Sánta Eszterrel, a Balllon tervezőcsoport egyik ruhatervezőjével beszélgettünk

Az öt designer, Horváth Anikó cipő-, Karattur Katalin táska-, Korényi Mariann kötött öltözék-, Marosi Krisztina ruha-, és Sánta Eszter ugyancsak ruhatervező


Hónaljkutyák és szőrmeglóriák…

Balllon ShowroomAz öt designer, Horváth Anikó cipő-, Karattur Katalin táska-, Korényi Mariann kötött öltözék-, Marosi Krisztina ruha-, és Sánta Eszter ugyancsak ruhatervező 2007. őszén nyitotta meg a Balllon Bemutatótermet és Galériát, ahová az egyéniségüknek megfelelő, különleges ruhadarabokra és kiegészítőkre vágyó közönséget várják. Hogy mind forma, szín és szabás tekintetében az egyedi megoldásokra helyezik a hangsúlyt, arról már a „madeinhungary” Divatszínházának során sikerült meggyőzniük látogatóikat. A csoport megalakulásáról, inspirációjukról, jövőbeli terveikről, beszéljenek ők maguk!



Balllon

MZ: Ha pontosak az értesüléseim, 2007. októberében nyitották meg a Balllon Showroomot. Már előtte is együtt dolgoztatok, vagy hogy találtatok egymásra?
Sánta Eszter: A Balllon 2007. októberében nyílt. Karattur Kati (bőrös, ő készítette a táskákat) találta a helységet, és beleszeretett. Először Horváth Anikóval (cipős,) kitalálták, hogy egy ruhással hármasban olyan helyet kellene létrehozni, ahol tetőtől talpig felöltözhet karakteres, egyedi módon, az, aki ezt igényli, és értékeli. Engem kerestek meg először, (Sánta Eszter, ruhák), de hamarosan csatlakozott hozzánk Marosi Kriszta (ruhás), és Korényi Mariann (kötött öltözékek) is. Érdekes, hogy kor- és stílus szempontjából is vegyes a társaság, arra törekedve alakult ki a csoport, hogy magas szakmai színvonalon, emberileg jól együttműködő társaság legyen. Érdekes az is, hogy ötünk közül négyen bőr szakon végeztünk, csak Mariann volt a Főiskolán kötős, ám ő meg a középiskolában kerámián végzett.

MZ: Honnan jön és mit jelent a Balllon név?
SE: „Balllon, a hétköznapok fölött”. A név úgy „kerekedett” ki, hogy témaként felmerült a GÖMB, mint a tökéletesség szimbóluma. Kati táskáit is a kavicsok szépsége ihlette. Első példányai igazából kövekre domborított bőrből készültek. Nemzetközi szót kerestünk, így jött a képbe a Balllon. A 3 „L”akkor alakult ki, amikor még hárman voltunk. Mikor ötre bővült a létszám, mégsem írhattuk így: Balllllon… Azóta, a bemutatóra dolgozott velünk egy ötvös is, Koloncsák Magdi, így szépen szaporodnak az „L”-lek.

MZ: Mi inspirálta a „madeinhungary”-n bemutatott kollekciót? Mit jelképez és miért fontos a már általad is említett kör és a gömb motívum, gondolok itt a táskák formáján túl, a csizmákat díszítő szőrmeglóriákra is?
SE: Kollekciónkat a Reneszánsz éve kapcsán ez a korszak inspirálta. Sokat gyűjtöttünk, rajzoltunk együtt, először csak a ruhások, és mikor az első ötleteinket összeraktuk, kapcsolódtak hozzá a kiegészítők tervezői. Megállapodtunk néhány sarokpontban: kerüljük a korhű, jelmezszerű hatásokat, helyette a szürkék árnyalatait, szőröket, metál-jellegű felületeket, fényes-matt kontrasztokat használunk. A vértek, csuklyák, prémek, bizarr formái hatottak ránk leginkább. A legszebb pillanatok azok, mikor valahol egy sör mellé beülve, vagy a Medici kiállítás előterében, körülrakjuk magunkat anyagmintákkal, és Anikóra ráhúzzuk a legújabb makettet. A tervezés során előfordult, hogy mikor megmutattuk egymásnak a legfrissebb darabot, a többiek véleménye kissé más irányt adott a még készülőfélben lévő munkáknak.

MZ: Értsük úgy, hogy valakinek kipattan a fejéből a főgondolat és a többiek a keze alá dolgoznak, vagy azért közös az ötletelés?
SE: Nagyon izgalmas, hogy egészen különböző alkatok vagyunk, másképp nyúlunk a feladathoz, és tudunk egymásra reagálni. Mikor ötletelünk is, az a legnehezebb, hogy sokszor el kell hagyni valamit ahhoz, hogy az öltözék egységes lehessen. Nagyon tetszik egyébként ez a „szőrmeglória” kifejezés! A szőrme, különösen ez a pihepuha nyuszi, erősen megmozgatja az érzékeket, van egy kis utalása az erotikára. Jó volt huncutkodni, még hónaljkutyát is szántam az egyik ruhára, ami például csak azért maradt le, mert a kiegészítők miatt formailag oda már túl sok volt.

MZ: A jövőben hol, merre találkozhat veletek a közönség? Mikor lesz önálló Balllon bemutató?
SE: Tervezünk önálló bemutatót, ősszel, a Fészek kertben. Ezt a kollekciót szeretnénk kibővíteni, olyan darabokkal is, amit egyértelműen az utcára szánunk. Ehhez még pénzt kell szereznünk, pályázunk, ahol tudunk. Részt veszünk szakmai fórumokon, a Wampon is találkozhat velünk a közönség, és elsősorban a Balllon bemutatóteremben / XIII. kerület, Visegrádi u. 19./várjuk az érdeklődőket, ahol személyesen megbeszélhető velünk minden elképzelés. Még annyit hadd tegyek hozzá, úgy érzem, a sajtónak nagyon fontos szerepe van abban, hogy a tervezők és az értő közönség egymásra találjanak, sőt, hogy ez a réteg kialakuljon, szélesedjen. Csak akkor van értelme a munkánknak, ha van, aki érti, és értékeli, és ez Magyarországon még sok erőfeszítést igénylő cél.


Írta: MZ , Dátum: 2008-03-19






ALMAF