Artista, Je suis belle, Konsánszky, Nanushka, Tuan, USE a Marie Claire VIP divatbemutatón

A hazánkban és külföldön is sikert-sikerre halmozó, fiatal divattervezők bemutatóira a Nincs Lehetetlen WAMP Holland-Magyar Design Fesztivál záróakkordjaként került sor.


Ria, Ria, Hungarian Designers

KosánszkyA hazánkban és külföldön is sikert-sikerre halmozó, fiatal divattervezők bemutatóira a Nincs Lehetetlen WAMP Holland-Magyar Design Fesztivál záróakkordjaként került sor. Hogy nívós eseményről van szó, a kollekcióikat bemutató fellépőkön, a Marie Claire pártoló szerevezésén túl, mi sem bizonyítja jobban az illusztris vendégseregnél. Míg a kifutót Varga Ágota uralja, a közönség soraiban Vámosi Viktória topmodell is kitartóan figyel. Ami a színpadra sorjázó kreációkat illeti, bár ki-ki saját vonalaira igazította az aktuális trendeket, a bő szabású, esetleg övvel karcsúsított, pántnélküli babydoll ruhák, vagy ennek alternánsai, a mell alatt húzott, empire-fazonúak ott voltak szinte minden tervezőnél.



Trendspotting

Idén tavasszal a kockás, a csíkos, a pettyes és a virágmintás is divatosnak számít, akárcsak a pasztellszínek, kivált a rózsaszín és a barack. Esetenként a klasszikus fekete-fehéren túl, még a türkizkék, az ananász sárga, a piros is labdába rúghat. Szabad a pamutpóló és a leheletfinom muszlinblúz is, akárcsak az elkoptathatatlan jeans, vagy az extra mély ülepű, buggyos pamutnadrágok.

Intro

A hatórási VIP esemény mágnesként vonzza a fiatalokat, csalódik, aki azt hiszi, nem elég fontos személyiség a bejutáshoz. Bár a kifutó körül elhelyezett székek foglaló cédulái valóban ezt sugallják, a névsor Eszenyi Enikőtől kezdve a hazánkban honos divatlapok főszerkesztőiig terjed, zöld utat kap, aki megváltja a belépésre jogosító karszalagot.

Kisvártatva már egymást tapossuk a Gödör hangulatfokozó akvárium termében, fölöttünk a nyugalmasan ringatózó, kék(?) víz, csak belül, a kedélyek forronganak. Ki-ki képes közelharcot vívni, egy-egy jobb helyért, pláne, ha kedvenc tervezője nevét látja a színpad körüli projektorra vetítve. A Nanushka, a USE, a Kosánszky szimpatizánsokkal nehéz felvenni a versenyt, ha rangsorolni lehet, talán mindközül ők a legelszántabbak. Titkon persze még ennek is örülünk, ezekután nem állíthatja senki, a magyar közönséget, kivált a fiatalokat, nem érdekli a divat. Egyetlen hangos pisszenés nélkül, vállt vállnak vetve igyekszünk lábujjhegyre emelkedni inkább, az arcunkra mosolyt csaló „ez igen, ez jó volt” elismerő véleménynyilvánítások özönében.

Konsánszky

Haute Couture Szövetség iskolájában is bizonyított, fűzőkölteményei által majd mindenki által ismert, 2006-ban az Év Tervezője díjjal jutalmazott alkotó, Konsánszky Dóra nyitja.

Ízelítőként a nagy zsebekkel, gallérokkal, övekkel, ezüstgombokkal operáló, hófehér kabátkák, ballonok birodalmába nyerünk betekintést, melyet a puffos ujjú szaténcsodák és „zsebe nagy” forró sortokkal társított blúzok világa követ. A fényes hatású szaténokkal, bőrökkel játszó minimalista tavaszi/nyári kollekciót a kreációkhoz társuló kiegészítők - méretes, metálszínekben, vagy épp pirosban, feketében úszó, mobiltokkal is felszerelt, esetleg kézbelapuló táskák, magas sarkú fekete, fehér, metálszínű topánok - teszik teljessé.

De alsó paszpólos ceruzaszoknyákból - kéretik a fehéret energetizáló, piros Kd monogrammos felsőrésszel viselni -, az aranyat, az ezüstöt mell tájt pillangó alakban, feketével variáló paszpólos ruhácskákból is kijut, akárcsak az éjszínű, hol egy-egy ezüstösen csillogó cipzárral, hol egy-egy óriási zsebbel ékített alkotásokból.

A kollekció pimaszul szexis és extravagáns, férfiakat füttyre ingerlő darabjai, az organzával kombinált, ezüstcsatos övvel karcsúsított, strukturalista fűzőruhák, a szőke tervezőhölgy gyöngyszemei. Igaz, ahogy azt a bemutatón nyugtáztuk, a fekete mídert csőszárú bőrnadrággal viselve is démoni hatást érhetünk el. Persze előadhatjuk mindezt elegánsan is, ha feltűnésmentesek nem is, ízig-vérig nőiesek még mindig lehetünk, példának okáért Konsánszky Dóra fehér szoknyával társított, fekete-fehér fűzőjében.

Je suis belle

Csak a mesebeli mostoha lehet oly oktondi, hogy szépségét illetően varázstükrével végeláthatatlan vitákba bonyolódjon, nem így a 2007-es év Fiatal Divattervezői, Dévényi Dalma és Kiss Tibi. „Szép vagyok” – jelenti ki a Je suis belle minden vitán kívül és felül, nők tucatjai, százezrei helyett. Teszik mindezt ruháik nyelvén, oly annyira, hogy 2008 tavasz/nyári, városi tündérek inspirálta kollekciójukat egyenesen papírkoronás méltóságokkal küldik kifutóra. Noha az alkalmi királynők sorába, néhány denevér-királyfi is bekéredzkedik, a pálmát még mindig a szebbik nem viszi el. Szerintünk legalábbis.

MZ: Részemről teljesen a koronák hatása alá kerültem, de kíváncsi lennék, számotokra mit jelent ez a beszédes fejdísz?
Dalma: Igazából, ez a korona csak egy plusz kis jelentés volt, ami kiegészíti az egész kollekciónak a hangulatát. Arra utalt, hogy nem akarjuk nagyon komolyan venni magunkat. Persze nem jelmezeket szeretnénk gyártani, arról szó se essék, egyszerűen azt szeretnénk, ha a darabjainkat szeretve hordanák a mindennapokban. A korona is szimbolizálja, amit hangsúlyozni kívánunk, tehát hogy kreatívan és játékosan kell öltözködni, de természetesen nem gondoljuk, hogy koronában kéne járnia az embereknek.

MZ: De az inspiráció mégiscsak a mesék világából jött?
Tibi: Az inspirációnk erre a kollekcióra a városi tündér volt, nagyon könnyed, az elegancia és a lazaság határán mozgó dolgokat szerettünk volna létrehozni.

Ami a lazaságot illeti, mellette a 21. századi romantika is sajátja a Je suis belle pasztellszínekben úszó darabjainak. A világos lila, alul darázsolt technikával cizellált empire ruhácska rózsaszín kardigán után kiált, a bő ülepű, térdet takaró, laza, rózsaszín bermudához elegáns világoskékben pompázó, tüllujjas, rövid ujjú blúzocska társul. Az alsó paszpólos ezüstszoknyát, rózsaszín rombusszal ékített fekete topocska teszi teljessé. A geometrikus alakzatok a játékosság jegyében, később is visszaköszönnek, oldjanak akár egy sötét férfiing szigorúságán, díszítsenek akár egy éjszínű női pólót.

MZ: Kedvenc darabok a kollekcióban?
Dalma: Szeretjük a kockásakat nagyon, de még alakul a viszonyom a kollekcióval. Nekem a kockás fiúkabát a kedvencem – szúrja közbe Tibi is, mielőtt Dalma folytathatná. Most is, ahogy a kifutóra lépés előtt sorba álltak a lányok, még új dolgokat fedeztem fel, jó érzés volt egyben látni az egészet, mert igazából most ismerem meg a kollekciót. Amikor készül, akkor túlságosan egy-egy darabnak a részleteire koncentrálunk. De a kockásak tényleg nagyon jók lettek, fiúban és lányban is, egyaránt.

Kész kubizmus, még maga Picasso is megirigyelné ezt az irdatlan sok kockát! Ami azt illeti, a tervezők favoritja, a kék-fehér kockás anyag is számtalan változatban köszönt ránk, készült belőle szürkéskék melltartóval kombinált, nagykockás ingruha, melynek ujjait, gallárját a kontrasztosság jegyében apró kockák borították, rövid ujjú blúz, melynek frontvonalán pillangó alakban futottak a méretesebb négyzetek, különböző méretű kockacsíkokból építkező ruhácska darázsolt kardigánnal, na és persze kockás forrósort, cipzáras kisdzseki az uraknak.

MZ: Mikor az előző kollekció kapcsán beszélgettünk, Dalma a te darabjaidat dicsérte. Most is megvan ez a kettőség, hogy egyiktek csak ezt, másiktok csak azt tervez?
Tibi: Mindig külön-külön folyik az alaptervezés, de a munka aztán a kivitelezés folyamán már teljesen összefonódik. Persze vannak darabok, amiket konkrétan Dalma tervez, ahogy vannak darabok, amiket konkrétan én, de nagyon sokban kikérjük egymás véleményét, és végül közösen dőlnek el a dolgok.

MZ: És mi a helyzet az est során bemutatkozó többi tervezővel, mennyire figyeltek egymás munkáira?
Tibi: Én most azt veszem észre, hogy pár éve minden csoport elkezdett már elég egyénien dolgozni. Persze mindannyian tudatosan piacra dolgozunk, és baráti szinten majdnem minden tervező között van is kommunikáció, de ami a kollekcióinkat illeti, azokat nem beszéljük meg, nincs ilyenfajta viszonyulás, hogy mások erről mit gondolnak.

A kollekcióban a kockásakon kívül, megjelent az ezüstös selyem és a passzentos, feszes bőr is, ahogy könnyed, mélyen dekoltált, a rétegesség jegyében gombos melltartóval kombinált, póló- és tüllel borított ingruhákból sem szenvedtünk hiányt. A ruhák merész, de találó kiegészítői voltak, készüljenek akár sportosabb, akár elegánsabb kivitelben, a térdig érő, hófehér fuszeklik.

MZ: Legközelebb hol, merre láthat benneteket a közönség?
Tibi: Legközelebb a boltokban lesznek a ruháink, ott keressétek őket!

Artista

Az Ausztria és Budapest divatorientált lakosságát egyaránt fogva tartó Artista tervezőcsoport, jelesül Imre Kati, Rácz Nóra, Schön Edina, Iván Juli és Stampf Kati ez alkalommal is kitett magáért. Kezük alatt újjászületett minden, ami muszlin. Hol az elnyűhetetlen kékfestőt, hol a bő ülepű, buggyos, pöttyös nacikat kombinálták lélegzetelállítóan finom, hosszú, virágmintás, csipkeszegélyes blúzokkal, de a nevezett textíliából, citromsárga macskanadrággal társított, könnyed ruhácska is készült.

A formajátékok ugyancsak jellemző módon épültek be az Artista kelléktárába. A pipacsos egyberészestől, a pöttyes anyagrátétekkel ékített virágos muszlinruhán át, a minden konvencionalitáson túlemelkedő, magas derekú farmerhez hózentrógerezett farmerpelerinig, a kreációk kimunkált részleteinek tucatjai láncolták magukhoz a divat érzékeny közönség tekintetét.

A pöttyes blúz gallérján átívelő, nyakból indított, fehér „táskazsebek” a paszpólos, bő ülepű pamut bermudának is különös fazont kölcsönöztek, mely mellett szolidabb megoldást kínált, a hasonló fazonú nadrághoz passzított, egyébként szépen kidolgozott, csíkos mellény.

Külön élmény volt látni a modellek vállán függeszkedő kígyóbőrmintás, vagy virágokkal hintett táska remekeket, melyek nemcsak a görögösen ívelt, átlapolós felsőrészeken, de a hosszú fazonú, fehér köpenyruhán is istenien mutattak.

Nanushka

Igaz, hogy Sándor Szandra nem tagadta meg magát, a rá jellemző módon, ismét szürke, fekete, fehér darabokkal nyitott, de mint korábban ígérte, néhány pasztellrózsaszín, barackos strandruhát, piros pamutszoknyát, azért sikerült becsempésznie tavaszi/nyári kollekciójának előzetesébe.

Maradt a paszpólos titkárnőszoknya, szatén felsővel, fényes hatású, fekete ballonnal kombinálva, előkerült a hajtókás forró sort ezüstcsíkos fekete patentos kabátkával passzintva, ezenfelül kaptunk még paszpólos, laza, rövid szoknyácskákat minden mennyiségben.

Utóbbiaknak szinte már hanyagul lezser, de ötletes kiegészítői voltak, a hol a nyakrészen, hol az ujjakon mintegy visszapödörgetett pamutpólók, melyek magukba sűrítve a mindennapok egyszerűségének, egyediségének összes báját, utánzásra ösztökéltek.

Nanushka tudja, hogy a negyven fokos nyári hőséget, csak ultrakönnyed darabokban viselhetjük emberhez méltóan, legalábbis ezt példázták strandruhácskái. A hátsónkig dekoltált, hátat kivillantó darabot görögös húzások ékítik, elől ugyancsak mélyen dekoltált, melyre végig gombos megoldásának köszönhetően, egy lapáttal még rá is tehetünk, segíthetünk. Már csak egy nagyméretű bőrtáska hiányzik, amibe beledobálhatjuk a napozáshoz szükséges kellékeket, és neki is vághatunk a pesti, a berlini, az amerikai, a mindegy is milyen betonrengetegnek.

Este, egy laza koktélparty erejéig, belebújhatunk a fekete, szinte áttetsző mini ruhák egyikébe, vagy az empire fazonú, hólos csíkosba, de merészebbek akár a paszpólos ezüstszoknyával kombinált, mostanság igencsak trendi, fekete mellénykét is bevállalhatják, mely alól játékosan, szexin bukkan, villan elő a pasztellszínű, melleket takaró pánt.

Luu Anh Tuan

A vietnámi származású iparművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatója, csupa-csupa nőies darabbal rukkolt elő ezen az estén. Sivatag inspirálta, barnából, aranyból, fehérből, feketéből építkező kollekciójának mind a 25 kreációja, hála a letisztult szabásvonalaknak és nem kevésbé a finom bőrkiegészítőknek, táskáknak, öveknek, derékfűzőnek, ízig-vérig elegáns volt.

MZ: Miért épp a sivatagot választottad mostani kollekciód ihlető forrásául?
Luu Anh Tuan: Tulajdonképpen a sivatag úgy inspirált, mint tér, a hely és annak színei, fényei. Az a lényege, másik fontos tényezője még ennek a koncepciónak, ahogy a sivatagban egy nap folyamán végigvonul a fény, onnantól kezdve, hogy reggel fölkel a Nap és nyomában megjelenik a fény, láthatóvá lesznek a tér színei, majd lenyugszik, s akkor meg egyre sötétebb lesz, míg végül be nem köszönt az éjszaka és vele együtt a feketeség. A kollekció erre épül, a kiegészítőkkel együtt. 25 öltözéket terveztem erre a bemutatóra, ahogy mindenki más, aki ezen az estén bemutatott. Körülbelül 25-30 táskát, cipőt hoztam magammal. A táskákból különböző méretekben terveztem, különböző alkalmakra, például külön az estélyi ruhákhoz.

Aprókockás ceruzaszoknyával passzított zakó, vagy dekoratív mintával ékített nadrágos kétrészes? – egy biztos, a derékra fűzött öv, ripsz-ropsz csodákat művel. De bizony így van ez, a pántnélküli babydoll ruhákkal is, melyek bár eredendően bő fazonúak, a mell alá tekert övvel, kedvünkre karcsúsíthatjuk őket. Készülhetnek persze, akár pamutból is, öv nélkül, mell alatt húzott empire-fazonban, néhány bőrkarperec csuklónkra, kezünkbe méretes, aranycsatos kézitáska, s nem lezserségük, máris eleganciájuk dominál.

Tuan bemutatójának életszerű és megkapó elemévé váltak az egyszerre két, méretes szatyorral küzdő modellek. Sorstársaink, mintha ólmot cipelnének, szinte arcuk is belefeszült a mozgó súlyokba. Noha a bevásárlást nem ilyen elegáns toalettben szoktuk intézni, pláne nem ilyen finom táskákkal, az élet, mint tudjuk, tapasztalhattuk, produkál furcsa helyzeteket…

MZ: Legutóbb férfi kollekcióval jelentkeztél, most viszont, bár a zakós összeállítások esetében a maszkulin energiát is bevetetted, ismét nőit kaptunk tőled…
LAT: Az a célom, hogy nőit és férfit párhuzamosan, együtt tervezzek, egyelőre nem tudom, ez, hogy fog működni a férfinél, de a női esetében kitartok az egy évben két szezonra tervezés mellett.

Míg a maga egyszerűségükben nagyszerűek Tuan galléros, ujjatlan, fehér blúzai, a feketék áttetsző anyagukkal hódítanak. A mindent látni élményétől, tragédiájától a mellen futó hatalmas zsebek fosztanak, kímélnek meg. Forró sorttal vagy magas derekú szaténszoknyával kombinálva őket egyszerre lehetünk visszafogottan erotikusak és megbabonázóan elbűvölőek. Akárcsak a fekete estélyikben, melyek magasan záródó, garbós nyaka hivatott feszültségekkel teli, tartózkodó bujaságunkat hirdetni.

MZ: 2007-ben a prágai és a zágrábi közönség is megcsodálhatta kollekciódat, most melyik világrészt készülsz meghódítani?
LAT: A közeljövőben szeretnék majd menni máshová is, Közép-Kelet-Európán kívülre, elsősorban Moszkvára vagy Tokióra gondolok, de ehhez fejlődnöm kell. Ehhez a fejlődéshez többek között sok vásárlóra van szükségem, úgyhogy remélem, hogy egyre több emberhez fognak eljutni a ruháim, egyre többen hordják majd őket, hisz végül is ez a cél.

MZ: Végezetül áruld el, mit gondolsz a többi tervező most bemutatott kollekciójáról?
LAT: Nemrég vagyok a pályán, nem mindenkit ismertem még, de szerintem mindegyik kollekció egységes és tegyük hozzá, nagyon ötletes és szép is.

USE

Ami az ötletességet, és a keleti hatású formákat illeti, a 2007-es év Év Tervezői, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András sem hazudtolták meg maguk. Noha az indulás éveiben a csapatra oly jellemző fekete szín a mostani tavaszi/nyári kollekcióban csak kiegészítő szerepet kapott, helyette, mellette újdonságként a türkizkék, az ezüst és az ananász sárga vívott ki magának vezető szerepet, a stílus hamisíthatatlanul „use-os” maradt.

A kifutóhosszakat sötét, vastag keretes, Jacky Kennedy napszemüvegben rovó modelleken remekül mutat a hagymafazonú, ezüstös csillogású ballon, akárcsak a fehér ruhát borító, ezüstöves plexi esőkabát. Míg a vakítóan fehér zakó, nadrág együttesébe, a különleges, enyhén csavart gombolás technika, a felállított törpegallér csempész egyediséget, addig a hagymafazonú, ezüstszürke empire ruhát, a minimalizmus oltárán áldozva, egyetlen fekete gomb hivatott feldíszíteni.

A kimonóhatású fehér blúzhoz, bő pantalló társul, a méretes zsebekkel felszerelt forró sorthoz türkizkék póló, rövid fazonú, bő szabású kabátka. A türkizből izgató dekoltázst kölcsönző, V-kivágású, görögösen ráncolt, kereszt alakban csavart felsőrész és duplanyakú ruhácska is készült.

Ruhákból csípőre ejtett, ujjatlan kreációkat kaptunk, melyek, hol aranyban, hol ezüstben, hol éjfeketében pompáztak, hűvösebb napokon viselhetjük őket, akár paszpólos, bőrhatású, csőnadrággal is, melegebb napokon természetesen anélkül. De nadrágpártiaknak sem kell kétségbe esni, a finom szatén masnikban végződő pantallók közül kedvükre válogathatnak, melyeknek remek kiegészítője lehet egy-egy fonott pántos, ujjatlan trikó a lá USE.


Írta: MZ , Dátum: 2008-03-06






ALMAF