Van. Projekt nyitóbuli a margitszigeti Holdudvarban (május 4.)

Élelmiszerbiztonság – elsőre tán még a szó is idegenül hangzik, legalábbis azoknak, akik eddigelé nem találkoztak a van.


van. T-shirt kiállításMagyarország első T-shirt kiállítása

Élelmiszerbiztonság – elsőre tán még a szó is idegenül hangzik, legalábbis azoknak, akik eddigelé nem találkoztak a van. mozgalommal. Honlapjuk, az ittvan.org igazi társadalomformáló fórum, a környezetünkben jól és kevésbé jól működő dolgokra koncentrálja figyelmünket. A közelmúltban lezajlott élelmiszerbotrányokon, lejárt szavatosságú termékek átcímkézésén felbuzdulva a szervezők dialógusébresztő pályázatra invitálták a nagyérdeműt, művészeket és designereket - köztük Schilling Kolost és Lakatos Márkot, Kengurut és a Je suis belle-t. Az akció helyszíne a margitszigeti Holdudvar.



Intro

A Margitsziget zenélő szökőkútja mögött elnyúló szórakozóhely narancsszínű lampionjainak garmadát, már a kerítésen túl kiszúrjuk. De nemcsak a Holdudvar sejtelmes fényei vezérelnek, híreken csiszolt hallásunkkal Erős Antóniát is zengeni véljük a távolból.

A kerekasztal beszélgetés éppen végéhez ér, mire helyet foglalhatunk a hangulatos kerthelyiségben. Az összecsukható székek ugyan hintáznak alattunk, mi azonban tudomást sem véve a borulásveszélyről, a színpadra érkező műsorvezetőkre, Fabricius Gáborra és Iványi Brigittára szegezzük tekintetünket. Percek múlva az első T-Shirt kiállítás megnyitója is kezdetét veszi.

Aki (be)kapja, marha?

van. Elsőként a jóvágású konferansz emelkedik szóra, aki kishazánkkal rögtön a nyugatot helyezi szembe. Hollandiában, Svédországban – sorolja – az embereket elsősorban nem a politika érdekli, azzal foglalkoznak, hogy mi zajlik a társadalomban, tudatosan foglalkoznak a well-beinggel. Mi ugyan nem vagyunk jólléti nagyhatalom, fontos azonban, hogy legalább civil kezdeményezések útján, ha úgy tetszik éppen egy póló formájában, fejezzük ki és bátorkodjunk is közszemlére tenni állapotreformáló véleményünket, gondolatainkat. Ha kell, legyünk a magunk szendvicsemberei – buzdít Fabricius Gábor – avagy ne azt vegyük be, amivel etetnek, félre a töménytelen junkfooddal.

Iványi Brigitta szolidabb vizekre evez, a vörös hajú, bájos hölgyemény a kampányrendszer és a művészet szimbiózisáról beszél. Rilke óta tudjuk, a tökéllyel véghezvitt alkotásoknak változtató ereje van. Elég a mozgalom élére álló konstruktívak névsorát szemlélnünk - a Je suis belle mellett Schilling Kolos és Lakatos Márk is az alkotók sorába lépett -, hogy máris meggyőzve érezzük magunkat, az élelmiszerbiztonság mellett saját érdekünkben érdemes mielőbb kardot, pólót ragadnunk.

Hófehérkék zöldalmája

Hogy kezdeti elszántságunk ne lohadjon, a rövid bevezető után, T-shirt nézőbe indulván tüstént a kíváncsiak seregébe vetjük magunk. A pólóformátumban testet öltött és az egyenlőre csak kartonokra erősített tervek dzsungelében tülekedve, mindjárt Lakatos Márkék kompozícióját vesszük alaposabban szemügyre. A fekete felsőrészről hatalmas Rolling Stones ajak szikráztatja ránk káprázatos mosolyát, a truváj, a hibátlan fogsort díszítő, ékszer E betűben van elásva, adalékanyagok, ízfokozók, mesterséges színezékek – mondanom sem kell, nem szalad össze torkukban a nyál.

Réz András Réz András és Kenguru ellenben az Avalanche kreatív ügynökség alkotásán mereng, az Andy Warholtól kölcsön vett Campbell’s leveses fémdobozokat ezúttal halálfejes címke ékíti, alatta a Poison Soup felírat harsog.

Nem kevésbé mellbevágóak Bártfalvy Gábor alkotásai, a Hitlert formázó gombócfejecske alatt a behódolsz-E felirat táncol, míg a sasok helyett E betűvel díszített zászló jogosan szegezi nekünk a kérdést: közéjük állsz-E?

Gyomorforgató élményeink után az einsteini képletbe helyettesített tyúkon már csak mosolyogni, kacagni tudunk, hogy a műcsirke csirkébb a csirkénél, vagyis E = tyúk a négyzeten, aláírjuk. Legfeljebb az étvágyunk megy el közben.

Így aztán majd nem hiába a kiállítás területén elszórt, tömérdek, felteszem, biogazdálkodásból származó, gusztusos zöldalma, rájuk harapni sem nekünk, sem másoknak nem jön meg egyhamar a kedve. Vagy az illem tartja távol a torkosakat, vagy a kiállított és a helyszínen mindjárt magunkévá is (t)ehető, értsd, megvásárolható T-shirtök szellemében tartanak már-már Hófehérkeként a gonosz mostoha átkától, a mérgezéstől, nem merjük eldönteni. Azt viszont, hogy az első, embert provokáló pólókiállítás nem várt érdeklődésre tart, tartott számot, teljes mellszélességgel tudjuk állítani.

Fotók a Van. Projekt T-shirt kiállításáról - Holdudvar, 2007-05-04


Írta: MZ , Dátum: 2007-05-16






ALMAF