Kontur Réka, divattervezővel az első Wella Fashion Show-n beszélgettünk (március 4.)

A csinos, szőke hölgyre az első Wella Fashion Show forgatagában leszünk figyelmesek.


A ruha beszél

A csinos, szőke hölgyre az első Wella Fashion Show forgatagában leszünk figyelmesek. Könnyű dolgunk ezúttal sincs, az Iparművészeti Egyetemen (MOME) végzett, tehetségét több ízben bizonyító divattervezőre ugyanis sokan kíváncsiak. A kifutón az imént még az általa tervezett, indián hangulatú bőrruhák vonultak, és bár a szünet mindenhol szünet, a Divatolimpia 2006 egyik kategóriagyőztesének percnyi ideje sincs szusszanni. Kontur Réka mégis derűsen fogadja a média képviselőit, egy mosoly mindenkinek jut.



Bár hátunk mögött a Wella hatalmas molinója fityeg, lélekben már egy másik kontinensen járunk. Nyüzsöghet köröttünk emberek tucatja, kedvükre csörömpölhetnek koktélos poharaikkal, megpróbálunk ügyet sem vetni rájuk. Képzeletben őket is indiánná változtatjuk, még Karl May se művelhetné tökéletesebben.

Nem, nem ment el az eszünk, csupán Kontur Réka mesteri, bőrből készült kézműves remekeinek kerültünk hatása alá. Most, hogy szemben állunk az alkotóval, igyekszünk újra és újra magunk elé idézni az autentikus darabokat. Az átvágásos technikával készült piszkos fehér ruhákat piros, sárga, kék és fekete fűzések, tolldíszek, valamint rojtok avatják „törzsfőnökien” varázslatossá.

 

MZ: Mit tudhatunk a most bemutatott kollekciódról?
Kontur Réka:
A kollekcióm bőrből készült, kézműves technikával. Nagyon sok munka van benne. Az elsőként bemutatott darabok a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíj támogatásával valósulhattak meg, az utolsó három pedig indián ihletésű ruha, amelyek a Magyar Divat Szövetség által rendezett 2006-os Divatolimpiára készültek, ahol Etnikum kategóriában fődíjat nyertem velük.

 

MZ: Mi a véleményed a Divatolimpiáról?
KR:
A Divatolimpia számomra egy jó versenynek bizonyult. Eddig kétszer indultam rajta, és mindkét alkalommal sikerrel. Az elsőn kiegészítő kategóriában nyertem különdíjat, 2006-ban pedig megkaptam a háromból az egyik fődíjat.

 

MZ: Mivel járt ez a győzelem?
KR:
Elsősorban pénzjutalommal járt, illetve azzal, hogy kaptam egy lehetőséget nemzetközi bemutatkozásra. A BD-EXPO Kft.-nek köszönhetően kint lehettem kiállítóként Németországban, Düsseldorfban, a CPD nemzetközi szakmai kiállításon és vásáron.

MZ: Volt valamilyen visszhangja ennek a vásárnak?
KR:
Sokan gratuláltak és éreztették velem, hogy tényleg különleges, amit csinálok. Elmondhatom, hogy a CPD-re a világ minden tájáról jöttek. Főleg kereskedők, tervezők, a szakmai közönség képviselte magát. Véleményem szerint az, hogy a kézműves technikával készült ruháimat Düsseldorfban is különlegesnek találták, részben annak is köszönhetem, hogy mások többnyire konfekciót mutattak be.

 

MZ: Hogy kerültél az első Wella Fashion Show-ra?
KR:
A szervezők hívtak. Erre a bemutatóra nem lehetett jelentkezni.

 

MZ: Melyik a legkedvesebb darabod a most bemutatott kollekcióból?
KR:
A kedvencem most éppen az indiános kollekcióból a nagy szoknyás ruha.

 

MZ: Legközelebb milyen irányba szeretnél elmenni a tervezéssel, milyen új tájakra kalauzolsz majd bennünket?
KR:
A hordhatóbb és eladhatóbb ruhák fele szeretnék fordulni. A következő kollekció díszítése költségtakarékosabb kivitelben készülne, vagyis ezt a kézműves technikát lézeres vágásra szeretném átvinni. Szívem szerint megmaradnék a bőrnél, illetve a bőrt kombinálnám más anyagokkal.

 

MZ: Finom míves táskák is tartoznak a kollekció egyes darabjaihoz…
KR:
Igen, a táskák kiegészítőim voltak. Úgy gondolom, hogy az emberek ma még inkább megveszik a bőrből készült táskákat, mint a bőrruhákat.

 

MZ: Hol, mikor láthatunk legközelebb?
KR:
Folyamatosan készülök, de konkrétumokról nem szeretnék beszélni. Egyébként minden onnantól válik igazzá, hogy megvalósult – mondja Réka búcsúzóul.

 

Reméljük, hamarosan lesz miről ismét beszámolni, nekünk pedig lesz okunk ismét gratulálni.

Fotók Kontúr Réka bemutatójáról, Wella Fashion Show - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-04


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-14






ALMAF