Profik Diadala Make-up Mester Kupa 2006 (november 5.)

Fiatal az idő, alig fél egyre jár, gyűlik, gyülekszik a főleg szakmaiakból álló közönség a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban.


Mesterek versenye

BeautyFiatal az idő, alig fél egyre jár, gyűlik, gyülekszik a főleg szakmaiakból álló közönség a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban. Masszőrök, műkörmösök, hajászok kavalkádja, szépségiparosok, szépségiparosok hátán – aki megfizette a borsos belépőjegy árát, kedvére bóklászhat az apró, fehér standok rengetegében. Tájékozódási pontul ott van a két színpad: a kisebb stúdió s a találóan Meeting Point névre keresztelt nagyobb. Szék egyik pódium előtt sem marad üresen. Folyamatosan halad a félórás blokkokba osztott műsor. Szinte szemináriumon érezzük magunkat, van aki jegyzetel, akad, aki bólogat csak, ha egy-egy köztiszteletnek örvendő pályatárs megjelenik az emelvényen.



A zene is elhalkul, amikor Dévényi Kathy, a Make-up Kupa háziasszonya fellép a dobogóra. A sminkszereket zsúrkocsin tolják be, Sipos Zita sminkmester vezényletével érkezik a zsűri. A versenyzők szemtelenül profik, többségében ugyanilyen fiatalok is, előfordul, hogy valaki csak egy éve tette le a mestervizsgát. Ez a pályamunkák döntő többségén persze nem látszik, a lányok gyakorlottak, mintha már születésük pillanatában púderecsetet fogtak volna kezükbe. Pink, narancs, sárga, zöld - óriási szemek, szájak, de nemcsak az arcon csillog-villog minden. Hajpántok strasszkövei, póló, top, szoknya szikráznak, a modellek frizurája túltupírozott, de jobb, rosszabb esetben is göndörödik. „Akkor még tíz felé törtük azt a pink festéket, hogy mindenkinek jusson.” – mondta Sipos Zita. És mintha, most is akkor lenne – bár ezúttal nem kellett törni semmit – hála a retro sminkeknek, a háziasszony szavaival élve, a Symában is megelevenedtek azok a „giccsesen hatóan bátor” ’80-as évek.

A sminkversenynek s az egész őszi Beauty&Spa kiállításnak közös a témája: Retro Glamour – ’80-as évek, a megidézés jegyében zajlik minden esemény. A rertro – kezdi Dévényi Kati – nem pusztán nosztalgiát jelent, legalább 20 évvel korábbi időt elevenít fel, de az újabb, kortárs jelenségeket is bele kell szőnünk az értelmezésbe, jelenesetben úgy értsd, a sminkeknek csupán a feelingje emlékeztet az adott korra. A glamourra nincs is megfelelő magyar szó – folytatja – technikai kifejezés a filmszakmában, magábafoglal mindent, ami a női szépség hangsúlyozását célozza meg, ha mindenáron fordítani szeretnénk, a legegyszerűbben csillogásként, pompaként definiálhatjuk.

A kilenc, előzsűrizésen már átesett versenyző szűk harminc percet kapott előalapozásra, amely az előkészítőteremben történt, mi már csak a szem-, szájfestést, a szempillafelrakás hogyanját, mikéntjét követhetjük nyomon a színpadon. Előkerülnek a strasszkövek, a rúzsok szélsebesen járnak Birkás Tímeáék kezében (Tímea az a lány, aki máskülönben az őszi Beauty kupáját tavaly már hazavihette), miközben Dévényi Kathy csak beszél és beszél. A ’80-as évek a siker kultuszának évtizedei voltak – mondja - amikor is háttérbe szorult a természetesség. Az akkori diszkókirálynők, ellentétben a maiakkal, dús, kefével formázott szemöldökökkel, homlokig futatott pirosítókkal, harsány színű ajkakkal vadították a táncparkett ördögeit.

Szemünk előtt születik meg a látvány, a versenyzők, mintha csak a háziasszony óhajának kívánnának eleget tenni. Előkerülnek a csillámporok, a selyemfények. Kivetítőn csodálhatjuk a strasszokkal kirakott szemöldököket, a szemhéjra festett ék alakú motívumokból lassan merész, kékben-fehérben pompázó hullámok alakulnak.

Technikai megkötöttség nélkül alkothatnak a résztvevők, a versenyt kiíró bírák célja az volt, hogy látványos és valamennyire mégiscsak korhű sminkek szülessenek. A szakértő zsűri öt kritériumot vesz figyelembe a pontozásnál: figyelik az alapozás minőségét, a szemkialakítást, a száj megrajzolását és feltöltését. A jószemű szakmai zsűrinek, azaz Kovács Barbarának a 2001-es, düsseldorfi Beauty International győztesének, Dudás Barbara kozmetikus, alkalmazott grafikusnak, a 2003-as kölni verseny Európa bajnokának, és persze a 30 éve a szakmában lévő, mesterkozmetikus és felkészítő tréner, Sipos Zitának szakavatott szemét egyetlen rosszul satírozott járomcsont sem kerülheti el. Kada Szabó Éva mesterfodrász, a L’Oreal Proffessional nagykövete a frizura és smink összhangjáért felel, Haberland Attila, a híres londoni Fashion College-ban végzett stylist az összhatást értékeli.

Ahogy a versenyzőket az idő szorította, minket most a hely. Nézzük gyorsan a díjazottakat! Az első helyezettnek kikiáltott Gáspár Viktória 3 éve versenyez, magazinoknak sminkel, modellje nemcsak sminkjével hódított, az ezüst-fekete csíkos ruha, a lábfejnélküli, pink motívumokkal díszített fekete harisnya, amit viselt, extrémitásával a stylist csodálatát is kiváltotta. A 100 000 Ft mellett Viktória egy step by step megjelenésnek is örvendhetett, a sminkesek szaklapjának számító Beauty Forum jóvoltából, a következő számban az is, aki ezúttal elmulasztotta volna, lépésről-lépésre nyomon követheti majd az aranykupás make-up születését. A második helyezett az a kozmetikusként működő Szék Orsolya lett, aki egyébként a szegedi tévének sminkel, modelljének ez alkalommal egy a pink árnyalataiban úszó sminket álmodott, ezt tette még hangsúlyosabbá, látványosabbá az általa bemutatott pink felső, fekete kabátkával, szoknyával párosítva. A harmadik dobogós hely Szűcs Adriennek jutott, ő csak tavaly, 2005-ben végzett, de máris hihetetlen felkészültségről tett tanúbizonyságot. Sminkjében ezúttal az aranyszín dominált, modellje stílusosan aranydzsekiben és farmerszoknyában vonult a zsűri elé.

Üres kézzel senki nem ment haza, a szponzorok jóvoltából mind a kilenc versenyző értékes ajándékokkal gazdagodott, belföldi utak, tudásfejlesztő könyvek kerültek kiosztásra. Erre a megmérettetésre tökéletesen állt: nem csak a győzelem, a részvétel is fontos. Jó bemutatkozási lehetőséget nyújtott a kezdőknek ugyan nem nevezhető versenyzőknek, nem csupán a nézők, a szakma jeles nagyjai előtt is megcsillogtathatták rátermettségük, szaktudásuk.

Make-up Kupa lesz jövőre is, az idei győztes biztosan ott lesz, és hogy ki mindenki még, addigra eldől. Akad, aki csak egy fortélyt ellesni jön, más, hogy visszabámészkodja magát egy feledhetetlen korba... Idén is megérte, jövőre is megéri kilátogatni majd a rendezvényre!


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-06






ALMAF