Miss Éden 2006 sajtótájékoztató (október 27.)

Ha a magyar lányok szépek, nem is tudom, milyen jelzővel illethetnénk a szlovákokat.


Bájos Kelet-Európa

Miss Éden 2006Ha a magyar lányok szépek, nem is tudom, milyen jelzővel illethetnénk a szlovákokat. Egy biztos, mosolyokból, pukedlikből kijutott mindkét részről. A versenyzők magabiztosak, ha nem is mind egytől-egyig modellalkatúak - kinek néhány centi hiányzik az álommagassághoz, kinek talán a csípőjéből lehetne néhány milliméternyit faragni - egy biztos, mindnyájan a szépség és a báj birtokosai. Miss Édennél kicsikét mások a követelmények, mint a Topmodellben, szépségversenyről lévén szó, tehetség és kellem kenterbe verik a szigorú szabályokat. Sötét van, szól a zene. A Kaméleon Klub első pillantásra leginkább egy diszkóra emlékeztet. A hosszú kifutóra, mintha stroboszkópból vetülnének az izgága, színes fénysugarak, a körülötte felsorakoztatott hófehértámlás székek szinte mind üresek. Későn érkeznek a sajtós kollégák. Fél tizenkettőre jár, mire mindenki elfoglalja a helyét. Már csak Maklári-Tót Attila fotográfus, a Pesti Divat művészeti vezetője szaladgál, és a tévések rohangásznak még mindig körbe-körbe, keresve a legtökéletesebb kameraálláshoz szükséges szögletet. Lassan Dr. Kiss Róbert Richárd, a divatmagazin executive igazgatója is elérkezettnek látja az időt, hogy ismertesse velünk a Pesti Divat, valamint a Miss Éden Szépségverseny közös célkitűzéseit.



A divatmagazin nem kisebb feladatot vállalt magára, minthogy valóban fontos versennyé tegye a Miss Édent - mondta. Ezt szolgálja többek között az a közel tízoldalas képösszeállítás is, melyet a verseny döntőseiről közölnek a 2006-os őszi számban. A győztesekkel a Fila és a Palmolive reklámokban találkozhatunk majd, de előfordulhat az is, hogy a későbbiekben egy-egy rangos újság borítójáról címlaplányként mosolyognak majd ránk – jutottunk az értékes információ birtokába.

A 32 döntőbe jutott lány rögtönzött divatbemutató keretében mutatkozott be, a legfiatalabbak 14 évesek - nagyokat megszégyenítően vonulnak a kifutón tűsarkúban -, de az idősebb korosztály is képviselteti magát, Monika Petrovicová, szlovákiai versenyző például 28 esztendős. Suhogtak a lenge tüllcsodák, a vállat szabadon hagyó, abroncsos estélyikben a lányok tényleg olyan méltóságteljesen festettek, akár egy rangos uralkodóház nagyasszonyai. Ajona, az ázsiai külsejű szépség, aki nem mellesleg stylist vagy divattervező szeretne lenni – olvasom az ajándékba kapott Pesti Divatot - aranyszínű, modernizált gésaruhában, kis retiküllel a vállán lépett kifutóra. Őt garantált, hogy senki sem fogja elfelejteni! De az extravagáns, fekete kezeslábasok is lélegzetelállítóak voltak, szuperszexi párduckülsőt eredményeztek viselőiknek. A versenyzők között akadt göndör, és hosszú, egyenes hajú is, ahogy szőke, barna és fekete egyaránt. S bár mosolyogni mindnyájan egyformán szépen tudtak, egyéniségekről volt szó, ami a ruhákban is tükröződött. Míg az első blokkban leginkább a klasszikus estélyik jutottak főszerephez - a lányok ekkor hármasával léptek kifutóra -, a második blokkot a szabadság, az egyediség fogalmával tudnám a legtalálóbban körülírni - itt a versenyzők egyesével vonultak végig előttünk -, a némi tánctudást, a szokásosnál kicsivel több ritmusérzéket kívánó koreográfiát hangos taps fogadta.

A második blokkban bemutatott, fiatal divattervezők által hulladékanyagokból összeállított ötletdús kreációk az újrahasznosítás jegyében születtek. A Pesti Divat és a Fővárosi Közterületfenntartók által szorgalmazott kezdeményezés megmozgatta a pályakezdő alkotókat. A végeredmény önmagáért beszélt, a parafadugókból készült, stólával, fityulával ellátott kétrészest, a papírzsebkendőkből összeállított mennyasszonyi ruhát, vagy az újságlapokból összeragasztgatott papírmassékölteményt kreativitás és fantázia nélkül, aligha lehetett volna elkészíteni. A kivitelezés minden esetben minőségi, gondos kezek munkáját dicséri. Nem sebtiben összetákolt darabokat láttunk, bár Kiss Róbert Richard szabadkozott, ha menetközben valami gikszer történne, egyik-másik lánynak leesnék a ruhája ne adj’ isten, ne ijedjünk meg, csak mint korábban, fogadjuk kitörő tapssal. Ilyesmi nem történt persze. De még ha úgy alakul is, a versenyzők olyan profizmusról tettek tanúbizonyságot, hogy biztos nem jöttek volna zavarba.

Ha a lányokat illetőleg tippelnünk kellett volna tenni, hiába sorakoztak egymás mellé a kivonulást követő, tapsra buzdító fináléban, nehéz helyzetben lettünk volna. Ez az embertpróbáló, nemes feladat október 28-án este a zsűrire hárul majd. Nem tudom, mi alapján fognak dönteni. A leendő királynők rátermettek, igéző tekintetüknél talán csak a vidámságuk meggyőzőbb. Fáradhatatlanul pózolnak, forognak, csücsörítenek a kifutó végén, lesz, ami lesz alapon, tudják, előbb-utóbb valakinek úgyis csak győzni kell.

A műsor végeztével a lányok átöltöztek, farmerban, trikóban, tűsarkúban vonultak a Klub Vip részlegébe. Talán a jól sikerült, főpróbának is beillő showra koccintottak, vagy a döntőre vonatkozólag kaptak néhány friss tanácsot... Majd elválik, mi változott, változott-e valami.


Írta: MZ , Dátum: 2006-10-28






ALMAF