DIVAT(SZÍN)HÁZ - beszélgetés S. Hegyi Lucia, divattervezővel a Freskó c. bemutatója kapcsán


Helyszíne: Merlin Nemzetközi Színház, Klub (1052 Budapest, Gerlóczy u. 4.)

A programról:
S. Hegyi Lucia, divattervező (Luan by Lucia Divatház) Freskó című divatbemutatója kapcsán ruhakölteményekkel és vetítéssel illusztrált beszélgetés az alkotókkal.Vendégeink: S. Hegyi Lucia (divattervező), Németh Ákos (író, rendező)

Moderátor: Kulcsár Viktória (OSZMI)

A program részeként Tari Teri és Karalyos Gábor színművészek egy jelenetet adnak elő a Trisztán és Izolda (2005) című előadásból, melynek rendezője Németh Ákos, jelmeztervezője pedig S. Hegyi Lucia.

A DIVAT(SZÍN)HÁZ, azaz a színházi divattól a divatházon át a divatszínházig programsorozatról részletesen:

2007. szeptemberétől, havi egy alkalommal, minden hónap utolsó hétfőjén új szakmai programsorozatot indít el DIVAT(SZÍN)HÁZ, azaz a színházi divattól a divatházon át a divatszínházig címmel.

A program nem más, mint egy hagyományostól eltérő beszélgetés-sorozat, meghívott vendégekkel, művészekkel, akik nemcsak beszélnek munkáikról, hanem mindazt vetítéssel, kamara-kiállítással s akár divat- vagy jelmezbemutatóval is illusztrálják.

Témája pedig nem más, mint a színházi világ egyik talán legpopulárisabb, mégis rendkívül színvonalas és több művészeti ághoz is kapcsolódó területe, a színpadi látvány, s azon belül is a színházi jelmez, egy újfajta megközelítésből vizsgálva.
Középpontjában a színházi kosztüm és az öltözködési divat kapcsolata áll, annak közös és eltérő vonásai, a két kulturális rendszer: színház és divat egymáshoz való viszonya, kölcsönhatása. Mi hat mire? A színház az öltözködési kultúrára, vagy az utcai divat a színpadi jelmezre?

A 19. században, amikor a jelmeztervezés még nem volt ismert szakma, s a színházi kosztümök is a legrangosabb divatszalonokban készültek, elfogadott tény volt az is, hogy a szerződtetett színésznő saját ruhatárral rendelkezzen, s a „korhű” darabokban önállóan készíttetett toilettjeit mutassa be a színpadon a nagyközönségnek. A 20. század közepétől dolgoztak csak a mai értelemben vett, elismert jelmeztervezők, akik általában a bemutatott darab korához illő színházi jelmezeket készítettek a szereplők karakterének és a rendezői igénynek megfelelően.

A 20. század és 21. század fordulóján a színházakból egyre inkább letűnnek, s idejét múlttá válnak a nagy-kosztümös jelmezek, s a jelmeztárakba már az utcai viselet divatos darabjai kerülnek a farmertől kezdve a bőrkabáton át a kétrészes kosztümökig.

Az elmúlt években több olyan hagyományostól eltérő, „összművészeti” produkcióval is találkozhattunk, amelyek éppen speciális jellegüknél fogva sem a színművészet, sem a konvencionális értelemben vett divatbemutató műfajába nem sorolhatók egyértelműen. Ezek a produkciók divattervezők és jelmeztervezők nevéhez egyaránt fűződhetnek. Ugyanígy előfordult már az is, hogy ismert divattervezők neve jelent meg egy-egy színlapon, mint az előadás látvány-, vagy jelmeztervezője. De az sem meglepő, ha a színpadon a színészek jelmezei egységes forma- és színvilágukkal szinte önálló kollekciót alkotnak. Minderről hogyan vélekednek történészek, elméletírók, gyakorlott divattervezők, jelmeztervezők?

Meghívott vendégeink között lesznek azok a népszerű jelmeztervezők, akik egy-egy előadás látványvilágának megvalósításához divattervezési módszerekkel azonos szabásvonal vagy anyag felhasználásával szinte ruhakollekciókat készítenek. Elemezzük az idei évadban színpadra állított divat- és látványszínházi produkciókat. Ízelítőt adunk azon ismert divattervezők nagyszabású bemutatóiból, amelyek teátrális eszközeikkel igazi színházi élményt nyújtanak. Betekintünk azon előadások kulisszatitkaiba, amelyeknek jelmezeit divattervezők készítették el. S mindennek történeti és elméleti hátteréről kérdezünk meg szakembereket, kutatókat, történészeket. Helyet adunk a különböző művészeti és divatiskolák oktatóinak és tanulóinak a bemutatkozásra, valamint a szakterületen nemrég megjelent vagy kiadásra váró kiadványok, lapok népszerűsítésének.

Mindezt az érintett előadások vetítésével, az említett ruhák és jelmezek kiállításával valamint rövid divat- és jelmezbemutatóval tesszük még látványosabbá és élvezetesebbé.

A programsorozatnak a Merlin Nemzetközi Színház Klubja ad otthont. (Cím: 1052 Bp., Gerlóczy u. 4.)

Forrás: DIVAT(SZÍN)HÁZ


Írta: , Dátum: 2011-08-22


ALMAF