Az Első Magyar Divattervezők Szövetsége a Wella Fashion Show gáláján (március 4.)

Bár a tervezők győznék még cérnával, a szervezőkre nehéz feladat hárul: a divatbemutatók láncolatát harmadnapon méltó módon le kell zárják.


Pont az i-re

Wella GálaBár a tervezők győznék még cérnával, a szervezőkre nehéz feladat hárul: a divatbemutatók láncolatát harmadnapon méltó módon le kell zárják. Látva a búcsúceremóniát, állíthatjuk, az EMDSZ gálájánál keresve sem találhattak volna illőbbet az első Wella Fashion Show megkoronázására. A színpadon lázas előkészületek zajlanak, papírmasé ruhába öltöztetett, fej nélküli próbababa kerül a bal oldali szárnyra. A divattervezők - köztük a talpig feketébe öltözött S. Hegyi Lucia - izgatottan szaladgálnak föl s alá a hangulatfényes teremben, nyughatatlanok, míg minden aprócska részlet a helyére nem kerül. A háttérben felkonf szövegek fogalmazódnak, a Megasztár első szériájából ismert Nagy Edmond a torkát készíti a nagy eseményre, titkot nem árulunk el: énekelni fog. A sürgés-forgás lassan a nagyérdemű soraiban is feszültséget szül, kicsi és nagy lélegzetvisszafojtva várja a fejleményeket.



Énekes feszülettel

Nagy Edmond a tőle már megszokhatott „ereszd ki a hangod!” stílusban dalolja el azt a három számot, ami a gála folyamán osztályrészéül jutott. A hangulatfokozó „most már, tőled búcsúzom” refréneket szabadkozás követi, az erősítők miatt Edmond még a saját hangját sem hallja „így felesleges is énekelni” – jegyzi meg csalódottan, hogy még a nyakában szikrázó aranykereszt is veszít csillogásából.

Már el is felejtettük neki azt a néhány félreintonált dó, ré, mit a strófa legelején, szívből együtt érzünk vele. Hál' Istennek menetközben a problémát is orvosolják a szakemberek, így a ránk következő két sláger élvezetében semmi sem zavar. A produkciót - ezt már a hajlongó sztár is élesen hallja - megérdemelt taps jutalmazza.

Köszönőbeszéd, köszönőcsokor és 2007 legjobb divattervezője

Az énekes előadását követően Lévér Balázs, Gaál Zoltán és Gyulai Mihály lépnek színpadra. Utóbbi beszédében divatünnepnek, egy sikersorozat első mérföldkövének titulálja a Wella Fashion Show-t – a felhangzó tapsból ítélve, igaza is van. A három úriember nemcsak a kifutóra érkező divattervezőknek, de a közönségnek is megköszöni az együttműködést.

Miután a hoszteszlányoktól ki-ki átveszi csinos köszönőcsokrát, az egybegyűltek a vietnámi származású Luu Anh Tuant kiáltják ki a 2007-es esztendő legtehetségesebb magyar tervezőjének, aki a hangzatosan csengő cím birtokában jövő tavasszal Prágában és Zágrábban is bemutatkozhat majd kollekciójával – tudjuk meg az EMDSZ elnökétől.

Gála az EMDSZ divatbemutatójával

A látványra éhes közönség persze ezúttal sem marad kielégítetlenül. Elsőként Sziráczky Brigitta kollekciójából kap ízelítőt. A csíkos szoknyához bőr felsőt rejtő, csíkos ing, apró szütyő dukál, a piros fodrokkal ékített ruhánál, már csak a fehér, szőrmenyakkal gazdagított bőrirhával párosított darab lehet ellenállhatatlanabb.

A Sentiments tervezőpárosának selyemruháján színes virágok bimbóznak, a mell alatt futó tüllrészt szikrázó strasszkövek ékítik, a kreációt viselő modellnek, zöld kepp rejti vállát. De itt vannak a rajongva tisztelt jégkirálynők is! A világoskék selyem és tüll kombinációjából álló lélegzet fagyasztó darabot kék kabátka avatja fejedelmivé, az uralkodóhölgy övén, fülönfüggőjén túl az arisztokratikus arcot kiemelő smink díszítő strasszkövecskéi is szikráznak ezerfelé törve-szalajtva a fényt.

Orlando Flórái ellenben már talpig feketében lejtenek a kifutón, a hátul mídermegoldású ruhakölteményt szalagok, apró straszkövekkel szórt, csillogó négyzetecskék ékítik. Ahogy a rövid tüllalj és a tollas dekoltázs is rafináltan nőies megjelenést biztosít viselőjének.

Természetesen a Manier egyszerre bizarr és romantikus, kalpagos kisasszonyai sem maradhatnak ki a sorból. A hosszú ruhákhoz, formatervezett cipők illenek, az enyhén hegyes orrú topánokat elől is, hátul is madzag tartja a lábon. A felvonuló hölgyek arcát ezúttal maszkszerű smink borítja, porcelánbabák a porcelánbabákban. A fröccsöntött játékleányokkal telitűzdelt, hosszú, tülluszályos zöld ruhakölteménnyel ezúttal sem tudunk betelni!

Ahogy Luan by Lucia feketében úszó, kékes-ezüstös, gobelinhatású, hímzett anyagokkal ékített kreációival is csak nehezen. Kontyos modelljei A-vonalú, egész a könyökig felvágott ujjú kabátkákban araszolnak a kifutón, az állógalléron futó kékes-ezüstös motívumok, a hölgyek kezébe táska helyett szorított ezüst nyolcszögek, „mérőónok”, a kabátkákat átszúró óriás méretű, ezüsthajtűk mind-mind lényeges elemei a lebilincselő alkotásoknak. A klasszikus zene dallamaira emelkedő fekete csizmácskák, mintha csak rugóra járnának. Fantasztikus világban járunk és nem szeretnénk felébredni!

Egyelőre nem is kell. Léber Barbara ezúttal aranyban, ezüstben pompázó haute couture remekeibe bújtatja modelljeit. Rövid szoknya, testhezálló míder, nyakban futó ezüstsál, kell ennél több? Hovatovább a csillogó anyagok még tovább díszítettek, az aranyon ezüst levélkék, indák futnak, egymáshoz szelídítve a külön-külön is extravagáns hatást keltő színeket.

És ha már csillogásnál tartunk, Benes Anita estélyi és mennyasszonyi költeményei sem maradhatnak ki a sorból. A Daalarna kollekciójából most a törtfehér míderrel passzított, aranyban úszó, falatnyi csipkesortot csodálhatjuk, melyet Csősz Bogi visel. De természetesen a Gioconda arccal ékített mennyasszonyi ruha is újra bemutatásra kerül, egy hasonlóan elbűvölő, tüllel kombinált, rózsaszín társaságában.

Gondolatok a Mezőgazdasági Múzeumban…

Az EMDSZ művészeinek elénk sorjáztatott, részben már ismert kollekcióit a modellek szembetűnően új frizuráin, mesés sminkjein túl az eltérő keretbefoglalás miatt is érdemes volt a gála során még egyszer megszemlélnünk. Hisszük, vagy sem, a részletgazdag alkotásokban így sem sikerült kellőképp elmélyednünk. Háromszor, négyszer is kevés volna végignéznünk az egyes kreációkat, hogy mindről érdemét illetően, kimerítően szóljunk. Vigasztalni mindössze az vigasztal: lesz még Wella Fashion Show a földön!

Képek az Első Magyar Divattervezők Szövetségének divatbemutatójáról a Wella Fashion Show Gáláján - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-04

Képek az EMDSZ-ről a Wella Fashion Show búcsúceremóniáján - Mezőgazdasági Múzeum, 2007-03-04


Írta: MZ , Dátum: 2007-03-13






ALMAF