Hírességek, akik különbséget tesznek (június 3.)

A tavalyi sikerre való tekintettel, az ÖKO-Pannon Kht. 2008-ban is elindítja egy hónapos kampányát, ami a szelektív hulladékgyűjtésre, a hulladékok körforgására irányítja rá figyelmü


Görög ZitaD. Tóth Kriszta, Novák Péter, Kovács Emese, M. Kiss Csaba és Görög Zita hulladékruhában

A tavalyi sikerre való tekintettel, az ÖKO-Pannon Kht. 2008-ban is elindítja egy hónapos kampányát, ami a szelektív hulladékgyűjtésre, a hulladékok körforgására irányítja rá figyelmünket. Ezúttal is öt ismert személyt kértek fel arra, hogy tetőtől-talpig különleges, hulladékból készült ruhákba bújva, álljanak ki a nemes ügy mellett. D. Tóth Kriszta újságíró, Görög Zita modell, Kovács Emese úszó, M. Kiss Csaba riporter és Novák Péter koreográfus szemrevaló topánjait Vágó Réka PET palackból és szemeteszsákból készítette, a tervező iparművészek, Rostás Zoltán és Huszanyik Éva, - akik ragasztópisztolyaikkal ugyan megszenvedtek minden egyes darabért, egybehangzóan mégis D. Tóth Kriszta estélyi ruhája volt a kedvencük, ahogy azt a HazaiDivat.hu-nak elárulták - , pedig befőttesüveget, tejesdobozt, túrórudi papírt és más, a háztartásban előforduló hulladékot használtak fel látványos kreációikhoz. Az átváltozáson keresztülesett sztárokat 2008. június 1-31. között bárki megcsodálhatja a Pócsik Anita által fotózott közterületi plakátokon – értesültünk a kampányindító sajtótájékoztatón.



Intro

Az eseménynek a Fashion Street szívében magasodó Deák Palota adott otthon, mely nemcsak modern előterével, átlátszó, szupergyors üvegliftjeivel, vagy hangulatos tetőteraszával férkőzhet a design szerelmeseinek kedvenc épületei közé, de bizony az egész enteriőr magáért beszél. A sajtótájékoztatónak helyt adó első emeleti csarnok, formabontó piros kanapéja és fehér bőrfoteljai már magukban is megérnének egy misét, hát még, hogy a kényelmes ülőalkalmatosságon olyan illusztrisok csücsülnek, mint a modellkedés mellett, műsorvezetőként, színésznőként is több ízben bemutatkozó Görög Zita.

No és persze van büféasztal is, mi több az oldalfalnál az egyelőre lepedővel borított hulladékból készült öltözékek sorakoznak leleplezésre várva. A sajtó képviselői és a fotósok még mocorognak egy kicsit, aztán Novák Péter indítványozására, aki az esemény folyamán mint tudatos környezetvédő a moderátor szerepét is magára vállalja, kezdünk.

Bevezetés

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatóA sajtótájékoztatót Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója nyitja: „Célunk, hogy az élet különböző területének közismert, több generációt képviselő, hiteles személyiségein keresztül hatásosan bemutassuk, hogy a hulladék nem szemét, érték.”.

A kampány alapötlete az volt, hogy ismert emberek a hulladék nem mindennapi bemutatásával hívják fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Az ÖKO-Pannon Kht. megalakulása óta végez lakossági szemléletformáló és oktató tevékenységet annak érdekében, hogy elfogadtassa a helyes hulladékkezelés módszerét, és azt mindennapi tevékenységgé tegye. Rávilágít arra, hogy a körfolyamat lényege a hulladékok újrahasznosítása, és ennek elengedhetetlen előfeltétele a szelektálás. A kampányban szereplő ruhák mindezt jól alátámasztják, hiszen valóban hulladékból készültek. 

Ami a Kht. lakossági szelektív hulladékgyűjtés terén elért sikereit illeti: „Immáron hatodik éve ismeretes hazánkban ez a módszer, közel 4,7 millió lakos, 800 település vesz részt a szelektív gyűjtésben hatékonyan. Ez ideig csaknem 1,3 millió tonna hulladék anyag került hasznosításra.” – osztotta meg velünk a részleteket Viszkei úr.

Sztárok vallomása

ÖkoPannon Kht. sajtótájékoztatóEzt követően a Kimnovak egykori frontembere ragadta maghoz a szót.

Novák Péter: Mióta apa vagyok, a nyolc hónapos kisfiam sok szorongásra ad okot. Én az apukámtól a szellemi világot kaptam örökségül, de úgy veszem észre, ez manapság szétesőben van. Szeretnék én is valami maradandót adni a gyerekemnek, a fenntartható fejlődés ideájában hiszek. Környezettudatos vagyok, és törekszem arra, hogy így is éljem az életemet. Mindannyiunk feladata, hogy ezt a gondolkodásmódot elsajátítsuk, hiszen egyetlen bolygónk van, itt kell élnünk, s vigyáznunk kell rá. A környezetvédelem közösségi cselekvést kíván meg, de ahhoz szükség van az egyének szerepvállalására is. Az első állomás egy apró cselekedet lehet, a szelektív hulladékgyűjtés, amivel mindenki tehet ezért a planétáért!

Majd tulajdon vallomást követően, arról faggatta alkalmi „modelltársait”, a tavalyi kampány arcai: Gryllus Dorka, Tóth Gabi, Kásás Tamás, Till Attila és Szilágyi Tibor után, ők miért vállalkoztak az ÖKO-Pannon felkérésére, személy szerint mit jelent nekik a környezetvédelem, magánéletükben mit tesznek környezetük megóvásáért, egyáltalán, miért érzik magukénak a szelektív hulladékgyűjtés ügyét. Görög Zita, aki épp második babáját várja is az összetartásra és a tudatosabb odafigyelésre biztatott bennünket.

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatóGörög Zita: Modellként is megválogattam a munkáimat, amennyire az ügynökeim engedték, de édesanyaként már nem befolyásolnak. Most azt érzem a legfontosabbnak, hogy változtassunk az életünk minőségén, azt gondolom, mindenki látja és érzi, hogy a Világ ebben a formájában nem őrzi már azt a finomságot, türelmet, szeretetet, amire gyermekeinknek is szüksége van. Évekkel ezelőtt leszoktam a dohányzásról, és alkoholt sem fogyasztok egyáltalán. Nekem ezek voltak az első lépéseim. A pótcselekvéseket tettekre váltottam. Ma már szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és azt gondolom ez a minimum, amit megtehetek.

M. Kiss Csaba büszkén húzta ki magát a kanapén, négy gyerek apjaként – próbálta humorosan elütni a dolog élét – őt kétszer akkora felelősség terheli – jegyezte  meg. Aztán az őszinteség mezsgyéjére lépett, elárulta: a szelektív hulladékgyűjtést illetően először szkeptikus volt, de mára ráébredt s egyúttal hisz abban, hogy a sok pici jó a jövőben összeadódik.

M. Kiss Csaba: Soha, semmilyen más ügyben nem tapasztaltam még olyan mértékű civil összefogást, mint amilyet a szelektív hulladékgyűjtés ügyében volt szerencsém látni. A faluban, ahol élek, már évek óta férfiak és nők, felnőttek és fiatalok, szegények és jobb módúak egyformán lelkesen dobálnak a színes konténerekbe. Az emberek, megértették, mekkora a tét, és egyre többen válogatva gyűjtik a szemetüket. Így kellene mindenkinek! De amellett, hogy igyekszünk másokban is felébreszteni a felelősségérzetet, ne felejtkezzünk meg a saját, egyéni felelősségünkről sem. Bízom abban, hogy ez a kampány segít egyre több emberrel megértetni: az élhetőbb jövőnk nem csak másokon múlik.

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatójaD. Tóth Kriszta érveit már felsorolták a többiek, így ő inkább a dolog praktikus oldalát mutatta be számunkra. Míg átlag napi négy órát töltünk tévézéssel, a hulladék szelektív kiválogatása mindössze napi néhány percet „rabol” életünkből. A szelektív gyűjtés Belgiumban és Nagy-Britanniában már olajozottan működik - mesélte, oly annyira, hogy előbbi országban egyenesen feljelentik az embert, ha nem az aznap esedékes színes zacskót teszi ki ajtaja elé.

D. Tóth Kriszta: Az időnek értéke van. Nemcsak az évezredeknek, a pillanatoknak is. Ami nekünk egy pillanat, az a Földnek hosszú éveket ad. Rengeteg szemetet termelünk nap, mint nap. Tudom, mert láttam Európában, hogy a szelektív hulladékgyűjtés milyen jól működik. Ha én hetente tíz perccel többet töltök a szemét szétválogatásával, azzal a környezetem jövőjét értékes évekkel hosszabbítom meg. Olyan nagyon sok mindenre pazaroljuk a drága időnket - naponta átlagosan 4 órát tévézünk. Legyen heti tíz percünk arra, hogy szétválogatjuk a hulladékot. Legyen tíz percünk a Földre!

Amikor a ruha teszi…

Vágó RékaHazaiDivat.hu: Hogy mesebeli lábbeliket készítesz, az közismert, de hogy a hulladék anyaggal is ilyen remekül boldogulsz, az talán nem annyira. Hogy talált meg ez a felkérés?
Vágó Réka:
Eli Van Poeyer keresett meg, aki az egészet összefogta styling szempontjából. Ő vezette elő ezt a dolgot, mesélte el, hogy miről szól, hogy egyáltalán, mi a téma és persze én meg nagyon szívesen beszálltam, mert nagyon érdekesnek tűnt nejlonzacskókból és PET palackokból cipőt gyártani.

HazaiDivat.hu: A ruhák inspirálták a cipőket, vagy hogy zajlott az alkotó fázis menete?
VR:
Nem, nem, nem. Ez ennél jóval bonyolultabban és egyben egyszerűbben is zajlott. Bonyolultabb volt abból a szempontból, hogy senki nem látott semmit, hanem mindenkinek el lett mondva, körülbelül mit kellene csinálni. Én azt tudtam, hogy három embernek kell cipőt készítsek, M. Kiss Csabának egy papucsot, D. Tóth Krisztának egy szandált estélyi ruhához, illetve Novák Péternek egy néptáncos csizmát. Körülbelül persze elmondta Eli, hogy, hogy fognak kinézni a ruhák, tehát nem teljesen vaktában kellett kitalálnom, hogy, hogy használom fel ezeket az anyagokat. Vagy úgy is mondhatnánk, itt következtem én, hogy hogyan lehet PET palackból papucsot csinálni, zacskóból szandált.

HazaiDivat.hu: Melyik lábbeli jelentette a legnagyobb kihívást?
VR:
Természetesen Péter csizmája volt a legnehezebb, merthogy ott egy teljesen összerakott, működő csizmát kellett alkossak nejlonzacskóból. Szerencsére az italos kartondoboz nagyon hasznos, nemcsak italok csomagolására, ezzel ki is tudtam keményíteni a lábbelit. Igazából ez a darab volt a legmacerásabb, a legszórakoztatóbb pedig kétségkívül a papucs, a PET palackos, és ami még nagyon tetszett, az a Krisztának a szandálja, mert ott meg összevissza lehetett kötözni a nejlonzacskót.

Novák Péter Kovács Emese úszót már arról faggatta, milyen élmény volt hulladékból készült úszódresszben kamera elé állni. Az olimpiára készülő fiatal tehetség ruháját mindjárt az elénk vetített werkfotókon is megcsodálhattuk, a hungarocell granulátummal borított ruha díszítésére tormás tubusból vágták ki az olimpiai öt karikát. A halk szavú, mosolygós úszó élvezte a fotózást, ahogy minden kényelmetlenség dacára, a többiek is felcsillanó szemekkel meséltek élményeikről.

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatóD. Tóth Kriszta „mozdulni se” estélyi ruhája egy kávé csomagolására használt műanyag fóliából készült. Fülbevalója májkrémes dobozból kivágott korongokból állt össze, amit csontkéssel, egy klasszikus újrahasznosított és újrafunkcionált tárggyal domborítottak a kívánt formára. A kiegészítők összhangja a cipőt díszítő koronggal lesz teljessé. A lábbeli pántjai műanyag zacskóból kerültek kialakításra, és a tűsarkakat is hasonló anyagból zsinórrá sodort elemmel borították be. Hogy az elkészült plakáton a bájos újságíró hölgy mégis nevetve pózol, az a Zséda stylistjaként elhíresült, Eli Van Poeyernek köszönhető, aki a fotózás során állítólag nyomdafestéket nem tűrő szavakkal csalt mosolyt D. Tóth Kriszta arcára.

Görög Zita, aki kisfia társaságában egyenesen mókásnak minősítette a fotózást, tavasztündérnek öltözött, ruhája 5-6 ív újrahasznosított, fehérített papírból készült, amit textil hordozóanyagra kasíroztak fel. A díszítő csíkokat italos kartondobozokból (üdítős tégladoboz) vágták ki, a virágékek újrahasznosított papírból készültek, s a modell haját is egy különleges hajpántra rögzítették.

A tervezőknek az ékszer elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást. Alapanyaga az áruházakban kapott színes műanyag reklámtasak, amiből rétegenként a színeket váltogatva sodortak vastag rudat, majd, mint a „szalámit” felszeletelték, s hővel rögzítették.

A Novák által csak NASA babynek titulált kis tipegő pelenkájához három, szintén italos kartondoboz külső papírrétegét hámozták le, majd többszöri vízváltással lemosták róla a doboz középső kemény kartonrétegét, így puha ezüstszínű anyagot nyertek ki belőle. Ezt, a baba bőrét is kímélő anyagot varrták rá Görög Zita csemetéjének pelenkájára.

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatóM. Kiss Csaba nadrágja túrórudi papírból készült - sajnos nem pöttyösből, tette hozzá a riporter, mert ő csak azt szereti -, amit egy külön műanyag rétegre ragasztottak fel a ruha készítői, hogy ezáltal szabható legyen.  A nadrághoz dukáló ing italos kartondobozból készült, míg a mellényt több száz PET palack kupak gyűrűjének összefűzéséből hozták létre. Az egész kollekció talán legötletesebb darabja a lábbeli: széttaposott PET palackból készült szandál, amelyet műanyag pántok rögzítenek a lábfejhez. Mi több, M. Kiss még egy designos üvegfotelt is kapott, az ülőalkalmatosságot 132 db befőttesüvegből ragasztották össze az iparművészek.

HazaiDivat.hu: A sztárok folyamatosan próbálgatták a lábbeliket, vagy csak élesben szembesültek az alkotásaiddal?
VR:
Nem. Természetesen mind az öt ember, akit behívtak arcnak, nagyon elfoglalt és ezermillió más munkája volt, úgyhogy csak a fotózáson kapták meg a cipőt. Nekem annyit mondtak el, kinek milyen lábméretei vannak és azt kellett belekalkulálnom. Péternél például figyelni kellett, hogy legyen egy kis játéka a dolognak, hogy mindenképpen beleférjen a lába a csizmába. A szandálnál és a papucsnál ez a része a dolognak nem volt annyira problémás, de ahhoz képest, hogy tényleg nem próbáltunk semmit, tökéletes volt mindenkinek minden, úgyhogy nagyon jól sikerült.

HazaiDivat.hu: Az újrahasznosítás után, most milyen munkáid vannak, mivel foglalkozol?
VR:
Az ékszerszandáljainkkal foglalkozom, amit Nagy Danival csináltunk. Már készült egy egész kis kollekció, négy darab, ennek volt is egy fotózása, illetve az őszi/téli és a jövő tavasz/nyári kollekción dolgozom már. Hogy milyen megjelenéseim, vagy bemutatók lesznek a jövőben, azt most még alakul, de úgy néz ki, februárban lesz egy közös produkciónk Remete Krisztával. Egyelőre ezek a terveim.

Novák Péter ruhája, a néptáncos múltra tekintettel népi, kalotaszegi szabásminta alapján készült. A nadrág fekete újrahasznosított plasztik szemeteszsákból szabódott, melyet bricseszszabás tesz népiessé, és a tradíciók szerint ünnepélyessé. Az inghez 14 db nagyméretű fehér műanyag zacskót használtak fel. A lobogós T ujj mintázott nyakpánttal díszített. Az ing felett viselt mellény alapja fekete vastag zacskó, amire eredeti hímzésminta alapján helyeztek el színes reklámzacskóból és újrahasznosított színes szemetes-zsákokból készített motívumokat.

Öko-Pannon Kht. sajtótájékoztatóA teljes ruhakollekció legbonyolultabb darabja az elmaradhatatlan kalap. A fejfedő alapja egy régi szalmakalap, amit papírmaséval egészítettek ki a megfelelő formára, és fekete selyempapírral borítottak. A bokréta alapja drót, erre kerültek ragasztó-pisztollyal a virágok. A fejfedőt felül PET palack aljából kivágott margaréta, és hővel formázott „seprű” ékíti, pástétomos dobozból domborítottak virágokat, és műanyag zacskóból készült hozzá a rózsa. Alulra kicsi kerek szegfű került, ami a PET palack kupakjából készült, szélei felhasogatásával. (A kalap különlegessége a bokréta, amelyet a népi hagyomány szerint, kizárólag eljegyzett fiatal férfiak hordhatnak az esküvőig, és a lány készítette el a fiúnak a hajlandósága jeléül. Érdekes módon az eredeti bokrétát télen nem virágból, hanem bármi, virággá formázható anyagból készítették.).

Bojtos csizma egészíti ki ezt a minden ízében látványos, Novák szerint fogyókúrához is alkalmas kollekciót. A lábbelihez újrahasznosított szemeteszsákokat használt Vágó Réka, a szárat italos kartondobozzal merevítette ki, a szélére szürke, műanyagból font bojtot varrt.

Búcsú

A sajtótájékoztató végül a sztárok és a leleplezett ruhák közös fotózásával, valamint ebéddel ért véget, a kijáratnál mindenki designos öko ajándékot kapott, a zöldszínű zsákban egyedi és divatos nyaklánc, vagy karkötő lapult.

Aki ezekután élőben is kíváncsi lenne az iparművészek, Rostás Zoltán és Huszanyik Éva alkotásaira, péntek este a Fészek Klubban megtekintheti újrahasznosított anyagokból készült alkotásaikat.

Fotók:

Fotók a Sztárok hulladékruhában - Az ÖKO-Pannon Kht. sajtótájékoztatójáról - Deák Palota, 2008-06-03

További cikkek a témban:

Portréinterjú Vágó Réka, cipőtervezővel

Színésznők a kifutón 2007 (január 21.)

Mindent a hírességek hulladékruhábanról a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2008-06-19






ALMAF