A Théba Művészeti Akadémia sminkbemutatója a XXII. Stella Nemzetközi Divatfórumon

Gondolkoztál már azon, miről árulkodik a sminked? Hogy a szemfestéked színe, a rúzsod árnyalata nem csak esztétikai érzékedről, de fantáziádról is rengeteget elárul?


"Éld az életet – Sminkfantáziák"

trendi sminkGondolkoztál már azon, miről árulkodik a sminked? Hogy a szemfestéked színe, a rúzsod árnyalata nem csak esztétikai érzékedről, de fantáziádról is rengeteget elárul? Orémusz Emesének, Daru Melindának és Papp Adrienne-nek, a Théba Művészeti Akadémia ex és jelenlegi hallgatóinak bizony már eszükbe jutottak a fentiek. A Stella Divatfórum kisszínpadán bemutatott "Éld az életet – Sminkfantáziák" című workshopjukon pedig a széles nyilvánosságnak is betekintést engedtek a sminkmesterség ördögi praktikáiba.



Lokál lady

Bár Théba felső-egyiptomi főváros volt még az Új-Birodalom idején, a Művészeti Akadémia neveltjei ezúttal mégsem a fáraók hétköznapjaiba engedtek bepillantást. A kozmetikai ankét alkalmával egész más korokba kalauzoltak minket, ahogy azt Paja Gábor díszlet- és jelmeztervezőtől megtudtuk.

Orémusz Emese a 19. század kihívó lokálladyjét varázsolta elénk, a Moulin Rouge táncosnők ízig-vérig amerikai változatát, erről tanúskodott dús, fekete hajú modelljének öltözéke is, a neccharisnya, a halcsontos fűző és persze az elmaradhatatlan, fölvágott szoknya.

Rokokóasszony

Papp Adriennet bájos modellje inspirálta rokokó sminkje elkészítésekor, a lány kisugárzása – állította – közel áll ehhez a leginkább túldíszítettségével jellemezhető korhoz. XIV. Lajos uralkodása után kicsivel, bizony még mindig lelket elszorító fűzőt viseltek a hölgyek, ha szépségről volt szó, akár az ájulást is megkockáztatták.

A fűzőhöz dukáló, zöldben és lilában pompázó abroncsos szoknyában sem lehetett könnyű közlekedni! Hogy mennyire így van, arról Adrienne modellje tett tanúbizonyságot, amikor az elkészült sminkek bemutatására került sor.

Monsieur 19. század

Daru Melinda szintén a 19. századnál kötött ki, modelljéül azonban nem hölgyet, urat választott. Ebben az időben a férfiak nagyon egyszerűen öltözködtek, sötétkék, barna esetleg fekete keriket (kabátot) viseltek - ismertette a kor szokásait Paja Gábor, kesztyűt, keménykalapot, esernyőt cipeltek magukkal útjaikra. Úgy tartották csakis a szépséges hölgyek lehetnek az ő kifejező díszeik.

Daru Melinda ennek szellemében élt az elcsúfítás eszközeivel, ,„páciensének” kreppből készült szakállat, szemöldököt ragasztott, az öregítés folyamatát demonstrálva apró szarkalábakat, ráncocskákat vont, húzott az általa sminkelt úriember arcára.

Théba Művészeti Akadémia

Az elkészült fantáziaremekeket csodálva, Orémusz Emese erős, kihívó sminkjét, Papp Adrienne modelljének méretes, fehérrel hangsúlyozott, kristályokkal díszített szemhéját, Daru Melinda alanyának füstös, sápadt arcát, kétségünk sem maradt, a lányok tudnak valamit.

Ander Edit az iskola alapítója is kezeskedett értük, mint mondta, tanítványai filmes produkciókban is dolgoztak már, kiváló oktatójuktól, Mátrai Sándor smink- és maszkmestertől, a szakma minden fortélyát elleshették.

Az idén 25 éves fennállását ünneplő Théba Művészeti Akadémia az élethosszig tartó tanulásra nevel – toldotta meg rövid beszámolóját a hazabeszélő hölgy. Hogy mennyi igazság rejlik szavaiban, arról a tettvágytól fűtött, ambiciózus, tehetséges sminkesek lankadatlan szorgalmát figyelve, mindenki maga győzödhetett meg.

Fotók az "Éld az életet sminkfantáziák" - Théba Művészeti Akadémia bemutatójáról, XXII. Stella Nemzetközi Divatfórum - Budapest Kongresszusi Központ, 2007-02-24


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-04






ALMAF