Kontyshow volt a BEAUTY 2006-on a budapesti SYMA Csarnokban (november 5.)

Klasszikus vagy retro glamour? A konty az mégiscsak konty, legalábbis Marsi László, az idén már harmadik alkalommal megrendezett kontyshow szervezője és szülőatyja aligha gondolkodhatja ezt


Irodalombarát mesterfodrászok

KontyshowKlasszikus vagy retro glamour? A konty az mégiscsak konty, legalábbis Marsi László, az idén már harmadik alkalommal megrendezett kontyshow szervezője és szülőatyja aligha gondolkodhatja ezt másképp. A kétfordulós frizurabemutató koreográfiája az egymáshoz tartozást, a fodrász szakma egységét hivatott szimbolizálni, a színpadon egyszerre volt jelen vidéki és pesti, idős és fiatal, kezdő és mesterfodrász. A kivetítőn Rácz Péter, Pozsgás Gyula, Kisgergely Zoltánné, Kreisz Jenő fekete-fehér portréi váltották egymást, képviseltette magát az összes „égi hajszobrász” is, aki már csak a másvilágon elégítheti ki megboldogult vevőköre igényeit. A „fodrászat ünnepe lesz” – ígérte Fátrai Krisztina is - Marsi László mellett az est háziasszonya – „ki-ki azt adja ma nekünk, ami belül van.” A nézőközönség soraiban a lófarkas, Ganxsta Döglégy Zoltán meresztette szemeit a gyönyörű modellek láttán, Som Lajos Krizsán Győző mesterfodrásszal fogott kezet a színfalak mögött, de ott figyelt Hajas László is, aki ezúttal a kontyok terén nem jeleskedett.



Égbe tornyozott póthajak, szolíd-szelíd miniatűrök, akadt mindenféle fazon, már csak az utolsó simítások voltak hátra. Emitt egy őzikeszemű Audrey Hepburn várakozott, amott egy mesebeli orosz cárné csücsült dús fonatokkal, a pódium dúskált az extrémebbnél extrémebb külsővel megáldott szépségekben. Divattervező, stylist, sminkes, mindenki kitett magáért, hogy gazdag legyen a látvány a 2006 őszi kontyshow-n.

Ötvenöt fodrász, ötvenöt modell fogott össze, hogy egy hallatlanul színes program keretében megcsillogtassa kishazánk fodrászgéniuszainak lángelméjét. Az első blokkban Karika Zsolt „barokk pávája” vitte el a pálmát, az égbe púpozott, oroszos, légiesebb konty, a sminkrevün már megcsodálhatott, Rikk Ágnes sminkmester díjnyertes make-upjához készült, eredetileg a moszkvai megmérettetésre. A szőke modell óriási kék madárszemekkel nézett a közönségre, majd méltóságteljesen lépdelt végig a vörös szőnyegen, hogy a kíváncsiskodók közelebbről is szemügyre vehessék a fején tornyosuló frizuraremeket. A felül sejtelmesen áttetsző, alul tüll részben végződő ruha is sokakat elbájolt.De ott volt Székely Mária biofodrász is, aki „este teliholdban” címmel kreálta kontykölteményét. Tőle tudtuk meg, mi is az a divatos bio jelzőcske mesterségének címerében. A fodrász hölgy közel húsz éve fáradozik azon, hogy a régi, természetes anyagok, mint amilyen a csalán, a tojás is, használatát felelevenítse. Samu Andrea dívakompozíciója az egyszerűség jegyében, a „kevesebb néha több” égisze alatt fogant, klasszikus kontya elkészítésekor nem használt semmi pótrészt, figyelemfelkeltő elemként, inkább a frufru részre koncentrálódott aszimmetriára helyezte a hangsúlyt.

Kalmárné Nagy Ildikót a tündérek világa ihlette meg, egyszerű letűzésekkel, színes tüllanyagok használatával alkotott egyedit a rendelkezésére álló, szőke frizurából. Csernek Szilvia a visszafogottabb business women külső mellett tette le a voksát, kevés pótrész beiktatásával, marcell hullámokkal ékített, elegáns vonalvezetésű kontyot fésült modelljének. De hogy ne csak hölgyeket említsünk, Mavrák Erik mesterfodrász a Shakespeare összesre esküdött, amikor klasszikus frizuráját az extrémmel ötvözte. A szőke, göndör hajat, narancssárga műhajjal bolondította meg, amit, lévén, hogy igen nehezen kezelhető, az angol költő vaskos kötetével préselt hullámosra. Modellje kombinészerű, alul tüll résszel kombinált fehér ruhájában, a XXI. század Marilyn Monroe-jaként is megállta volna a helyét.

Láttunk franciakontyot és banánkontyot, persze mindent a megszokottnál kicsit merészebb kivitelben. És ha már a merészségnél tartunk, Czuppon Tamás apró hullámokkal díszített, óriásira duzzadt kontykülönlegességét sem hagyhatjuk szó nélkül, amely leginkább nimfa külsőt kölcsönzött viselőjének. A hölgy fodrászok körében nagy népszerűségnek örvendtek a fonatokból, műhajakból készített kalapok, de Szél Sándor is engedett a fejfedők csábításának, amikor modelljét párizsi lánynak keresztelte, aki épp csak egy véletlen folytán maradhatott ki a Moulin Rouge-ból. Kivételesen Krizsán Győző is a klasszikus blokkban indult, ezúttal „se szék, se füst” – jegyezte meg találóan Fátrai Krisztina is. Krizsán fekete póthajat használt és egy kis csipkét, mely szinte fátyolként függött modellje hajában. „A 18. században is ilyet csináltam volna” – nyilatkozta elégedetten saját alkotásáról.

A Retro Glamour blokk modelljei talán csak extrémitásban különböztek a klasszikusoktól. Ha lehet, hajszálnyival még extravagánsabbak voltak, mint elődeik. A teljesség igénye nélkül, mindössze képeket villanthatunk fel abból a kavalkádból, ami a színpadon zajlott. Kurucz Erika alkotása a „geometrix” fantázianévre keresztelt mesebeli, orosz cárnét hivatott megjeleníteni, modellje, egy vérbeli uralkodónőhöz híven, piros bársonyruhában feszített a pódiumon.

Kocka, aki 2006-ban az Év Fodrásza lett, Zichy Edinának bodrosította be a haját, a modell hölgy sminkjét Sipos Zita készítette, az öltözet pedig Lakatos Márk, stylist keze nyomát dicsérte, aki a szikrázó arany felsőt stílusosan fekete szőrmekabátkával, az arany nacit fekete tüllszoknyával, hegyes orrú aranytopánnal passzította. Szilágyi Erzsébet bakelitlemezekkel tűzdelte teli kontyát, de akadt a modellek között szőke indiánlány és rózsaszín Pompadeur is. Semmi nem állhatta útját a fodrászok találékonyságának. A retro kapcsán igazán visszanyúlhattak bármelyik korba. Muszáj megemlítenünk még Bodnár Szabolcs „pszichoirreális hajzsámolyát”, az alkotó egy minimál performance keretében a helyszínen porszívózta tökéletesre modellje vasrácsokkal, ezüstfénnyel ékített frizuráját, aki ráadásul láncokon kívül nem viselt semmi egyebet, csupán a szürke testfesték takarta, többé-kevésbé, nőies idomait.

Végül a közönségre hárult a nemes feladat, zsűrizni a látott alkotásokat. A díjnyertes fodrász kilétéről jövő hónapban a Haj és Stílus című szaklap tudósít majd. A szerencsés egy feledhetetlen hetet tölthet el valamelyik, eddig még nem nevesített, wellness hotelben. Akárki lesz is, megérdemli. A magyar fodrászok az este során bebizonyították, leleményben, szaktudásban, elhivatottságban nincs hiány egyiküknél sem. Ki tudja, ők talán még mindig a kontyokat fésülik, ha az estébe nyúló rendezvény közben a díszleteket el nem bontják...


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-08






ALMAF