Szűr-Realizmus Klasszikus dal és etno divatest

Kollekcióimat gyakran állítják párhuzamba Bartók és Kodály műveivel; - így Madarász Melinda, öltözéktervező


Szűr-realizmusHelyszíne: Nádor terem, Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 39.

A programról részletesen:
Szűr-realizmus Klasszikus dal-és etno divatest (A nagy sikerre való tekintettel a tavaly decemberi program ismétlése)

"Kollekcióimat gyakran állítják párhuzamba Bartók és Kodály műveivel; - így Madarász Melinda, öltözéktervező - a hasonlat túlságosan is hízelgő, de a célom azonos, hagyományunk értékeit megőrizve modernet és közérthetőt alkotni. Oláh Zsolt húga, Judit ötlete nyomán kezdtünk hozzá a klasszikus dal- és etno divatest megszervezéséhez, bízván a csapatmunka továbbvivő erejében, a művészeti ágak együttműködésében."

"Hiszem, hogy nekünk magyaroknak is éppannyi szellemi kincsünk van, mint más népeknek, csak meg kell találnunk azt az utat, amely révén kellőképp tudjuk ezt közvetíteni." - véli Madarász Melinda.



Az Iparművészeti Egyetem öltözéktervező és művésztanár szakán végzett divattervező a magyar népi hagyományban lelt anyanyelvére, modern, hordható ruhái a kalotaszegi, kalocsai és matyó tájegységek viseletein alapulnak, de őszre elkészül a torockói kollekció, és feldolgozásra vár a martosi gyűjtés is. Ebből adódóan gyakran hasonlítják őt Zsindelyné Tüdős Klárához, de legtöbbször Kodály és Bartók a párhuzam. Madarász Melinda kollekciói a tradíciók őrzése mellett a kommunikációra, ezen keresztül az értékrend, az ízlés formálására, nemzetünk megismerésére és megismertetésére helyezik a hangsúlyt.

Madarász Melinda Matyó kollekció Akárcsak a Szűr-realizmus névre keresztelt Klasszikus dal- és etno divatest, melynek résztvevői a népi kultúrából hoztak létre valami abszolút modernet és mait, magas színvonalon. A különleges program fényét nemcsak a 2006-os év Magyar Formatervezési Nagydíj különdíjasa, Madarász Melinda, művésztársai is emelik, az ugyancsak több ízben díjnyertes Szurdi Kata öltözködési formatervező és ruhaszobrász, Pátkai Imre zongoraművész , Jandó Jenő egykori tanítványa és végül de nem utolsó sorban a hazai koncertélet rendszeres közreműködője, Oláh Zsolt énekművész. Utóbbi szerint:

"Érdekes és újszerű kísérlet egy komolyzenei koncert és egy ruhabemutató kombinálása. A művészeti ágak nem kell, hogy egymástól hermetikusan elzárva működjenek. Meg kell ismertetni a különböző érdeklődésű közönséget más, nem kevésbé érdekes, és magas szintű művészeti tevékenységekkel. Ez az est erre nyújt kiváló lehetőséget. Szeretnénk megmutatni, hogy Schubert, Kodály, Caccini, és a többi, az est folyamán majd elhangzó művek szerzői nagyszerűen "megférnek" az impresszionizmust vagy a hagyományos magyar népviseletet idéző ruhakölteményekkel.”

Szurdi Kata Impressz kolelkciója A rendhagyó est során a vájt és kevésbé vájtfülűek a komolyzene olyan csemegéivel találkozhatnak, mint Wagner, Liszt, Kodály egy-egy örökbecsű darabja, elhangzik többek között Schubert Szerenádja is. A divatrajongók pedig Madarász Melinda alkotásai mellett, Szurdi Kata ősi motívumokkal ékített, a 2000-es évek második felének divatjába belesimuló modern, mégis egyéni, kézműves hatású remekeivel ismerkedhetnek meg.

Az összművészeti produkcióból természetesen a táncosok sem maradhatnak ki, a fellépő modelleken túl, a látványért Hajdú Zsófia és Vékony Levente a Zöld Sziget Táncegyüttes oszlopos tagjai felelnek. A hajkoronák kobakra álmodója pedig Földesi Szilvia mesterfodrász lesz. A program egy kulturális unikum, mindazonáltal nemzetközileg is jól érthető magyar összművészeti esemény.

Jegyinformációk:
jegyek 1500 Ft-ért vásárolhatók az Intercicket jegyirodáiban, és a helyszínen.

Megközelítés:
A Nádor Terem az Ajtósi Dürer sor és a Hungária Körút kereszteződésénél található. A parkolási lehetőség a környéken ingyenes. Tömegközlekedéssel a 72,74  trolival és az 1,1A villamossal (Ajtósi Dürer sor megálló) érhető el a divatest helyszíne.

Fotók Madarász Melinda Matyó kollekciójáról

Fotók Szurdi Kata Impressz kollekciójáról

  Madarász Melinda és Szurdi Kata „Szűr-Realizmus” – Klasszikus dal- és etno divatestjén jártunk (december 1.)
Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2008-05-21






ALMAF