A Sütő Enikő modelliskola vizsgabemutatója backstage-ből (2006 december 10.)

Kicsik és nagyok, lányok és fiúk alig néhány perccel jutottak túl az S.E. Super Modell Stúdió vizsgájának főpróbáján.


Két szoba, összkomfort

Kicsik és nagyok, lányok és fiúk alig néhány perccel jutottak túl az S.E. Super Modell Stúdió vizsgájának főpróbáján. A színpadról leözönlő modellifjúság zöme a büfét rohamozza meg, míg mások az otthonról csomagolt csemegét bontogatják a sztaniolból. Rántott húsos szendvicsek bukkannak elő, ki ezt, ki amazt burkol be, közvetlen a fellépés előtt. Erős idegzetűek - gondolom, vagy hozzászoktak már a fellépések előtti izgalomhoz, azért az előre hozott, jóízű vacsora. Nekem a helyükben mindenestere egy falat sem csúszna le a torkomon... Miután minden Sütő Enikő tanítvány elfogyasztja a madárlátta elemózsiát, s a szalvéták is a szemeteskosárban landolnak, az öltözők irányába sodródik a tömeg. Nosza hajrá, én meg utánuk! A kulisszák mögötti világ két szobát rejt, egy kisebb stylist termet, öltözőt és egy nagyobbat, karnyújtásnyival odább, a sminkesek birodalmát. Odabent, ahogy a falragasz is hirdeti, tilos lakmározni, lassan megértem a korábbi falatozós taktikát, míg egy halk „Szezám táruljjal!” – tövig nyomom a kilincset, az utóbbi helyiséggel nyitván a sort...



Stylistok és sminkesek birodalma

A tágas teremben, közvetlen a falhoz szorítva bársonyszékek sorakoznak, Sütő Enikő neveltjei, az S.E. Super modell Stúdió vizsgabemutatójára érkezett leendő modellek, míg a sminkre várakoznak, egymás közt súgva-búgva éppen az általuk bemutatott ruhákat tárgyalják ki.

Egyikük a Rotschild Klára Modelliskola divattervezőjének blúza ellen emel kifogást, halkan, szerényen, szinte súgva. A vékony, fehér, kereszt alakban futó selyempántokkal elégedetlen, amik, valljuk be, éppen hogy csak takarják kebleit. Másikuk a színes darabokat dicséri, melyek valamelyik zenés-táncos blokkban kerülnek majd rivaldafénybe.

Ami a koreográfiát illeti, tisztázzák melyik műsorszám, melyik után következik, ki, ki mellett áll a pódiumon, avagy, mikor kell végleg elhagynia a színpadot. Míg ők duruzsolnak, a szájuk jár motollaként, az Arcstúdió nyolc sminkese, mondhatni megszállottan dolgozik a make-upokon.

Make up titkok

„Gyerek- és kamaszmodelleket sminkelünk, fiúkat, lányokat egyaránt” – avat a részletekbe Tőrős Judit, aki a többieket mintegy felügyelve, szakavatottként figyeli a színpadra szánt maskarák készülését. „Az alapsminkkel szoktunk kezdeni - mondja, és az előadás második felében erősítjük a sminket a ruhától függően.

A natúr smink mindig egy közepesen kisminkelt szemből, illetve szájból áll. A pirosító, az nagyon fontos a színpadon, mert az erős fények hatására sápadtnak tűnhet a bőr, úgyhogy különös hangsúlyt kell fektetni az arcpír megfelelő alkalmazására.” – két oldalra tekintés közben fűzi hozzá.

És, ami az előttünk álló ünnepekre való felkészülést illeti, készséggel avat az alkalmi sminkek készítésének fortélyaiba. Lényege – ahogy a szakértő vázolja -  a füstös szem, tehát az erősebb, sötétebb szemsmink.

Mostanság a szürkésebb, fekete, és az ugyancsak trendinek számító barna árnyalatok ajánlhatóak azoknak, akiktől nem idegen a divat világa. A szempilla ugyancsak hangsúlyos, tehát elő a beszáradhatatlan szempillaspirálokkal!

Otthonról hozott frizurák

Frizurák tekintetében, sajnos nem állt módomban információt szerezni, mert bár tavaly igen, idén fodrászok nem vettek részt a backstage munkálatokban, így minden modell jelölt maga készült ünnepi hajviselettel. A lányok frissen mosott hajzuhatagának egy-egy utolsó fésülés adta meg a maga jól szabott fazonját, a tüsi frizurás fiúk ismét előnyben voltak, nem kellett sokat bíbelődniük hajkoronájukkal.

Akinek nem inge...

Míg a nagy teremben a látványos színpadi sminkek készültek, a másik kis szobácskában is lázas munka folyt. A divattervezők maguk próbálták a modell lányokra tervezett ruhakölteményeiket. Miközben a nagyok készültek, a kisebbek rajzasztalnak dőlve, egy-egy gyors vázlatban élték ki kreativitásukat. Magam Fodor Fanni divattervezőnek szegeztem kérdéseimet, aki néhány perccel korábban végzett az öltöztetéssel.

A modellek kiválasztása majdhogynem spontán módon zajlott, a Rotschild Klára tanítványok a vizsgabemutató egyik próbájára látogattak el, aki éppen részt vett az órán, az nem úszhatta meg ruhapróba nélkül.

A lelkes divattervezők, akik a modellekkel szinkronban, most vonultathatták fel a nagyközönség előtt életük első, igazi bemutatóra szánt kreációjukat, természetesen figyelembe vették a lányok testarányait, magasságát is.

Fodor Fanni két mélyen dekoltált, merész blúzt álmodott Sütő Enikő modelljeire, ruháiban pedig a színekre helyezte a hangsúlyt. A népszerű, éppen most trendi szürke, fekete és rózsaszínt mellett a nyár divatszínét, a citromsárgát is becsempészte kreációjába.

Előttem az utódom

Kíváncsiskodásomra elárulta még, hogy bár külföldi kedvence nincs, az haute couture irányvonal tervezőinek munkásságát előszeretettel követi nyomon, akinek pedig különösen vevő az alkotásaira, az nem más, mint hazai életünk leleményes kreátor nagysága, Makány Márta. Ha lehet mondani, Fanni példaképként néz fel rá.

S ha már a példaképeknél tartunk, az utolsó szó jogán, térjünk csak vissza ismét a modellekre, akik nem mást, mint tanárukat, Sütő Enikőt tekintik ideáljuknak. A vizsgabemutatóra három hónapig készültünk – mondja az egyik lelkes, mindössze tizennégy esztendős, lelkes lányzó, Enikő előtáncosa. Az intenzív próbaidőszak két és fél hete kezdődött – vallja be aztán, majd fekete ruhácskájában szalad is tova, hiszen kisvártatva, a többiekkel együtt, szerepelni fog.

 
Fotók  S.E. Super Modell Stúdió tanévzáró vizsgabemutatójáról, BM Duna Palota, 2006-12-10 További cikkek a témában:

A Sütő Enikő vezette S.E. Super Modell Stúdió tanévzáró vizsgabemutatója (2006 december 10.)


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-15






ALMAF