Benes Anitával, a Daalarna vezető tervezőjével a 2007-es esküvői ruha divatról beszélgettün

A 14. Esküvő Kiállítás és Vásáron se szeri, se száma a pavilonoknak, a Budapest Kongresszusi Központ három szintjén egymást érik a sodás és trendi menyasszonyi ruhák és vőlegény ö


A sztárok Daalarnában esküsznek

A 14. Esküvő Kiállítás és Vásáron se szeri, se száma a pavilonoknak, a Budapest Kongresszusi Központ három szintjén egymást érik az - egyelőre csak műanyag babák bájait hangsúlyozó - csodás és trendi menyasszonyi ruhák és vőlegény öltözetek. A háromnapos (2007. január 26-28.) vásári forgatagban sodródva az ember óhatatlanul felkapja a fejét, ha egy híres divatcég standja mellett halad el, mint amilyen a Daalarna is. Benes Anita, a divatmárka vezető divattervezője készségesen mesélt nekünk ruhákról és sztárokról.



Dióhéjban az alkotóról

Benes Anitáról, a csinos, hosszú, barna hajú divattervező hölgyről senki sem feltételezné, hogy nem mellesleg három bájos lurkó, Áron, Sára és Ábel, édesanyja. Az ajándékba kapott, figyelemfelkeltően pink árnyalatban úszó katalógusban a gyerkőcök arcképe mellett, nemcsak a Leonardo da Vinci inspirálta, Gioconda arccal ékített esküvői ruha kelti fel érdeklődésemet, többek között a művésznőről is értékes információk birtokába jutok.

  Benes Anita a pesti Iparművészeti Egyetemen diplomázott ruha és textilszervező szakon, majd ugyanitt, az intézmény Mesterképző Intézetében szerzett Divattervező Mesterdiplomát is. Ha valaki netán-tán ezek után is kevesellné az okmányokat, hozzá kell tegyük, a fent nevezett divattervezőhölgy, bizony a világ divatfővárosában is bizonyított. Párizsban designtörténetet tanult és az haute couture ruhatervezés csínját-bínját sajátította el, mely ismét csak egy értékálló papírt (diplomát) eredményezett neki.

A frissen alakult (2006. decemberében - a szerk.) Magyar Divattervezők Szövetségének egyik alapító tagja manapság - ha nem épp az Esküvő kiállításon és vásáron vesz részt - népszerű sztárjainkat öltözteti. Csisztu Zsuzsa, volt sportolónk is az általa tervezett mennyasszonyi ruhában mondta ki a boldogító igent párjának, ahogy Zsédenyi Adrienn, énekesnő és Rubint Réka, fitnesszkirálynő is mellette teszi le a voksát, ha egy-egy jelentősebb fellépésre kerülvén sor, alkalomhoz illő estélyire van szüksége. Nem meglepő hát, ha faggatózásunk tárgyául, mi is éppen őt választjuk…

 

MZ: Mi most az uralkodó trend az esküvői ruhák terén?
BA:
Általában visszatérnek az ilyen nagyon barokkos, nagyon rokokós sziluettek és formák, és ugyanúgy ezek érvényesülnek, mint az estélyi és alkalmi ruha trendben. Tehát a luxuson, a pompán, a csillogáson, a szikrázó kristályokon, valamint a gyönyörű csipkéken van a hangsúly. Ez az irány most nagyon erős és viszonylag újnak is számít, de persze mindig voltak ilyen, egy picit barokkossabb ruhák, amik most még kifejezettebben jelen vannak. Ide sorolható minden darab, ami egy kicsit különlegesebb. Ugyanakkor új divat, hogy ez a barokkos vonal keveredik egy picit a minimál dizájnnal, azzal, ami eddig is volt. A nagyon letisztult, nagyon egyenes formák tartoznak ide, ezek kombinálódnak ezekkel a barokkos elemekkel. Illetve ez az egyszerűbb vonal, ez önállóan is érvényesül, továbbra is tartja magát. Vagyis a trendbe beletartoznak a nagyon egyszerű, nagyon letisztult vonalvezetésű, nagyon-nagyon szép selymekből készült ruhavonalak is.

 

MZ: Állandó látogatói vagytok a kiállításnak?
BA:
Az Esküvő kiállítás és vásár gyakorlatilag koncentrált fóruma a mennyasszonyoknak és vőlegényeknek. Azt hiszem, a Daalarna már hatodik éve van kint, igen, ez a hatodik kiállításunk az esküvői vásáron, ahol személyesen tudunk találkozni az érdeklődőkkel és a vásárlókkal.

 

MZ: Mint tősgyökeres résztvevő milyennek találod a rendezvény színvonalát?
BA:
Ennek a Kongresszusi Központbeli kiállításnak a színvonala szinte állandó, tehát minden évben ugyanilyen. Azt mondjuk megérezzük, hogy tegnap esett a hó, kicsit kevesebben jöttek, de hát ez a dolog már időjárásfüggő. De én évek óta ugyanitt vagyok, ugyanezen a helyen és hasonló a tapasztalatom minden évben. Vannak vásárlók, érkeznek folyamatosan, hiszen itt közelről találkozhatnak mind a modellekkel, mint velem a tervezővel. Ez jó a vendégeknek is, és én is közvetlenül kapok benyomást arról, hogy kinek mi tetszik és tulajdonképpen mit keresnek.

 

MZ: Mikor alapult a cég és mit jelent a Daalarna márkanév?
BA:
2002-ben alapítottuk a Daalarnát és azóta vagyunk itt kint minden évben. A Daalarna egy táj, egy nagyon-nagyon szép táj északon, Skandináviában, egészen pontosan Svédországban, onnan emeltük át ezt a nevet. Az ottani művészet, igazából inkább népművészetnek hívnám, olyan nagyon meghatározó, ami aztán már világszerte egy vonalat képvisel, a minimál dizájnnak és ennek a vonalvezetésnek az indítója. Egyrészt szól az átgondolt formákról, másrészt a hideg, tiszta, világos színekről, amik meghatározóak az én stílusomban és munkámban is.

 

MZ: Hány üzlettel képviseli magát a Daalarna Magyarországon?
BA:
A Daalarna csak saját üzlettel van jelen Budapesten. Csak saját magunk árusítjuk a kollekciónkat és intézzük a viszonteladást, illetve Pozsonyban van egy franchise üzletünk – mondja búcsúzóul az élettel teli divattervező.

 

Kifinomult, könnyed, elegáns formák, letisztult irányzatok – így összegezhetnénk mi is a Daalarnát, aminek nevét nem árt már most megjegyeznünk. Hisz, ha egyszer sok pénzünk lesz… - biztosan mi is ellátogatunk majd a hazánkba „importált”, festői gyönyörűségű tájra, Daalarnára, ahol a kifogástalan minőségen és a maximális igényességen túl, az haute couture színvonalon, egyéni megrendelésre készített öltözékeknek számtalan fontos értéke akad még. Például az, hogy maga, Benes Anita álmodja meg őket nekünk…

Fotók a 14. Esküvő kiállítás és vásárról, ahol a Daalarna is kiállított - Budapest Kongresszusi Központ, 2007-01-26


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-02






ALMAF