Zoób Katti portré a Szemlén

A 37. Magyar Filmszemle dokumentumfilm szekciójában, február 1-én vetítették Sára Júlia ’Zoób Katti divattervező’ című portréfilmjét a Mammut Palace-ban. Sajnos csak hatan láttuk.


Zoób Katti - <a href='/zoob-katti.html' title='Zoób Katti'>Zoób Katti</a> portré a Szemlén

 ’Zoób Katti divattervező’ - Sára Júlia portréfilmje a 37. Magyar Filmszemlén

A 37. Magyar Filmszemle dokumentumfilm szekciójában, február 1-én vetítették Sára Júlia ’Zoób Katti divattervező’ című portréfilmjét a Mammut Palace-ban. Sajnos csak hatan láttuk.

"Amikor elkezdtem ruhákat tervezni, a családomban mindeki úgy tett, mintha nem vennék észre, mit csinálok. Egy kicsit bolondnak tartottak. Aztán amikor berobbantam a divatvilágba, és hirtelen sikereim lettek, elkezdtek úgy viselkedni, mintha mindig is támogattak volna. Nekem pedig pedig nem volt más dolgom, mint úgy tenni, mintha nem venném észre a pálfordulásukat." - meséli Zoób Katti Sára Júlia róla szóló dokumentumfilmjében.

Zoób Katti televíziós jelmeztervezőként kezdte, többek közt Süsü,a sárkány menyasszonyának szoknyája is az ő keze munkáját dícséri - tudtunk meg a filmből. Ezt követte egy varrócsapat összeválogatása, akikkel tévés és filmes produkciókhoz készítettek jelmezt.

’Amikor rádöbbentem, hogy egy csapatért vagyok felelős, mert tőlem függ, hogy nekik lesz-e fizetésük, vagy nem, akkor végiggondoltam a helyzetünket, és arra jutottam, hogy ez a tévés-filmes munka túlságosan bizonytalan, kiszolgáltatott helyzetben tart minket. Ezért azt mondtam a többieknek, hogy mutassuk meg, mit tudunk mi így, együtt. Ekkor készült el az első kollekció.’

Amikor Zoób Katti nagyjából 15 évvel ezelőtt berobbant a hazai divatvilágba, már jóval túl volt a harmincon. Hogy miért csak ekor indult el egy mostanra virágzó karrier. A tervezőnő így beszél erről a portréfilmben:

"Az én vidéki szüleimnek nagyon rosszul esett volna, ha én annak idején azt mondom nekik, hog divattervező szeretnék lenni. Az én gyerekoromban a divat valami bóvli dolgot jelentett. Magasztosat, de bóvlit. Aztán később a családom sem igazán támogatott ebben, és bár lassan effelé haladtam, ez nem volt egy tudatos választás."

Az első divatbemutatóval Zoób Katti hirtelelen a hazai divatvilág egyik meghatározó személyiségévé vált, és ma már nemzetközi szinten is jegyzik a nevét. Lelkesen, gyakran a kimerülésig dolgozik, de láthatóan rátalált önmagára.


Írta: , Dátum: 2006-02-01


ALMAF