Szabados Iréne 200605 Téli frizurabemutatója (november 12.)

A frizura szakadó esőben és szikrázó napsütésben is frizura – ezt már a reklámokból is tudjuk.


„A divatot irányítani kell!”

Szabados IréneA frizura szakadó esőben és szikrázó napsütésben is frizura – ezt már a reklámokból is tudjuk. A négy L’Oréal Professional nagykövet - Szabados Iréne, a rendezvény háziasszonya, valamint Binder Géza, Kada Szabó Éva és Kucsera Zsolt - pedig mintha e múlhatatlan, örökérvényű tézist kívánta volna megerősíteni: a mesterfodrászok dacolva az odakint uralkodó, hektikus időjárással, melyben hol ragyogtak a napsugarak, hol meg épp tomboló vihar készülődött, trendibbnél trendibb frizurákat varázsoltak modelljeik fejére. A stílusosan berendezett Bourbon Rendezvényház tárt kapukkal fogadta az odasereglő érdeklődőket, de a szakemberek is elleshették a 2006/07 Ősz/Téli trendi frizurák elkészítésének mesterfogásait az igazán nagyoktól.



„A divatot nekünk kell irányítani!” – mondta a talpig feketébe bújt Szabados Iréne a nagyérdeműnek, amely árgus szemekkel figyelte hol a színpadot, hol a kivetítőt, nehogy a legérdekesebb mozzanatokról maradjon le. A modellek dizájnos szerelésekben vonulnak elénk a kifutóra, hiszen egy haj-show sikere nemcsak mesterfodrászon, de divattervezőn, styliston, sminkesen is múlik. Aki számít, mindenki összefogott, hogy nekünk, nézőknek ismét felejthetetlen élményben lehessen részünk.

Alig féltízre jár, de az önkéntes alapon működő ruhatárban már nehezen találni szabad fogast. Szabados Iréne az előcsarnokban épp interjút ad, miközben egyenként irányítja helyükre az érkezőket. „Fodrászok balra, tanulók jobbra, média középre”- mondja. Aggódni nem kell, szék is, reklámújság is jut a rendezvényre sereglett kíváncsiaknak. A sötétítő függönyöknek köszönhetően odabent jól eső félhomály fogadja a látogatót, csak a kifutó fölé szerelt reflektorok izzanak, halk zene szól, szinte családias a hangulat. Féltizenegykor apró mocorgás támad, a paraván mögött már startra készen áll az első modell, még néhány másodperc és valóban elkezdődik a fodrászbemutató.

Elsőként Kucsera Zsolt modelljei lépnek színre, három lány, fekete-fehér szerelésben: dandy külsőt sugárzó, pettyes nyakkendő, keménykalap, de a ruhadarabok között akad ízig-vérig nőies is, ugyancsak pettyes, fodros, rövid esésű ruha, melyet a nyakba tűzött fekete selyemrózsa varázsol még elegánsabbá. A Más tervezőcsoport alkotta múltidéző kreáció nemcsak a profi, de ötletgazdag is. A rövid, ámde látványos divatbemutató után pedig következett a 2006/07 ősz/téli hajdivat és hajszínkollekció bemutatása.

Binder Géza, aki Szabados Iréne tanítványa, valamint Kada Szabó Éva és Kucsera Zsolt mesterfodrászok élőben, egy-egy modellen vágnak neki a fazonigazításnak: három hajfestékhez három alkotói stílus párosul. Binder és Kucsera a természetes hajszín-hatás mellett teszi le a voksát, míg Kada Szabó a Diacolor feltűnően hidegebb, merészebb árnyalatait részesíti előnyben. Az új hajfestékekről az azonban egyöntetűen megállapítható, nemhogy roncsolnák, ápolják a hajat, a csillogó, irizáló tincsek egészségtől duzzadnak, tudjuk meg Garamvölgyi Tamarától és Luca Orsolyától a L’Oreal Professional szakembereitől.

A 2006/07 ősz/tél s talán még a jövő tavasz nagy slágere is a kleopátra fazon lesz, ahogy a klasszikus bob frizurák és a sassoon hajvágás is reneszánszukat élik. Persze most minden merészebben, egyénre szabva tér vissza – teszi hozzá Kucsera Zsolt. A tavalyi kollekcióra jellemző, nagyon elvékonyított tincseknek nyugodtan búcsút inthetünk, idén a tompább, tömörebb, vastagabb vonalak hódítanak. Elől hosszabbak, hátul merevebbek a szóban forgó tincsek, a különböző fodrászati eljárásoknak köszönhetően, mint amilyen a puhítás is, a frizura mindig lágyesésű. És ami még majd minden hajszobrász alkotásának látványos formát ad, az a frufru, amely idén lehet szimmetrikus, aszimmetrikus, lóghat akár a szembe, de egy kis hajlakk, vax segítségével akár oldalra is igazgatható. Hajszínek tekintetében a mahagóni, a trüffel, a kávé és a csokibarna árnyalatoké a főszerep, de újra divatos a szőke is.

Az első workshop jellegű blokk lezárásaként Kada Szabó Éva modelljei léptek kifutóra. A fél vállat fedetlenül hagyó, szürke együttesek a Habitus tervezőgárda munkáját dicsérték. A második félórás blokkban - legalábbis, ami Binder Gézát illette -, a kontyoké volt a főszerep. Fekete hajú modelljének trendi banánkontyot fésült, miközben másik két pályatársa továbbra is a vágás terén jeleskedett. Fontos, hogy az elkészült frizura otthon is könnyedén rekonstruálható legyen – emelték ki mindhárman. Ahogy az is lényeges eleme a trendi hajviselet elkészítésének, hogy kialakításánál figyelembe vegyék a modell, a megrendelő egyéniségét. Kada Szabó a játékosságra hívta fel figyelmünket, néhány előre omló, laza tincset idén ildomos sütővassal besütni. A praktikus tanácsok után Binderre került a sor, hogy elénk tárja elkészült hajkoronáit. Kontyos, életvidám modelljei napsárga, narancsszínű ujjatlanokban, virágmintás caprinadrágokban pompáztak, melyekhez jól illett a szikrázó tűsarkú.

Rövid szünet után kezdődött az ötórás fodrászbemutató második része. A kifutót a házigazda Szabados Iréne modelljei lepték el. A hat lány ütemes zenére masírozott a szürke body-kban, merész kétrészesekben, melyeket csillogó, szikrázó aranydíszek tettek még feltűnőbbé. A kreációkat futurisztikus ezüst csizmákkal párosították a Más leleményes divattervezői. Nem csoda, ha meglepődtünk: Iréne a mindig, minden körülmények között tökéletességre törekvő, bátor, határozott Majirel nőt álmodta meg nekünk. Az ősz, a tél a sötétség szimbóluma – kezdte – ezek a hölgyek az éjszakába mennek. A színek esetében a hamvas kék, szőke, barna árnyalatok is ezt tükrözték.

Iréne a frizurák kialakításánál a tarkórészre helyezte a hangsúlyt, a fecskefarok forma, mely lehet akár felstuccolt is „sikkesebbé varázsolja a nyakat” – jegyezte meg. De ahogy azt a Sziget közönsége tőle már megszokhatta, nemcsak a fecskefarkakért, a 18. század arisztokráciáját idéző, tömött frufrukért is tűzbe menne. A trendi frizura irányzattól függően előre rövidül, vagy hosszabbodik, a retro érzést a hatvanas évek Bauhaus-ából átemelt háromszög szimbólum váltja ki. A frizurák vasaltak, a tincsek végét érdemes egy picit meghajlítani, és ami mindközül a legfontosabb, az talán a fényesség, mely egy kis hajfény segítségével otthon is könnyedén megvalósítható. Iréne ezúttal három modellen mutatta be a legújabb pontozó hajvágási technikát: álomfrizurái rövid, hosszú és középhosszú hajból készültek. Az új technika előnye, hogy a vékony szálú hajat is felhizlalja – szolgált információval Iréne, talán sokunk örömére.

A maratoni rendezvény lezárásaként még egyszer, utoljára a finálé keretében csodálhattuk meg a modellek meseszép frizuráit és ruhakölteményeit. A Mali Ildikó rendezte divatbemutató nemcsak a fodrászok és a nagyérdemű, de a fotósok örömére is szolgált, megállás nélkül kattogtak masináik. Aki most lemaradt, az se csüggedjen, Iréne legközelebb májusban vár minket, igaz, akkor nem a téli, hanem a Londonból hozott legfrissebb, tavaszi frizurakülönlegességekkel. Hiszen a divatot, nekik, fodrászoknak is irányítani kell – ahogy arra bevezetőjében figyelmeztette pályatársait, minket, hajszalonokba járó vendégeket a mesterfodrász.

További cikkek a témában:
Szabados haj-show-ra bárki szabadon...


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-14






ALMAF