült el a dolog, ahogy számítottam rá, így ez a negatív tapasztalat rányomta bélyegét arra, hogy később is benevezzek különböző versenyekre, pályázatokra.

MZ: A Fashion World Offline 2007 kedvéért mégis kivételt tettél. Miért?
DM: Véletlenül vettem észre a felhívást. Főleg a zsűri elnöke miatt jelentkeztem, ugyanis Pálffy Szilvia tanárom volt a Divatiskolában. Amellett, hogy lehetőséget látok ebben a felhívásban, számomra az ő személye is garancia a minőségre.

MZ: Miért fontos egy ilyen verseny, mit vársz tőle?
DM: A legfontosabb számomra a döntős bemutató, mely a Budapest Sportarénában kerül majd megrendezésre. Ha bejutok, megmutathatom, mire vagyok képes, jó alkalom lenne a bemutatkozásra.

MZ: Melyik kategóriában neveztél a versenyre?
DM: Haute couture kategóriában neveztem, kötött árukkal. Ezeket nem gépi technikával készítem, a hímzésektől kezdve mind a saját kezem munkái. Azért döntöttem mellettük, mert a későbbiekben ezzel szeretnék foglalkozni.

A Barack tervező csoport nevében Opauszki Szilviát faggattuk

MZ: Milyen előképzettséggel rendelkeztek a divattervezés területén?
Opauszki Szilvia: A Kandó Kálmán Könnyűipari- és Műszaki Főiskolán diplomáztunk, majd az Iparművészeti levelező tagozatán elvégeztük a kulturális manager szakot is.

MZ: Milyen korábbi versenytapasztalataitok vannak?
OSZ: Nem tudom, mennyire számít, de 1999-ben egy alapítványi pályázaton, az Élet Pályán nyertünk. A legígéretesebb fiatal vállalkozás díját sikerült megszereznünk, mely nagy segítséget nyújtott a Baracknak boltunk beindításában, reklámozásában. Ezentúl pályázatokra is neveztünk, amik időközben sajnos megszűntek. Nemrégiben a Divatszövetség pályázatán is elindultunk, amiről egyelőre még nincs eredményünk. Az Életpályán elért győzelem óta létezik az üzletünk, ám azóta folyamatosan kisbabáztunk, úgyhogy mostanában nem nagyon volt időnk pályázgatni. Viszont sok önálló divatbemutatót szerveztünk. A Millenáris Parkban rendeztünk egy divatszínházat saját készítésű ruháinkból, ami igen jól sikerült, de emellett a Zichy Kastélyban rendezett bemutatónkra is büszkék vagyunk. Igyekszünk jelen lenni a hazai divatéletben, idén áprilisban például a Kenguru által szervezett Budapest Fashion Weeken is részt vettünk.

MZ: Mit kell tudjunk a Barack Boltról?
OSZ: Szerencsére jól működik. Állandó vevőkörünk van, a Kálvin téren a könyvtár mellett találhat ránk az érdeklődő, a környéken gyakran megforduló egyetemisták szeretnek bennünket. Azontúl, hogy késztermékeket kínálunk vásárlóinknak, öltözködési tanácsadással is foglalkozunk, illetve mennyasszonyi ruhákat, vagy megrendelésre méretre szabott öltözékeket is készítünk.

MZ: Miért neveztetek a Fashion World Offline 2007-re?
OSZ: Most azért neveztünk, mert ezt a versenyt nagyon jó vonalnak tartjuk. Eddig nemcsak, hogy kapacitásunk nem volt, de ilyen jellegű versenyről sem nagyon értesültünk.

MZ: Melyik témakörben pályáztatok?
OSZ: Mi az építészet témakört választottuk. Nagyon érdekes feladat volt ilyen jellegű munkát végezni, elgondolkodtató, hogy egy épület, hogy tud inspirálni egy kollekciót.

MZ: Mit vártok a versenytől?
OSZ: Tulajdonképpen semmit nem várunk. Épp azt beszéltük Orsival, hogyha semmit nem nyerünk, akkor is megérte nevezni, már csak a kihívásért is. Persze szeretnénk bejutni a döntőbe, de már a ruhák készítése is nagyon izgalmas volt. Magyarországon sajnos elég lapos a divatélet, így aztán úgy gondoljuk, muszáj mindenen részt venni, hogy az emberek folyamatosan találkozhassanak a nevünkkel, ne felejtsenek el minket.

Medvegy Klára

MZ: Milyen előképzettséggel rendelkezik a divattervezés területén?
Medvegy Klára: A Rosemari Divatiskolában végeztem, mely most Budapesti Divatiskola névre hallgat. Amellett, hogy magánrendeléseknek mind a mai napig eleget teszek, többek között a Jeannette Textilipari Nagykereskedésnek dolgoztam és a Mill Divatárunak állítottam össze a bemutatóira ruhákat ötleteket adva ezzel a gyártóknak.

MZ: Milyen versenytapasztalatai vannak?
MK: Anno a Burda versenyeken indultam, éveken keresztül részt vettem a pályázatokon, egyszer még az országos döntőbe is bejutottam. Budapesten és vidéken is különböző területi elődöntök voltak, majd a legjobbak a Budapesti Kongresszusi Központban mutathatták be munkáikat. Nemcsak mi készítettük el, magunk is viseltük a ruháinkat, az esemény sikeréről annyit, még a televízió is közvetítette.

MZ: Miért jelentkezett a Fashion World Offline 2007-re?
MK: A Budapesti Divatiskolából Rosemari szólt, tőle értesültem a pályázatról, aztán elolvastam a versenykiírást az interneten, majd ki is nyomtattam. Először a Sidney-i Operaház ihletett meg, de aztán úgy okoskodtam, hogy azzal kapcsolatban valószínűleg többeknek jut majd eszébe jó ötlet.

MZ: Végül melyik kategóriában nevezett a versenyre?
MK: Amikor elkezdtem olvasni a pályázati felhívást, a témák közül az emberi érzelmek névre hallgató volt az, amely rögtön megfogott. Azon belül is a zárkózottságot választottam, talán mert gyógypedagógus is vagyok és ez a kérdéskör a pszichológiával is egybevág. Az ötlet szikraként hasított belém, persze aztán alaposan ki is dolgoztam, remélem, sikerült valami olyat kihoznom belőle, ami majd a döntőben, a többiek munkája mellett is megállja a helyét.

MZ: Miért fontos egy ilyen verseny, mit vár tőle?
MK: Tulajdonképpen a verseny számomra egy bizonyítási lehetőség, hogy magamnak is megmutassam, igenis van bennem kurázsi. Lelkesen vetettem bele magam a munkába, a célom az volt, hogy a tervezés során sikerüljön kihozni magamból a maximumot. Másfelől pedig azt vettem észre, hogy a divattervező szakmában valahogy kevés lehetőség mutatkozik csoportmunkára. Márpedig, ha az ember bekerül a legjobb tizenhat közé, óhatatlanul szembe találja magát a kihívással. Én mindig is szerettem csapatban dolgozni, hiszen a közös munka során rengeteget lehet tanulni a másiktól. Bízom abban is, hogy ez egy színvonalas pályázat, mindenesetre a nagy divatbemutatótól már most meglódult a fantáziám.

Végezetül a zsűri elnökével, Pálffy Szilviával beszélgettünk

MZ: Eddig körülbelül hányan neveztek a versenyre? Kellőképp színvonalas pályamunkák érkeztek?
Pálffy Szilvia: A versennyel kapcsolatban ilyen részleteket még nem tudok mondani. Nem volna etikus, ha a beérkezés időpontjáig, június 12-ig nem várnánk a tervek, pályamunkák feldolgozásával. A versennyel kapcsolatban mindössze annyit árulhatok el, egyelőre még nem túl sok pályázat érkezett.

MZ: Kik lesznek a zsűri tagjai?
PSZ: Konsánszky Dóra és Körtvély Adrienne divattervezők már biztosan benne lesznek a zsűriben. Ami a többi bírát illeti, annyit mondhatok, természetesen hasonló kaliberű divattervezőkre lehet számítani.

MZ: Miért vállalta a zsűri a bíráskodást, mit várnak ettől a versenytől?
PSZ: Egyértelműen azért vállaltuk a zsűrizést, hogy felrázzuk azt az állóvizet, ami ma Magyarországon van. Hogy olyan embereknek adjunk lehetőséget a bemutatkozásra, akiknek eddig vagy iskolázottságuk, vagy anyagi körülményeik miatt még nem nyílt alkalmuk tudásukat a nagyközönség és a szakma előtt is megmutatni. Sokan kérdezték, miért nem szűkítettünk a kiíráson, miért nem csak az Iparművészeti Egyetem hallgatói vehetnek részt rajta. Úgy gondolom csak az iparművészetiseknek kiírni egy versenyt nem a mi feladatunk, hanem az iskoláé. Ennek a versenynek éppen az a célkitűzése, hogy olyanok is labdába rúghassanak, akik eddig nem, vagy akik esetleg vidéki divatiskolában szerezték a szaktudásukat.

MZ: Milyen szempontokat vesznek majd figyelembe a pályamunkák értékelésénél?
PSZ: A pályamunkák értékelésénél elsősorban a kreativitást és az újszerűséget díjazzuk, de fontos az is, hogy a pályázók kivitelezhető tervekkel jelentkezzenek, hiszen a döntőre el is kell készítsék kollekcióikat. Így aztán bizonyos határok között lehet csak mozogni, ha valaki kitalálja, hogy ő bizony csak helikopterre kötözve mutatja be három ruháját, nem biztos, hogy az elképzelését meg is tudja valósítani. Friss dolgokat várunk, tehát nem meglévő tervek kopírozását vagy továbbvitelét, hanem igazán eredeti dolgokat.

Fotók Dobi Márta pályamunkáiról

Fotók a Barackról és ruháikról

Fotók Medvegy Klára pályamunkáiról


Írta: MZ , Dátum: 2007-05-18






ALMAF