Fáczányi Ildikó, divattervezővel a 2007 TavaszNyári kollekciójának bemutatója után beszélg

Ördögfiókák vagy imádnivaló gyerkőcök? - döntse el ki-ki maga. Bár magam hajlok az utóbbira, egy biztos, a gyerekzsivaj a bemutató után sem csendesedik.


Fáczányi IldikóFacile - nem is olyan könnyű...

Ördögfiókák vagy imádnivaló gyerkőcök? - döntse el ki-ki maga. Bár magam hajlok az utóbbira, egy biztos, a gyerekzsivaj a bemutató után sem csendesedik. A Párizsszerte kedvelt Fáczányi Ildikónak sok külföldi vendége van, nem csoda hát, ha lassan Bábelt megszégyenítő zűrzavar uralkodik a Kortárs Építszeti Központ vakolatlan falai között. megtartott Facile divatbemutató után A csinos tervezőhölgyet persze se gyerekek, se nemzetközi környezet nem hozhatja zavarba, ha kollekciójáról kell színt vallania, készséggel áll rendelkezésünkre.MZ: Mi inspirálta a most bemutatott kollekciót?
Fáczányi Ildikó:
Egyrészt az, hogy újra itt van a tavasz, másrészt, amit én egy kicsit így köszöntőleg el is mondtam az elején, hogy nekem ez az év egy egészen új lendületet jelent. A 2007 januárjában nyitott műhely új irányokat és lehetőségeket hoz. És hozzátartozik az is, hogy a megrendelőim nagyon-nagyon sok ruhát kértek tőlem, kifejezetten kislány meg gyerekruhákat, úgyhogy ez volt a főötletem. A következő kiindulópont pedig az volt - ami, azt gondolom, hogy a ruháiban is legjobban tükröződik -, hogy sokféle anyagból dolgozom. Szeretem a szokatlanul összetársított, kitűnő minőségű matériákat kombinálni, harmóniába olvasztani. Ami még így inspirál az az, hogy nagyon sokféle országból valók a vendégeim is, tehát nagyon nemzetközi környezetben vagyok folyamatosan.

MZ: A Facile név is francia eredetű...
FI:
Igen. Duplán van jelentése, hiszen a képesítésemet Párizsban szereztem, ott jártam iskolába, tehát egyrészt ezért francia, másrészt a nevemből áll, benne van a Fáczányi Ildikó, tehát tulajdonképpen így ennek a kettőnek az egysége.

Fáczányi Ildikó bemutatóMZ: Külföldiek is szép számban voltak jelen a bemutatón!
FI:
Egyrészt Magyarországon is a külfdiek közül nagyon sokan megkeresnek, nagyon sok vendégem van, másrészt egy jó másfél éve külföldön is folyamatosan árulok.

MZ: Külföldön vagy itthon kelendőbbek a ruhái?
FI:
Jelenleg több külföldi vendégem van, mint magyar. De azt gondolom, hogy ez változni fog, nyilván ez nem egy stabil állapot. Lehetséges, hogy ez megfordul. Körülbelül négy éve vagyok itthon a pályán, majd nem a hatodik éve van boltom. Meglátjuk!

MZ: Mire koncentrál a kollekció megtervezésekor?
FI:
Nem egy bizonyos kollekciót csinálok szezononként, hanem folyamatosan változó ruhatárat. Mivel a hölgyek nagyrésze előbb-utóbb összetalákozik valamilyen rendezvényen, nagyon nehéz kikerülni azt, hogy nehogy ugyanolyan ruhában jelenjenek meg.  Ami az itthoni ruhákat illeti elmondható, hogy általában egy darab van belőlük, de háromnál több biztos nem készül ugyanabból az anyagból és formából.

Fáczányi Ildikó bemutatóMZ: Végezetül elárulná, Fáczányi Ildikónak melyik a kedvenc darabja a most bemutatott ruhák közül?
FI:
Mindegyik a gyerekem. De természetesen vannak kedvenceim. Nagyon szerettem azt a feketemintás kisruhát, aminek a tetején egy masni volt. Amit magam is szívesen hordok, azok pedig a blézerek, nadrággal, szoknyával, ruhával bármilyen alkalomra fel lehet venni őket. Alapvetően a ruháimban az talán látszik, legalábbis szeretném, ha látszana, hogy szeretek olyanokat csinálni, amik több darabból állnak, kombinálhatóak. Alapvetően fontosnak tartom még, hogy könnyen hordhatóak legyenek, hogyha az emberenek ott lógnak a szekrényében, ne kelljen reggelente azon gondolkoznia, mit vegyen fel, mibe is bújjon aznap.

Képek Fáczányi Ildikó Facile 2007 Tavasz/Nyár divatbemutatójáról - Kortárs Építészeti Központ, 2007-03-28


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-12


ALMAF