A Sütő Enikő vezette S.E. Super Modell Stúdió tanévzáró vizsgabemutatója (december 10.)

Vasárnap 16 óra, BM Duna Palota, III. emelet, színházterem.


Télapótól Jézuskáig

Vasárnap 16 óra, BM Duna Palota, III. emelet, színházterem. A piros bársonyfüggönnyel szegélyezett színpadon épp az S.E. Super Modell Stúdió főpróbája zajlik: Sütő Enikő lelkes tanítványai pózolnak az emelvényen. Még egyszer, utoljára mindenki lejárja a rászabott koreográfiát, amit az est háziasszonya, az egykori hazai topmodell, Sütő Enikő szigorú kiáltásokkal kísér: „Estélyiben nem lehet rágózni!” A fiatalság kicsivel öt óra után már fegyelmezetten lép a nagyérdemű elé, hogy bemutathassa szűk három hónap alatt elsajátított tudományát.



Télapó itt van...

Az apró, de ízléses helyiség törtfehér, sárgába hajló falait aranydíszítések hálózzák be, puttók repkednek a freskóknak beillő falfestmények körül, a plafont kristálycsillár, kék berakás ékíti.

Szülők, barátok, rokonok zsúfolódnak a pótszékekkel bővített közönség soraiba, már mindenki ül, amikor a fülledt terem hirtelen sötétbe borul, az est majd legapróbbjai piros mikulásjelmezekben táncolják magukat színpadra a Télapu című film dallamaira.

A nyitójelenet némi nyalánkságosztásba torkollik, Sütő Enikő rekedt, influenzás hangján így összegzi a történteket: „Mindenki megkapta a kártékony szaloncukrát!”. Majd az előttünk álló látványosságokra hívva fel figyelmünket, arra buzdít, a továbbiakban se legyünk túlontúl kritikusak, az est főszereplőinek első ízben adatik meg színpadra állni.

Divatszínház a nyugalmunk megzavarására

A háromórás divatszínház így is, úgy is tartogat meglepetéseket, ki-ki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő jeleneteket. Nemcsak a Megatáncos versenyzőknek, de bizony Enikő modelljeinek is bele kellett adniuk anyait-apait: a vizsgabemutatón a színpadi mozgáson túl a zenés-táncos blokkokra helyeződött a hangsúly.

A farmerosban - amely nyugalmunk megzavarására is alkalmas showelemeket tartalmaz, figyelmezetett időben az est bájos háziasszonya - többek között Ennio Moricone dallamaira öldökölték halomra egymást a felvonuló modell lányok, modell fiúk, akik aztán a Rednex pörgős slágerére támadtak fel ismét, hogy ki-ki végig indiánszökellve a porondon, bemutathassa a country, western hatású, has fölött megcsomózott ingecskéjét, testhezálló farmerját és szoknyácskáját, amibe az öltöztetők bújtatták.

Gyerek, vagy kutya a színpadon = garantált a siker

Elmaradhatatlan közönségsikert mégis a tökmagoknak sikerült kicsikarniuk, a kék-fehérbe öltöztetett, matrózruhás manócskák a YMCA ismert dallamaira masíroztak körbe-körbe.

A színesbőrű testvérpár, kisfiú-kislány bájossága, göndör fürtjei osztatlan tapsot érdemeltek, ahogy a figyelmet magára külön felhívni igyekvő, magában is pózoló szöszi kislány mellett sem tudott senki tenyércsapkodás nélkül elmenni. De láttunk tőlük afrikai táncot banánszoknyában előadva, a Blue Fox ruháit prezentáló pizsamás, fürdőruhás felvonulást és még kisestélyik is készültek az aprócska termetű, szívesen szereplő gyerkőcöknek.

Keleti kényelem

Ami a nagyobbakat illeti, ők a keleti táncok terén jeleskedtek. Kaptunk hastánc ízelítőt, a Las Ketchup népszerű dallamaira pedig fürdőruhás parádéban gyönyörködhettünk.

A műsor vége felé jutottunk el a számunkra talán külön is izgalmas, legerősebbre sikerült blokkokhoz. A több mint 15 éve működő modelliskola életében már hagyománynak számító összefogás eredményeként a Rotschild Klári Középiskola fiatal divattervezőinek haute couture ruhakölteményeit csodálhattuk meg a felvonuló modellhölgyeken.

A hosszú, földet söprő, hófehér selyemruhákhoz igazi báli kiegészítő, szemet takaró kis maszk járt. Az estélyikben pompázó télkirálynőknek a szemfedő takarásában, ha lehet, még inkább sikerült felszabadulniuk, körénk varázsolva a hófödte, elhagyatott havasokat.

Barbie és a robotok

Mások Robbie Williams robotmozgású háttértáncosait irigyelték meg, a fekete tüllökbe bugyolált manökenek az ismert videoklip hangulatát próbálták elénk idézni.

De a babamozgás nem fulladt ki itt, a divattervezők közül az egyik legtehetségesebb is szívesen, jogosan élt vele. A méretazonos Barbie-k közül akadt, aki fehér selyemaljba préselte hosszú lábait, melyet ugyancsak fehér kis bundával kombinált, egy másik „rózsaszín lány” a fekete tüllaljat passzította rózsaszín míderrel, ahogy a sárgakockás, abroncsos hatású, tüllel alábélelt miniszoknya is remekbe szabottan idomult viselőjére.

Ráadásul egyedi tervezésű, fehér ingek özönében dúskáltunk, melyeket a gótikus hatású, felállított fodros nyak, avagy a hímzések avattak ünnepivé. A modellek szigorúan fekete cicanadrággal és tűsarkúval párosították az említett darabokat.

Szeretetfinálé

A fináléhoz közelítve szintén az estélyikre terelődött a figyelem, a ruhák leginkább pirosban úsztak, de a ragyogást nem kerülték ki. Csillagszórók, gyertyácskák kívántak ráerősíteni az adventi hangulatra, a gyerekek táskáiból táblácskák kerültek elő, lassan összeállt a SZERETET felirat is. Az anyukák könnybe lábadt szemmel tapsolták meg csemetéiket és mentorukat, Sütő Enikőt.

A nagyobbak végezetül a Sonja szalon esküvői ruháiban csillogtatták meg tehetségüket, a vállat szabadon hagyó, hátul fűzős megoldású felsőrészek lágyesésű, hófehér aljakban végződtek, a boldog arákon diadém szikrázott.

A hosszan kitartott végjáték végül a Marry Chritmas dallamaiban oldódott fel, de mielőtt kicsire, nagyra végképp ráeresztették volna a függönyt, az est köszönetnyilvánításokba csapott át.

Hálaadás

Sütő Enikőnek teljesen elment a hangja, de ez sem akadályozhatta meg abban, hogy örömmel fogadja a szülők gratulációit, akik hálájuk kifejezéséül hatalmas virágcsokorral köszönték meg a kurzus idején gyermekeik iránt tanúsított odaadását, és hogy a mindenhol oktatott színpadi mozgáson, fotózáson túl, a színészmesterség és az előadóművészet alapjaiba is bevezette csemetéiket.

S bár csiszolni itt-ott még lehetne min, megfogadtuk Enikő tanácsát, igyekeztünk nem túl kritikusak lenni csillogó szemű tanítványaival szemben. Hisz ha néhányukat leszámítva nem is a modellpályán, az életben biztosan kamatoztatni fogják azt a szeretetet, lelkesültséget, tudást, amit a hajdan ünnepelt modelltől kaptak a három hónapos modelltanfolyam során.

Fotók az S.E. Super Modell Stúdió tanévzáró vizsgabemutatójáról, BM Duna Palota, 2006-12-10


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-13






ALMAF