A halasi csipke idén 107 éves

Titokzatosan szép. Elegáns és fenséges. Értéke vetekszik az aranyéval. Világszerte nyerte már el nemzetközi kiállítások nagydíjait.


Halasi csipke fejdíszTitokzatosan szép. Elegáns és fenséges. Értéke vetekszik az aranyéval. Világszerte nyerte már el nemzetközi kiállítások nagydíjait. 2004-től a Hungaricum Klub ötödik tagjaként viszi Magyarország jóhírét szerte a világban. Kézműves remek, de szerepe van a divatban és a turizmusban is. És 2009-ben lett 107 éves. Mi az? A csipkecsoda, a csodacsipke: a halasi csipke.



A halasi csipke története 1902-től napjainkig
                                                 
2009. a kulturális turizmus éve. Többek között ez adott indíttatást számunkra ahhoz, hogy a halasi csipkét, a magyar kulturális örökség eme remekművét népszerűsítsük és olyan piacokon mint pl. a turizmus vagy a divat hangsúlyosan bemutassuk. Szeretnénk ennek a világon egyedülálló iparművészeti alkotásnak nem csak a szépségeire rámutatni, hanem 21. századi küldetését is meghatározni és a mindennapokban betöltött, többszörösen gazdag értékesítési lehetőségeit feltárni, azokat bel- és külföldön egyaránt megismertetni.” - vallja Kiliti Zsuzsanna, a Halasi Csipkeház igazgatója.

A csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon. Mégis a magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete a halasi csipke megalkotásával kezdődött, amely Dékáni Árpád rajztanár nevéhez füződik, aki 1886-ban, főiskolai tanulmányai elvégzése után, a halasi gimnáziumban kezdte meg tanári és egyben művészi pályafutását.

Dékáni eredeti magyar mintákkal és új technikával akarta létrehozni az általa elképzelt új csipkét. 1902-ben bemutatta terveit az Iparművészeti Társulatnak, amely azokat érdekesnek találta. Az 1903-ban megrendezett Iparművészeti Kiállításon aranyérmet szavaztak meg a halasi csipkének és az 1904-es Világkiállításon St. Louisban már elkápráztatta a nemzetközi közönséget is.

Dékáni megálmodott csipketerveit a kiemelkedő tehetségű, helyi fehérneművarró, Markovits Mária valósította meg, aki hosszas próbálkozás után találta meg a más varrott csipkéhez nem hasonlítható megoldást. Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal (kontúr) veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel (stoppolás) és a hurok  öltés  60 féle változatával  töltik ki. Tehát az „anyagot”, a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre mind a mai napig.

Ma hatvanféle öltésminta közül válogatva, teljes művészi szabadsággal alkothatnak a csipkevarrók.  Ezáltal minden csipke egyedi darab lesz, amelyen mindig csak ketten dolgoznak: a kontúrozó (ez külön szakma), és a  csipkevarró.
A munka időigényességét mutatja, hogy van  4-5 munkaórával elkészűlt csipke (2,5 cm - 3 cm), a nagy terítők megvarrásához (50 cm - 60 cm átmérővel) viszont  4500-5000 munkaóra szükséges.

A halasi csipkét - egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve - 1935-ben védjegyezték. Azóta még a legkisebb (2,5 cm) Halason készült csipkében is megtalálható a három egymáson keresztbe fektetett hal, amelyek elhelyezkedése is pontosan meghatározott.

A Halasi Csipkét ma is az évszázados rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, természetes alapanyagú, lehelet-finom cérnával, száz százalékos kézimunkával valamint a  tradicionális 60 féle öltésminta variációjával  varrja a tíz halasi csipkevarró, akik a Halasi Csipke közalapítvány dolgozójaként mindezt nem hobbiból, hanem a megélhetésükért teszik.

Az alapítványt 1992-ben hozta létre  a város  önkormányzata, hogy intézményes keretek között, minden évben több milliós támogatással tegyen meg mindent a halasi csipke fennmaradásáért és népszerűsítéséért.

Az elmúlt 100 év során a világ több híressége kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként. Alice Roosewelt, Umberto kitály, IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland uralkodó mellett 1996-ban II. János Pál pápa, 2000-ben Hitachi japán hercegnő, továbbá a libanoni, a ciprusi, az osztrák  köztársasági elnök felesége.

Halasi csipke a divatban

2001-ben Mészáros Éva divattervező-iparművész   „Improvizációk  a  halasi  csipkével” című kiállításán bemutatta azt a sokféle lehetőséget, amire a halasi csipke ruhadíszként is alkalmas. Hivatalos fogadásokon, bálokon és egyéb ünnepi alkalmakkor ezek a „csipkés” ruhák versenyre kelhetnek az egyéb modellekkel. Kitüntető elismerést jelentene a halasi csipke számára, ha a  divat  prominens  személyiségei  is  felismernék a halasi csipkében rejlő ezernyi lehetőséget.

2005-ben új fejezet kezdődött a halasi csipke történetében. Ekkor került bemutatásra az  azóta  népszerűvé vált ezüstékszer és dísztárgy kollekció. Az iparművészek által sterling ezüstbe foglalt csipkék a modern divat kiegészítő elemeit alkotják (nyaklánc, gyűrű, díszzsebkendő, hajdísz), melyek elérhető áron és formatervezésüknek köszönhetően minden korosztály számára viselhetők. A lakberendezés kedves elemeit alkotják az elegáns tálcák, faliképek, asztali kis álló képek.

Ez a ezüstékszer és dísztárgy kollekció a Külügyminisztérium protokoll ajándéklistáján is szerepel. Akinek már van ezüsttálcába foglalt halasi csipkéje és ékszere: Hitachi japán hercegnő, a japán császárné, II. Erzsébet királynő, Laura Bush, jordánia királynéja.

Egyedi megrendelésre csipkébe varrhatók pl. családok címerei (Batthyány  család), továbbá cégek és hotelek  emblémái, egyházak jelképei is. A halasi csipke kitűnő kiegészítője esküvőknek is: karikagyűrű!, fejdísz, nászajándék.

Halasi csipke a turizmusban

Az 1935-ben épült Csipkeházat érdemes felkeresnie annak, aki kellemes környezetben, a világ zajától elvonulva szeretne megismerkedni a halasi csipkével, annak múltjával és jelenével. Az állandó kiállításon láthatók a több mint száz éves eredeti rajzok, a kezdeti színes, selyemszállal varrt csipkék, a több világkiállításon díjnyertes alkotások, a ’pápai ’ és a Julianna csipkék, a 60 féle öltésminta, az 570 munkaórával elkészült mellény és még sok szemkápráztató csipkecsoda. A látogatáskor lehetőség van csipkevarrási bemutató megtekintésére és a különböző meseszép halasi csipkék és emléktárgyak megvásárlására is.

A Csipkeház szívesen fogad csoportokat. A tárlatvezetés a múzeumban magyar, előzetes egyeztetéssel pedig angol, német  és francia nyelven lehetséges. Ezen túlmenően csoportok részére igény szerint borkóstolót és ebédet is a legmagasabb színvonalon biztosít.  A 120 fős konferenciaterem kitűnően alkalmas kongresszusok, találkozók megrendezésére. A száz négyzetméteres kiállító teremben pedig több jeles hazai és külföldi művész tárlata került már megrendezésre.

Nem minennapos csipkés élményt kínál a Halasi Csipke Közalapítvány  megrendezésében, a Csipkeházban 2009. április 24 és május 10 között lezajló, hagyományos nemzetközi csipkefesztivál. A X. Nemzetközi Csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi csipkeműhelyek mutatkoznak be. A kiállítás látogatói megismerkedhetnek a  csipkevilág sokszínűségével: a különböző  csipketechnikákkal, a hófehér vagy  a színek keverésével létrehozott, hagyományos és a mai modern környezethez tartozó és  abba illeszkedő  régi  és  új csipkealkotásokkal.

A halasi csipke 2007-ben ausztriai szálloda projektet kezdett, majd a következő évben magyar szállodák vendégei is találkozhattak a halasi csipke kamara kiállítással, illetve a hozzákapcsolódó csipkevarrási bemutatóval, amely nem csak felejthetetlen programot kínál, hanem az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a csipkecsoda titkaiba.

A halasi csipke fontos szereplője a magyar diplomáciai életnek, ezáltal is építve az ország imázsát.
A Külügyminisztérium által 2001. novembere  óta   utaztatott, 22 csipkéből álló, a több mint  100 éves történetet  bemutató „bőrönd kiállítás” az európai és az ázsiai magyar nagykövetségek szervezésében nagyon sok  látogatót vonzott és fontos része volt a Magyarország kulturális  értékeit bemutató rendezvénysorozatoknak - pl. a Magyar Magic Londonban. Ez a kiállítás 2008. szeptembere óta a kanadai nagyvárosokban látható, majd 2009. júniustól a new yorki kulturális évad részeként Amerikát hódítja meg.

A jövő

A halasi csipkének több mint százéves hagyománya van, nemzetközileg ismert és  elismert és ezáltal alkalmas arra, hogy a külföldiek Magyarországgal  azonosítsák. A halasi  csipke  olyan  egyedülálló  magyar érték, amelynek kultúrákat összekötő szerepe is van. Mindezt a hazai és külföldi bemutatkozások számának növelésével, a kiállítási helyszínek bővítésével és a Csipkemúzeum látogatói létszámának emelésével szeretné a közalapítvány még jobban elmélyíteni.

Forrás: Kiliti Zsuzsanna, a Csipkeház igazgatója
 


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2009-03-18






ALMAF