Ötletgazdag energiabomba

A Sports Illustrated feledhetetlen bikini modellje, kőkemény üzletasszony, a tinédzserek ’védőszentje’, médiasztár és még mi nem.


Tyra BanksÖtletgazdag energiabomba

A Sports Illustrated feledhetetlen bikini modellje, kőkemény üzletasszony, a tinédzserek ’védőszentje’, médiasztár és még mi nem. Neki a munka az alkohol (workaholic), merthogy szeszt egy kortyot sem fogyaszt: tempója csak józanul bírható. ’Dinamikus, pozitív és minden porcikájában igazi.’ – nyilatkozta Tyra Banks-ről szintén topmodell barátnője, Heidi Klum a májusi Times-ban.



Aki ellátogat a www.tyrabanks.com weboldalra, azonnal tudni fogja, miről beszélünk. A nyitóképen Tyra még csupán kölyök, de máris olyan erővel néz a lencsébe, hogy huh! Nem is a tekintetéből olvasok, a szívéből, a lelkéből ennek a törékeny, pici lánynak. A következő fotón már kész nő. Ilyen volt, ilyen lett, a folyamat két végpontját látjuk, a kezdetet és a beteljesülést. Ami a kettő között van, az sem legyintésre méltó. Az érvényesülésért folytatott kőkemény élet-, halálharc sem kevésbé érdekes...

A rút kiskacsa

A mára 178 cm magas szupermodell, a barna szemű, eredetileg barna hajú Tyra Lynne Banks (beceneve: BBQ) 1973. december 4-én látta meg a napvilágot a California állambeli Los Angeles-ben, Don Banks és Carolyn London lányaként. Az Inglewood-i ház örökké visszhangzott a gyerekzsivajtól, a kis Banks bátyjával, Devinnel rengeteget veszekedett. ’Devin folyvást egrecíroztatott’ – panaszolta egy ízben Tyra – ’csak felnőttként lettünk jó barátok.’

Bizonyára mindketten megsínylették szüleik válását, a kislány mindössze hatéves volt, amikor édesapjuk otthagyta a családot. Tyra részéről a helyzet elfogadhatatlanságát erősíthette, hogy később katolikus neveltetésben részesült. Középiskolás éveit a szigorú lányosztályairól híres, Immaculate Heart (Szeplőtlen Szív) nevű független, katolikus magániskolában töltötte. Sosem volt erős csontozata, de az évek előrehaladtával úgy megnyúlt, magasságával, karcsúságával annyira kilógott osztálytársnői sorából, ha hihetünk csúfolódásaiknak, a bájos kislányból esetlen kamasz, igazi rút kiskacsa lett. ’Nagyon nehéz időszaka volt az életemnek, akkoriban súlyos önértékelési zavarokkal küszködtem.’ - emlékszik vissza Banks.

Fordulópont

A clearmonti McKenna College-ban folytatta volna megkezdett tanulmányait, amikor 1991-ben, alig 17 évesen az Elite Model Managementtől megkapta élete első modellmunkáját. Nevezetes belépőjét a divat világába számos próbálkozás előzte meg. Hóna alatt az édesanyja által készített fényképekkel, akinek hivatása volt a fotográfus szakma, (és aki később, hosszú ideig lánya menedzsereként működött) négy ügynökségnél fordult meg hiába. ’Mai napig a legjobb barátnőm.’ – nyilatkozta tyúkanyó külsejű mamájáról Tyra. Kezdetben mégis hasztalannak tűnt kettejük összetartása, a modellmegbízásokat rendre más kapta meg Tyra helyett. Banks-et mindenhol visszautasították magas homlokára hivatkozva, kifejezett hátránynak minősítve a lány apai örökségét. Nem csoda, ha ezek után az Elite-ben sem bízott. ’Állítólag egy ügynök látta a képeimet és azt mondta, én vagyok az első lány, akit vissza akar küldeni Párizsba. Nem akartam elhinni, hogy a világhírű modellek közé kerülök, gondoltam keresek egy kis pénzt a kollégiumra.’

Modellkarrier

Alkalmi pénzkeresetből, így lett aztán világhír. 23 évesen Tyra volt az első afroamerikai lány, aki a GQ és a Sports Illustrated fürdőruhás mellékletének címlapjára került, sokan úgy is jegyzik, mint a Sports Illustrated bikinimodelljét (ezt, mint mindenki által köztudottat, a Tyráról szóló egyetlen forrás sem mulasztja el megjegyezni), de tündökölt a fehérneműiről híres Viktoria’s Secret katalógusokban is (mások szerint a VS hirdetése tette híressé), Párizs, Milánó, Amerika kifutói mind érte sóhajtoztak.

Nem csoda, hogy pályája kezdetén összetűzésbe került a botrányairól elhíresült és Tyránál akkor még jóval elismertebb, ugyancsak színes bőrű Naomi Campbellel. Naomi okkal féltve érezhette pozícióját, ha tehette volna a kifutóról is letaszítja Tyrát. (A látványos kibékülésre csak 2005-ben került sor egy Tyra Banks talkshow alkalmával, talán Naomi is belátta végre, hogy Tyra immáron nem az ő vizeit zavarja, de ne szaladjunk ennyire előre.) 1997-ben megkapta az első elismerést is, a tekintélyes ’Az Év Szupermodellje’ díjat vehette át a Michaeltől. Magazinok, reklámok (Swatch, Pepsi, Nike, XOXO), hirdetőtáblák milliárdjai tették feledhetetlenné arcvonásait. Azidő tájt a divat olyan nagyságai kapkodtak érte, mint Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Dolce&Gabbana, Yves Saint Laurent, Chanel, Escada, Anna Sui, Liz Claiborne és Richard Tyler, hogy csak a legnevesebbeket említsük. A Vogue, az ELLE, az Amica, a Harper’s Bazaar, a Cosmopolitan és a Sports Illustrated címlapjáról mosolygott ránk. Úgy nézett ki, most már tényleg senki sem taszíthatja le trónjáról, amikor ismét csak fordult a kocka.

Abban az időben, amikor a gyermektestű modellek jöttek divatba, Tyra, akárcsak kamaszkorában, ismét az alakja miatt került nehéz helyzetbe. Igaz, most az ellentábort erősítette. Keményen kellett dolgoznia, hogy meggyőzze a divattervezőket, nőies vonalai illenek a kifutók világához, hogy az haute couture kollekciók remekei nemcsak a zörgő csontú manökeneken mutatnak jól. Bár rábeszélő ereje sokakat meggyőzött - állítólag harmincezer dollárt keresett egyetlen divatbemutatóval -, kicsivel később maga jutott arra az elhatározásra, hogy az elitnek kikiáltott divat világa már semmivel sem kecsegteti, amiért érdemes volna folytatnia. ’Kiöregedtem.’ – foglalta össze. ’Megmondtam az ügynökségemnek (IMG – New York), hogy hívja fel a Victoria’s Secretet, a Sports Illustratedet... Megmondtam, hogy folyamatosan változik a testem, hogy az ellenlábasaim már így is ’grosso’-nak (nagynak) neveznek Olaszországban, meg hogy a pokolba is, tudom, mit jelent ez. De azért sem fogok éhezni!’ Bármennyit is támadták, sosem feküdt sebészkés alá. Alaptalannak bizonyult az a vádaskodás is, miszerint melleit megoperáltatta.

Keserű tapasztalataiból okulva a divat kereskedelmi oldalán keresett menedéket. Szupermodellként szerzett kivételes sikerei ellenére, 2000 után visszavonult a modellkedéstől, hogy ismert médiaszemélyiséggé váljon. Az igazi ismertséget a UPN televíziós társaság 2003-ban bemutatott Amerika következő topmodellje című show-ja (a hazai Topmodell elődje, mely mára már számos országban fut egyidejűleg) hozta meg számára, amelynek egyszerre volt bírája, tűzrőlpattant háziasszonya, kegyetlen zsűrielnöke és adminisztratív producere. ’Adrianne Curry panaszolta, hogy nem kapta meg azt, amit a győztesnek ígértünk az Amerika Következő topmodelljében (2003). Minden lányra fokozottan figyeltem. Éjszaka Adrianne küzdelmeivel bújtam ágyba. Adrianne problémája az volt, hogy amikor Európába ment szerencsét próbálni, senki sem tudta, ki volt ő korábban. Olyan lehetett ez számára, mint egy újrakezdés. Miután a lányok elhagyják a show-t, tényleg rajtuk múlik, hogy mennyire lesznek rámenősek és milyen úton-módon próbálnak meg érvényesülni. Úgy látszik, ezt nem hangoztattam elégszer.’

Banks kisasszony tényleg szívén viseli modelljei sorsát, ’Tyra’s Beauty Inside & Out’ (= Tyra szépsége kívül-belül) címmel még könyvet is adott ki mindenféle szépségtippel és információval arról, milyennek is kell lennie egy szupermodellnek.

Tyra egy rövid időre belekóstolt az előadóművészetbe is, első zenés videójában csillogtatva meg tánctudását. A klipet az Amerika következő topmodelljének második szériájában mutatták be Shake ya Body címmel. (A tapasztalt Darkchild volt a producere.)

Létrehozta saját vállalkozását Tygirl Inc. néven, amely mellett természetesen belefér a jótékonykodás is. Tyra a TZONE patrónusaként is tevékenykedik. A vezető programot Banks fiatal lányok számára alapította, hogy csatlakozzanak a szervezethez. ’Olyan belső értékeket akarunk megerősíteni bennük, mint amilyen a remény, a bizalom és természetesen támogatást is nyújtunk nekik. A tinédzserlányok számára kihívás, hogy ellenálljanak a negatív szociális nyomásoknak, nekünk kell növelnünk belső energiáikat, inspirálva a lányokat, hogy biztos vezetőivé váljanak saját közösségeiknek.’ 2005 óta, több mint 240 lány vett részt a programban (többek közt nyári táborozásokról van szó, ahol Banks is rendszeresen megfordul). A TZONE-on kívül 1994-ben megalapította a Tyra Banks Ösztöndíjat, amely egy alapsegélyezési forma. Az afroamerikai lányok tandíjköltségeit fedezi, hogy ők is Tyra szeretett almamaterjébe, az  Immaculate Heart Középiskolába járhassanak. És bár 2005-ben teljesen visszavonult a modellkedéstől - kivonulása a kifutók világából a 2005-ös Victoria’s Secret divatbemutatójához köthető - a models.com szerint még jelenleg is őrzi negyedik helyét a világ legszexisebb modelljeinek rangsorában.

Televíziós pályafutás közelebbről

Televíziós karrierje a The Fresh Prince of Bel-Air (magyarul Kaliforniából jöttem címmel láthattuk az HBO-n) negyedik szezonjában kezdődött, Will Smith ex-barátnőjét, Jackie-t játszotta. Adminisztratív producere, háziasszonya, főbírája volt az ütős show-nak, az Amerika Következő Topmodelljének, most pedig a Tyra Banks Show háziasszonya. A nappali talk show, amit 2005 szeptember 12-én Amerikában vetítettek először, a második évadban máris az élvonalba került. A hétköznapi emberekről szóló történeteket hírességekkel készült interjúk tarkítják (ennyiben lehet különb a hazai Mónika show-nál), amerikai kritikusok szerint sokban hasonlít a korai Oprah Winfrey Show-ra (talán nem véletlenül: Tyra 1986-ban az Oprah Winfrey Show fiatal tudósítójaként működött). ’A minden nőnek van egy sztorija’ szlogen alatt Banks arra alapozza a műsort, hogy érzelmes visszatekintéseket tegyen kamasz- és gyerekkorába. Színészi képességeit Lindsay Lohan oldalán csillogtatta meg a Life-Size című Disney filmben s feltűnt Nick Cannon Wild n’ Out-jában , mint meghívott vendégszereplő.

Zene

Michael Jackson Black or White című videoklippjében tűnt fel először, majd kolléganőjével, Linda Evangelistával szerepelt közösen George Michael Too Funky-jában. 2004-ben kiadta első és eleddig egyedüli szólómaxiját Shake ya Body címmel, de a zene ezúttal nem hozott szerencsét. A pop karrierrel felsült, amit a következőképp kommentált az ANTM-nek: ’Nem is tudom, mit gondoltam. Modellek nem énekelnek!’ Mindezek dacára azért volt még egy duettje az NBA sztár Kobe Bryanttel, a K.O.B.E. és egy az említett Disney filmben, a Life-Size-ban ’Be a Star’ címmel. Összesen ezt a 3 számot rögzítette.

Mozi

Banksnek számos kisebb szerep jutott az évek során. 1995-ben debütált a Higher Learning című, kritikusok által sokat vitatott drámában. Láthattuk a fentebb már említett Life-size című Disney-filmben Lindsay Lohan oldalán, ahol egy Eve nevű babát alakított, aki végül életre kel. ’99-ben  a Love Strinks-ben, 2000-ben a Coyote Ugly-ban és 2002-ben a Halloween: Ressurection-ben tűnt fel. A teljes filmográfia megtekinthető bármelyik Tyra Bankssel foglalkozó website-on.

Egy csepp magánélet

Dacára minden sikerének, a pasikkal valahogy neki sincs szerencséje. Barátai talán nem véletlenül nevezték el ’fekete özvegynek’: kamaszként állítólag mindig előbb szakított a fiúkkal, mint ahogy azt ők megtették volna.

Tyrának számos ismert férfival volt kapcsolata, köztük John Singleton, igazgatóval, Craig Davis, befektetési bankárral, három évig pedig Chris Webberrel, a Sacramento kosarasával járt, akit az énekes Seal követett a sorban, és aki most a barátnő, Heidi Klum férje. Tyra elkeseredve jelentette ki, hogy bármilyen ’normális sráccal’ szívesen járna, aki nem híresség, mert elege van a nyomásból, hogy miközben egy másik ünnepelt nagysággal van együtt, a média folyton azt vizslatja, hogy jönnek ki egymással. A normális srácoknak mindenesetre nehéz dolguk lesz: mintha nem volna önmagában elég a tény, hogy 2000-ben a Sports Illustrated az év nőjének titulálta Tyrát, ráadásul 2006. május 8-án még a Time Magazine is kikiáltotta a világ 100 legbefolyásosabb embere egyikének.

Érdekesség

Keresztneve, a Tyra, régi, dán eredetű név, amely még a vikingektől származik.

Idézetek Tyra Bankstől

’Az önbizalom, az önszeretet csak kis része az önismeretnek. A saját hülyeségeidet is meg kell tanulnod elfogadni, mint megváltoztathatatlanul hozzád tartozót.’

’A fekete nőket mindig nőstényrókához hasonlítják, állatias, erotikus nőként definiálják. Miért ne lehetnénk a jövőben csupán amerikai szexbombák?’

’Hiszed, vagy sem, én aztán igazán tudom, hogy kell pózolni. Öt évembe telt, míg megtanultam, melyek a legelőnyösebb beállítások a számomra.’


Írta: MZ , Dátum: 2006-10-25






ALMAF