Fashion Awards Hungary 2009


Fashion Awards Hungary 2009  2009. május 27-én immár 6. alkalommal találtak gazdára a hazai divatvilág Oscar szobrocskái. Idén – akárcsak a múlt évben – a Symbol adott otthont a Fashion Awards Hungary Díjkiosztó Gálának, ahol kicsik és nagyok, feltörekvő és befutott szakemberek figyelték kíváncsian, kik viszik haza a nem is olyan apró szobrocskákat, s söprik be a velük együtt járó elismerést. A 2004 óta évenként megrendezett rangos esemény célja, hogy a hazai divatszakma legjobbjait minél szélesebb körbe ismertté tegyék itthon és külföldön, szakmai körökben és a nagyközönség előtt egyaránt.



 Érkezés
 

Fashion Awards Hungary 2009 Egy órányi késéssel, de végül mégis elindult az idei díjkiosztó, de ezt már megszokhattuk, hisz nincs olyan rendezvény, amely ne csúszna minimum 20 percet, a Fashion Awards pedig színvonalát tekintve ennél jóval többre is jogosultnak bizonyult. A kezdésre zsúfolásig telt a Symbol alsó terme, ahol a késéssel mit sem törődve csevegtek az emberek, s majszolták az itt is, ott is megtalálható bonbonokat a színes dobozokból. Az idei Gála konferansz szerepét Kisóra osztották, aki bár rendkívül bájos jelenségnek bizonyult, néha azért bele-belezavarodott a nevekbe, díjakba az est során. Így lett Lakatos Márkból Lakatos Krisztián, aki a külföldön élő és most is ott dolgozó Év Modellje, Mihalik Enikő helyett vette át a díjat. Talán Márk új frizurája zavarta meg Kisót, aki feszültségoldásként saját hajáról is elárulta, egyesek szerint dedós benyomást kelt új frufrujával.

 
Díjazzuk!

 
Fashion Awards Hungary 2009 Az Év Modellje címre idén Gigit, Mihalik Enikőt és Schlosser Anitát jelölték, akik közül a külföldön dolgozó Mihalik Enikő, illetve helyett Lakatos Márk vette át a szobrocskát Maróy Krisztinától, a Glamour magazin főszerkesztőjétől.


Az Év Fiatal Divattervezője cím három esélyese Lakatos Sándor, Mojzes Dóra és Szegedi Kata volt, akik közül Szegedi Kata bizonyult a legérdemesebbnek rá. A díjat Réz András, a Stílus és Rouge magazin főszerkesztője adta át neki, mi pedig kifaggattuk mit is érez az, aki épp most lett az Év Fiatal Divattervezője.

 
HazaiDivat.hu: Amikor megtudtad, hogy bekerültél a három jelölt közé, mennyi esélyt adtál magadnak a győzelemre?
Szegedi Kata: Konkrétan nem latolgattam az esélyeket, de azért reménykedtem benne, hogy én vihetem haza az Év Fiatal Divattervezője díjat.

 
HazaiDivat.hu: Úgy érzed, hogy Lakatos Sándor és Mojzes Dóra nehéz ellenfelek voltak?
SzK: Szerintem mindketten nagyon jó tervezők, sőt személy szerint fel is nézek rájuk, hiszen fantasztikusak. Mindhárman egészen mást és másképp alkotunk, ami viszont közös bennünk, hogy egyikünk sem valamiféle minimál irányvonalat képvisel. Úgy érzem, izgalmasak, extravagánsak és eredetiek a munkáink, mégis összehasonlíthatatlan a stílusunk.

 
Fashion Awards Hungary 2009 HazaiDivat.hu: Ilyen jól ismered őket?
SzK: Persze. Figyelemmel kísérjük egymás munkásságát és természetesen személyesen is ismerjük egymást. A magyar divatvilág nem olyan nagy, így voltaképp mi mind együtt növünk fel…legalábbis a szakmán belül, még akkor is, ha nem egy iskolába járunk.

 
HazaiDivat.hu: Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?
SzK: Én még kísérletező stádiumban vagyok, nincs kiforrott stílusom, valami, ami határozottan engem jellemezne. Még minden belefér. Sok dolgot ki kell próbálnom, hogy megtaláljam a szakmában a saját utam.

 
HazaiDivat.hu: Mit jelent számodra ez a díj?
SzK: Nagyon sokat! Régóta figyelem, hogy évről évre kik kapják meg, és nagyon örülök, hogy idén én vehettem át.

 
HazaiDivat.hu: Szerinted befolyásolja majd a szakmai előmeneteledet ez a győzelem?
SzK: Igen, és a legjobb példa rá, hogy most itt állok veled szemben és interjút adok neked, ami egyenlő azzal, hogy több figyelmet kapok, megismerik a nevemet, a munkáimat az emberek…és ez nagyon fontos a divatvilágban. Bár nekem ezen a téren szerencsém volt: az elmúlt időben egyre több figyelmet kaptam, talán köszönhetően annak is, hogy Lakatos Márk mellett dolgozhattam stylist asszisztensként valamint rátaláltam egy remek kis csapatra is.


Fashion Awards Hungary 2009 HazaiDivat.hu: Melyik az a munkád, amire igazán büszke vagy, amire azt mondanád, igen, ezért (is) kaphattam ezt a díjat?
SzK: Legutóbb egy nagyon érdekes kollekción dolgoztam: színes „búvárruhákat” terveztem… A barátaim és szakmabeliek nevezték el így az alkotásaimat és teljesen elborult ötletnek tartották, szerencsére a szó pozitív értelmében. Valóban érdekesre, sőt meghökkentőre sikeredtek, de mind Londonban, mind Amerikában nagy sikert arattak.

 
HazaiDivat.hu: Inkább külföld felé kacsintgatsz?
SzK: Lehet. Szeretnék még utazgatni, inspirációt gyűjteni és itthon nem is túl egyszerű a helyzet…de majd meglátjuk…

 
Továbbá, de nem elhanyagolható módon


Fashion Awards Hungary 2009 Az Év Divatsminkesének Kiss Csillát, Véger Ibolyát (Fibi) és Tombor Saroltát jelölték, akik közül Véger Ibolyát (Fibi) érte a megtiszteltetés, hogy átvegye a szobrocskát Sabján Johannától, a Cosmopolitan (új) főszerkesztőjétől

 
Az Év Divatfodrásza címet idén Szabó Ádám (East Side Hair) nyerte el Nagy Viktor és Koczka elől, a díjat pedig Anry Soós Éva, a Joy magazin főszerkesztője adta át neki.

 
Az Év Stylist jelöltjei 2009-ben: Lakatos Márk, Andó Ildikó, Haberland Attila voltak, akik közül Andó Ildikó vehette át a díjat Trömböczky Ritától, a Motel Magazin főszerkesztőjétől.

 
Az Év Divatfotósa Dobos Tamás lett, Viszlay Márkot és Zsólyomi Norbertet „győzve le”, a kis divat Oscart pedig Vass Virág, az ELLE magazin főszerkesztője (helyett Andó Ildikó) adta át neki.

 
Az Év Divattervezője címet ismét a USE unused kapta László Krisztinától, a Marie Claire főszerkesztőjétől, bár a másik két jelölt: nanushka (Sándor Szandra) és Ahn Tuan is büszkélkedhet már egy-egy szobrocskával.

 
A díjkiosztó után sokáig tartott még a sürgölődés: interjúk, szimpla baráti csevegések, eszmecserék, majd következett a buli, kifulladásig. Szép volt, jó volt…veletek jövőre ugyanitt.


Írta: Ekhó , Dátum: 2009-05-28






ALMAF