TERVEZÉS Anyag, szín és forma 3. rész - Csipes Antal: Divattükör

TERVEZÉS Anyag, szín és forma 3. rész - Csipes Antal: Divattükör (Osiris, 2006)


Kötött és horgolt anyagok - ezek reneszánsza is a szintetikus szálak megjelenéséhez kötődik.

Mert bár találtak már kötés nyomokat i.e. 500-ból származó egyimtopi sírokban, az ipari forradalom egyik vívmánya, a William Cotton által 1864-ben szabadalmaztatott kötőgép pedig elhozta a tömeggyártást, az igazi áttörés a '10-as évek végén kezdődött, amikor a Chanel ház lánckötés-technikával készült ruhákat vitt kifutóra.

Az addig főleg fehérneműk gyártására használt kötött anyagot - főleg viszkoz műselyem alapanyagból - innentől olyan híres és ezáltal divatteremtő nők viselték, mint Joan Crowford (1905-1977), a némafilmek alkonyának sztár színésznője, vagy Josephine Baker (1906-1975), a párductestű táncos-énekes.



Elkerülheteltenül divatba jött hát maga a kötés is, amit a forgatási szünetekben várakozó színésznők, és a kávé mellett csevegő háziasszonyok is szívesen műveltek.

A '40-es, '50-es évekre a kötött ruhákat felváltották a pulóverek, sálak, kesztyűk. A '60-as évek elején aztán eljön a lánckötőgép renszánsza, és az évtized végére ismét divatba jönnek a kötött ruhák, hogy hosszan porondon is maradjanak: Vivienne Westwood 1983-as kollekciójában is fontos szerepet kapnak. Az új trendet a divatiskolák is követték: az angol, a francia, a japán és az amerikai oktatási intézmények is felvették szakjaik közé a kötést.

A '90-es években még mindig jelen volt a kötött kelme, bár elsősorban a sportos vonal vált kifejező formájává. Az viszont mind a női, mid a férfi ruházat vonalon. a mégis elegáns kötött ruhákat elkezdték fémszálakkal, gyöngyökkel díszíteni. Az oszták Wolford cég, amely 1950 óta foglalkozik harisnya- és fehérneműgyártással, 1998-ban elkészítette a harisnyanadrággal összedolgozott csőruhát. Az 1997 tavasz/nyári Gucci, Donna Karan és Calvin Klein kollekciók fontos része volt a kötött vonal.

A 'kötésőrület' idején volt egy pillanat, amikor a textil- és anyagminta-tervezők elhomyálosították aruhatervezők dicsfényét. A legismeretebbek szövöttanyag-tervezők a francia Francois Girbaud és az angol Casolyn Corben.


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2007-12-06






ALMAF