Orlando Collection 200809 ŐszTél divatbemutató a Vienna Melounge Kávéházban

Újra egységben az Orlando - ez is lehett volna a neve annak a kollekciónak, mely végül 'hirtelen felindulásból' az Újjászületés nevet kapta


Orlandojra egysgben az Orlando - ez is lehett volna a neve annak a kollekcinak, mely vgl 'hirtelen felindulsbl' az jjszlets nevet kapta - tudtuk meg Halsz vtl, az Orlando Collection mindig mosolygs divattervezőnőjtől. 2008. november 27-n, a budapesti Rzsakert Bevsrlkzpont egyik kvzjba rkeztem sokadmagammal, hogy megcsodljam az Orlando Collection 2008/09 Ősz/Tli kollekcijt. A Halsz va s Nagy gota tervezőpros nevvel fmjelzett ruhk az elegns Vienna Melounge falain bell debtltak, a kristlygyngykből fűztt trelvlasztk, vajszn pamlagok s rengeteg kvncsi tekintet előtt. Nemes anyagok, lnk sznek, mersz fazonok, eskvői, alkalmi s business ruhk egyarnt helyet kaptak ezen az estn az aranykeretes tkrk s talpas, sokg gyertyatartk impozns trsasgban - pont a kollekcihoz illő helysznen.



Régi vagy új?

Eleinte nem tudtam eldönteni vajon egy régi, egyéb bemutatók alkalmával megismert helyen járok avagy egy teljesen új kávézóba érkeztem az Orlando meghívására. Néhány perces szemlélődés és betájolás után végül megállapíthattam, a helyszín azonos, ám a színhely változott: Bécsi Kávéház így is, úgy is, akkor is, ma is, csak az írásmód változott és a miliő minimálisan, de a lényeg igazából változatlan. A megújulást követően több lett a kanapé, a csillogás, de a hangulat továbbra is elegáns maradt, a pincérek frissítőket szolgáltak fel, akárcsak legutóbb, a bemutató végén pedig apró lazacos, sajtos falatkákat hordoztak körbe, mielőtt terítékre került volna a hatalmas és nagyon finom csoki-parfé torta.

Újjászületés

OrlandoFekete aszimmetrikus aljú, térdig érő tüllszoknya és anyagában csíkos, karcsúsított blézer nyitotta az Orlando bemutatóját. A biznisz vonalat képviselte a derekat kihangsúlyozó, hosszított kabát valamint térdig érő társa is, amelynek csípővonalát strasszos övrész díszítette. A klasszikus kis feketéket extravagáns leopárdmintás estélyi követte spagetti pántos felsővel, elöl rövid, hátrafelé hosszabbodó, uszályban végződő szoknyafazonnal. Az állatmintát a virágmotívum váltotta: a következő modell rózsákkal teli, mélyen dekoltált, nyakpántos alkalmit viselt, melynek mell alatti részét kristályokkal kirakott, enyhén ívbe hajló vékonyka sáv hangsúlyozta. Ezt a díszítő elemet több ruhán is megfigyelhettük, ahogy a mély dekoltázsokat és a csípőben szűk, lefelé A vonalban bővülő szoknyákat is, amelyek végtelenül nőies hatást kölcsönöztek az egyébként is szépséges kollekció darabjainak.

HazaiDivat.hu: Mi a neve a most láthatott kollekciónak? Van-e neve egyáltalán?
Halász Éva
: Igen, van, habár csak az utolsó percben, hirtelen felindulásból kapott nevet: Újjászületés.

HazaiDivat.hu: Mi ennek az apropója?
HÉ:
Az indíttatás teljesen személyes, s valójában magának a kollekciónak a megszületése is ugyanarra az okra vezethető vissza, mint a név: Ágota több mint egy évvel ezelőtt egy gyönyörű kislány édesanyja lett, emiatt azonban szinte teljesen kiesett a munkából az utóbbi évben, s ez az első alkalom, az első olyan kollekció, amit újra közösen hoztuk létre. Ezért hát az Újjászületés, hiszen valóban újjászülettünk. Az Orlando munkáit az elmúlt évig az jellemezte, hogy együtt, közösen, egymást kiegészítve jöttek létre a ruháink, sosem külön-külön dolgoztunk, s most végre ez ismét valóra válhatott, egy év után ismét.

Csak semmi unalmasat!

OrlandoAz Orlando újjászületése sok-sok ragyogást, nőiesen - de nem túlzóan - merész modellt eredményezett; szerencsére semmiféle – a korábbitól eltérő – formabontó ötlettel nem tupírozták fel a tervezőnők a közös visszatérést. A fekete kosztümöt fodros kézelővel, a mellrészt zsabóval, a térdig érő szoknyát a csípőre illesztett hatalmas virággal dobták fel, hiszen ha egy ruha fekete, akkor sem előírás, hogy egyben unalmas és egyhangú legyen. Ennek a modellnek fodroktól megfosztott, egyszerűbb társai is rendelkeztek némi pikantériával a hátul magasan hasított szűk szoknyáknak és strasszos, szalagos díszítéseknek köszönhetően.

HazaiDivat.hu: Milyen vezérfonal mentén dolgozott az újjászületett Orlando?
HÉ:
Találtunk sok szép anyagot és ezeket fűztük egy csokorba – nevetett. – Tehát az anyagok játékát használtuk fel. Nálunk általában úgy indulnak a dolgok, hogy meglátunk, megszeretünk és megveszünk néhány törzsanyagot, amik alapján elkezdjük megtervezni a kollekciót. Ezekhez illeszkedve alkotjuk meg a többit, amelyeknek egy része papíron jön létre, egy másik része viszont a megtervezett ruhák elkészítése során alakul ki bennünk.

HazaiDivat.hu: Az, hogy egyedül kellett egy évig képviselned az Orlandot, szabadságot adott neked vagy inkább nehezebbé tette a munkát?
: Határozottan az utóbbi! Nekem nagyon hiányzott Ágota ebben az egy évben. Egyedül kellett terveznem, teljesítenem tele aggályokkal, hogy vajon jó-e, amit csinálok vagy sem, képviselem-e vele mindkettőnket? Most, hogy ismét együtt vagyunk, újra érzem, hogy felszabadultam. Nem mondhatom, hogy tejesen egyedül maradtam a tervezéssel, akkor sem, amikor Ágota nem volt velem, de be kell látni, hogy azért egy babával nem lehet olyan szinten belefolyni a munkába, mint ahogy mi tettük előtte. Az, hogy valaki átküld három rajzot egészen más, mint amikor igazán együtt hozunk létre valamit. A mi munkánk szépsége éppen abban rejlik, hogy ha valamelyikünk elkészít egy tervet, amiről érzi, hogy csak félig kész, arra ránéz a másik, és pontosan tudja, mi hiányzik belőle… vagy azt, hogy ezt úgy, ahogy van, el kell felejteni, mert nem jó.

Színkavalkád és csillogás

OrlandoÁllíthatjuk, az együttműködés nagyon is gyümölcsözőnek bizonyult a két tervező között, mert valóban csodás ruhaköltemények alakultak a kezük alatt. A fekete tour után élénk rózsaszín, empire szabású, dús redőkben aláomló szoknyás estélyi következett, majd rövidebb társa. Nyomukban egy püspöklila, ujjatlan, szív kivágású, a két mell között strasszos díszítésű koktélruha vonult, majd pezsgőszín modellek, redőzött derékkal, uszályos vagy hordófazonú szoknyával, esetenként fekete, áttetsző csipkével kombinálva. Korallszín, ciklámen, ezüstösen csillogó kék, rózsaszín, a kivágást díszítő többsoros kristálydíszek, uszályok, áttetsző míderek, akár egy mesebeli királykisasszony toalettjei. A lányok pedig ehhez illő kecsességgel lejtettek az asztalok, pamlagok között, elvonultak a széksorok előtt, itt is, ott is megállva egy perce, hogy mindenki kedvére gyönyörködhessen bennük.

 
HazaiDivat.hu: Mi az újdonság ebben a kollekcióban?
HÉ:
Talán a sok-sok csillogás. Az utolsó tourban ez hatványozva jelent meg, bár az előtte lévő ruhákban is dominánsan megmutatkozott, hiszen majdnem minden modellen láthattunk egy kis kristálydíszítést vagy maga az anyag keltett csillámos hatást…tehát elég sokféleképpen, de ez jellemezte leginkább a mostani kollekciót. Ráadásul az utolsó modellek anyagaiban selyem és fémszál ötvöződött, ami még inkább fokozta ezt a ragyogást, sőt némi játékosságot is adott a ruháknak. Az arany színen belül három, különböző árnyalatot láthattunk: egy barackosat, egy zöldeset és egy sárgás aranyat, de attól például, hogy valamelyiket kombináltuk egy bizonyos színű csipkével, egészen már hangulatot kapott, mint az, amelyet mondjuk meggyűrtünk egy kicsit.

Az utolsó blokkban szinte szoborszerű ruhák vonultak végig előttünk, a kifutóvá avanzsált szék- és asztalsorok között. A selyem és fémszál, valamint a világítás együttesen folyton változó színhatású estélyiket eredményeztek. Valóban jól elkülöníthettük a háromféle arany árnyalatot, ám ezeken belül is millió tónusban játszottak a ruhák, ahogy a lányok közeledtek vagy távolodtak a lámpák fényétől. Gigantikus uszályok, dús redőzések, köldökig tartó dekoltázsok, többsoros kristályfüzérek jellemezték ezt a tourt valódi sziporkázó befejezést biztosítva az Orlando számára.

Fotók: 

Orlando Collection 2008/09 Ősz/Tél divatbemutató - Rózsakert Bevásárlóközpont, 2008. november 27.

További cikkek a témában: 

Orlando, Léber Barbara, Sentiments, Sziráczky Brigitta, Daalarna bemutató a WMN Hiúságok Vásárán (2007. április 13.)
A Societá 2008 tavasz/nyári kollekciójának divatbemutatóján jártunk (2008. március 28.)

Mindent az Orlando Collectionről a HazaiDivat.hu portálon 


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-11-28






ALMAF