Kollár Borbála divattervezővel a Budapest Fashion Week 2007 TavaszNyáron beszélgettünk

A Borvirág néven elhíresült formáció, Kollár Borbála és Gellért Virág Divatolimpián edzett kettőse, ha örökre fel nem is oszlik, a Budapest Fashion Week idejére legalábbis átalakult.


Borvirág, Budapest Fashion Week 2006Ágyő plasztik, ágyő Borvirág?!

A Borvirág néven elhíresült formáció, Kollár Borbála és Gellért Virág Divatolimpián edzett kettőse, ha örökre fel nem is oszlik, a Budapest Fashion Week idejére legalábbis átalakult. A színes, extravagáns, merész kollekciójáról ismert párosból Kollár Borbála úgy döntött, idén egyedül csillogtatja meg tehetségét, jobban mondva, Kresák András grafikussal összefogva definiálja újra a nőiességet. Hol van már a Borvirág által megálmodott, jövőbe mutató computerizált világ? A Budapesti Divatiskola hajdani növendéke pamutkreációival most a természetesség hangsúlyozására törekszik, legyen az alkalmi, vagy hétköznap is bátran viselhető öltözék. A hosszú lobboncát rendszerint lilás, narancsos turbánba csavaró, attraktív hölgyeményre elég csak rápillantani, Kollár Borbáláról süt, tudja, mi az az egyediség. Ha utat nyitunk a fiatal tervezőnek, nem leszünk ezzel másképp mi sem.



Az Ybl Palota kristályterme jótékony félhomályban úszik, a mennyezet tükörtábláin csak a divattervezők neveit sorjázó, mini kivetítők visszfénye csillan meg időről-időre, mindenki lélegzetvisszafojtva várja a divatbemutató sorozat kezdetét. Míg Kenguru percenként szaladgál a folyosóra, ellenőrizni a modellek toalettjét, Kollár Borbála felsőtestét a falnak döntve mered a kifutó irányába. Kollekciójával csak pénteken fog színpadra állni, addig is izgatottan várja, pályatársai milyen csodákkal rukkolnak elő. Csúszunk. Ahelyett, hogy továbbra is az egybegyűlteket figyelném, macskaügyességgel tornázom ki magam a nézőközönség soraiból, tétlenkedés helyett inkább a kíváncsi alkotót faggatni.
MZ: Idén másodszor állsz a Budapest Fashion Week kifutójára…
Kollár Borbála:
Igen. Tavaly Borvirág néven vettem részt a Budapest Fashion Weeken egy másik sráccal, az idei kollekciót most már egyedül csinálom, illetve nem teljesen egyedül, mert egy grafikus fiú, Kresák András segít nekem, aki a grafikákat tervezi, készíti a ruhákra.

MZ: Miben különbözik az idei kollekció a tavalyitól?
KB:
A koncepciónk az, hogy a természetes szépséget állítsuk szembe a mostanság igazán divatos mű, plasztikai dolgokkal, fricskát szeretnénk mutatni. Hangsúlyozni, hogy legyünk igenis természetesek, hiszen az a jó, a nőies és a szép.

MZ: Milyen anyagok, színek, formák jellemzik az alkotásaid?

KB:
Színekben a fehér és a fekete dominál, illetve a szürke citromsárgával kiegészítve. Pamut anyagokból dolgoztam, ami természetes, bőrbarát, kényelmes. Hordható, de mégis nőies ruhákat készítettem, amiket akár alkalomra, akár hétköznapra is bátran viselhet az érdeklődő.

MZ: Ki a megcélzott korosztály?
KB:
A célközönség természetesen a fiatalok. Hozzá kell tenni, hogy a ruháink egyediek, mindössze egy darab készül belőlük.

MZ: Meg is vásárolhatjuk az egyes ruhadarabokat?
KB:
Egyelőre még nem tudom, hogy lesz. A pólókat és felsőket árusítani szeretném mindenképpen és erre az üzletek felől már van is érdeklődés.

MZ: A Borvirág formációtól láttunk már computerizált high-tech jelenetet, idén mivel rukkoltál elő?
KB:
Igen, a koreográfiánk elején most egy kortárs tánc kapott helyet, amivel szintén a nőiességet szeretnénk szimbolizálni.

MZ: A nőiesség hangsúlyozásán túl, mire számíthatunk még tőled a jövőben ?
KB:
Természetesen tervezni szeretnék továbbra is, de hogy milyen irányba megyek majd el, egyelőre maradjon titok. Nem szeretnék a vágyaimról, terveimről beszélni, majd meglátjuk, hogy alakul.

További fotók a témában:

Fotók a Borvirág bemutatóról, Budapest Fashion Week - Ybl Palota, 2006-11-29


Írta: MZ , Dátum: 2007-05-05






ALMAF