Interjú a Miss Éden 2006 európai döntőseivel (október 28.)

Ki gondolná, hogy elég egy aprócska véletlen, s az ember lánya egyik napról a másikra a kifutón találja magát, mint egy rangos szépségverseny résztvevője?


Egy szépségverseny öltözőjében jártunk

Ki gondolná, hogy elég egy aprócska véletlen, s az ember lánya egyik napról a másikra a kifutón találja magát, mint egy rangos szépségverseny résztvevője? Elég egy emelettel eltéveszteni az ajtót, és minden másképp alakul, mint ahogy azt előzetesen elterveztük. Sors vagy nem sors, Baráth Ernával éppen ez történt, apró figyelmetlenség árán csöppent a versenytáncosok világából a szépségkirálynőkébe. Színpad, színpad legyinthetnénk, de mégsem. A 166 centis barna lány hozta ugyan a formáját, de ez a győzelemhez ezúttal nem volt elég. Hogy is volt ez pontosan? – faggattam Ernát, aki elárulta, hogy egy modellválogatás kedvéért látogatott fel Pestre Laskod városából. De mivel második emelet helyett azon az ominózus napon, maga sem tudja miért, egész a harmadikig ment, egyik pillanatról a másikra, akár a mesében, a Miss Éden szépségverseny döntőjében találta magát.



  Ahhoz persze, hogy a szoros mezőnyben megállja a helyét, már neki is akarnia kellett a győzelmet. A versenyt megelőző néhány napos felkészítő táborban szívósságot igénylő próbáknak vetették alá a lányokat. Koreográfiapróbák látástól vakulásig, állandó járkálás, mintha-kifutón, mindez még egy vérbeli táncost is kimerít. Ernát, aki a kukoricásrizst csak őszibaracklével issza, mégsem törte le a vereség. Igazából nem érezte veszteségnek, hogy ezúttal nem sikerült a döntősök közé verekednie magát. Majd legközelebb!  - mosolygott a barna hajú lány, az biztos, ő nem adja fel. Ha nem jön közbe egy ajtó, vagy egy emelet, netán egy rossz házszám, folytatja a modellkedést.

Persze nemcsak Erna gondolja így. A versenyzők közül többen is akadnak, akik szívesen mozognának továbbra is a modellek világában. A mindössze 15 éves Czene Marietta, a maga 179 centijével (83-63-88-as álomparamétereivel) kitűnően startol. Mindent megtesz a siker érdekében. Modelliskolába járt, Geszler Dorottyánál tette le az alapfokot, a Miss Éden 2006 szépségversenyre egy újsághirdetés alapján jelentkezett, nemrégiben pedig leszerződött Magyarország egyik legrangosabb modellügynökségéhez, az Image-hoz.

A szőke Mariettát, akit barátai csak Marisnak becéznek, édesanyja kísérte el a versenyre. Ha nem láttam volna farmerban, kis dzsekiben, csak a kifutón, estélyiben pózolni, sokkal idősebbnek hiszem. A törékeny lányról persze azt sem feltételezném, hogy kedvence a rántott csirkemell, vagy hogy imádja a Sprite-ot. Azt hinném salátákon él és buborékmentes ásványvízen kívül nem fogyaszt semmi egyebet. De rápillantva azt sem gondolnám, hogy nemcsak a modellkedés foglalkoztatja, más ambíciók is fűtik: tanárnő szeretne lenni. A közhely, miszerint a szép, szőke lányok butácskák, ismét megbukott: aki ennyire tudatosan építi a jövőjét, nem lehet üresfejű, akinek ennyi értelem sugárzik a tekintetéből, mint Mariettáéból, még viszi valamire. Dacára, hogy most nem az ő fejére került korona, szorítok neki, hogy megtalálja számítását a kifutók rengetegében.

De ott van mindjárt egy másik, okos szépség is, az idősebb korosztályt képviselő, 21 éves Krasznai Réka, aki Erdélyből érkezett és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Sport és Testnevelés szakán tanul. Otthon már modellkedett, tapasztalatok birtokában nevezett a szépségversenyre. Múlt héten a német Lifestyle magazin számára készültek róla képek, a Miss Édent követően Maklári-Tót Attila hívta tesztfotózásra. Réka szerint sem minden a korona, „már csak az új barátságok miatt is érdemes volt elindulnom” – válaszolta, amikor arról faggattam, nem érzett-e csalódást, hogy lemaradt a dobogóról. „Tényleg összebarátkoztunk a lányokkal, csütörtökön indult a felkészítés, egy meseszép hotelban laktunk, 2-4 személyes szobákban. Nem volt semmiféle rivalizálás köztünk.” – tűrte füle mögé, hosszú, szőkésbarna haját. Mielőtt elbúcsúztunk volna, muszáj volt megdicsérnem fantáziaruháját, Réka az első túrban burjánzó levelek mögé rejtőzött, karjában almát szorongatva. „A Miss Éden miatt választottam” – mosolygott sokatsejtetően. Szerintem a zsűrinek is tetszett. Egyszerűen sokan voltak: 31 majdnem hibátlan szépség...

Nagy Mónikával, a királynővel hiába szerettem volna beszélgetni. Azontúl, hogy 20 esztendős, 172 cm, hobbija a motorozás és idegenvezető szeretne lenni, no meg persze gyönyörű, ahogy az egy győzteshez illik, semmi személyesebbet nem tudtam meg róla. Hol a fotósok csaptak le rá, hol meg a tévések. A többi lány már régen kibújt az estélyiből, de ő még mindig a bordó csodában feszített, szikrázó diadémmal a fején, mosolyogva. Bizony egy királynőnek sem fenékig tejfel az élete, most egy jó darabig még mást sem kell tennie, „csak” nyilatkoznia, nyilatkoznia és nyilatkoznia, de aztán... Mint Miss Éden 2006, egyre keményebb, tehetséget próbáló feladatok elé néz.

  További cikkek a témában:

Nem mind szemét, ami fénylik

Szerencsés 13-as

Lányok a Paradicsomból szemétruhába bugyolálva

Bájos Kelet-Európa

Édenkerti lányok karöltve a hazai divatmédiával


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-03






ALMAF