Az Esküvő Kiállítás 2008-on jártunk a Budapest Sportarénában (január 26.)

Igaz, még csak január végét írunk, de akik idén szeretnének az oltár elé vonulni életük értelmével, azoknak bizony már most el kell kezdeniük a szervezkedést


Ásó, kapa…és a többi

Esküvő KiállításIgaz, még csak január végét írunk, de akik idén szeretnének az oltár elé vonulni életük értelmével, azoknak bizony már most el kell kezdeniük a szervezkedést, ha nem akarnak lecsúszni a 2008-as esküvőről. Nem, ez nem tévedés, az előkészületekre időt kell szánni, s ez az idő nem hetekben, sokkal inkább hónapokban mérhető – nem egyben és nem is kettőben! Akik esküvőre szánták el magukat, azok már tudják mennyi rohangálás előzi meg a holtomiglan-holtodiglan kimondását, s mennyire jó, ha nem kell összevissza futkosni a megfelelő ruhát, dekorációt és egyéb kellékeket keresgélve, hanem minden egy helyen megtalálható. Számukra ideális megoldásnak bizonyulhatott a pavilonok sokaságát felvonultató Esküvő Kiállítás a Papp László Budapest Sportarébában, amely január utolsó hétvégéjén nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt.



Nulladik típusú találkozások

Ki hitte volna, hogy a főváros egyik forgalmas csomópontján aláereszkedő (évekkel ezelőtt felépült) csészealj, azaz az Aréna, erre is alkalmas… Január 26-án és 27-én ugyanis nem megvadult drukkerek üvöltöttek buzdító szavakat kedvenc csapatuknak itt, hanem csillogó szemű arák sóhajtoztak nagyokat vőlegényeik oldalán, amint elhaladtak egy-egy habos-fodros ruha, kecses cipellő vagy légies fátyol mellett. Persze a sóhajtozó arák is felvehetik néha a versenyt a nekibőszült sportolókkal és rajongókkal - hisz némelyek legalább oly elszántsággal tulakodtak a próbafülkék felé, karjukon a kiszemelt menyasszonyi ruhával, mintha mindent eldöntő gólt akarnának lőni egy láthatatlan kapuba. Pedig mindenből akadt bőven: ruhából, cipőből, fátyolból egyaránt, de nézegethettünk gyűrűket, csokrokat, asztalra való díszeket és szerelemgyertyákat is a felállított pavilonok között vagy eszegethettünk olyan gyümölcsfalatkákat, amelyekett előtte a csobogó csokiszökőkútba mártottunk. Sőt még a férfihad – akik általában heveny rángógörcsöt kapnak az ehhez hasonló kiállításoktól – is némi élvezetet lelhetett ezen a vásáron, legalábbis azon a részén, ahol különféle és egyben különleges autókat állítottak ki az erősebbik nem képviselőinek gyönyörűségére. Akadt itt hatalmas limuzin hófehér kivitelbe és egyéb ínyencségek is a négykerekű csodák világából - tessék-tessék, lehet bemászni és királynak/királynőnek érezni magunkat!

Nem a ruha teszi…

Ha valaki azt állítja nekem, nem a ruha teszi az embert, valószínűleg elfogadom, de ha egy menyasszonynak meri ezt mondani bárki, az készüljön fel a legrosszabbra… Ritka kivételektől eltekintve minden lány álmodott már az ő hercegéről, az oltárról, násznépről…s minden lány álmodott már arról is – ha nem egyenesen csak arról -, mit is fog viselni eme különleges álmának beteljesülésekor. Az álmok természetesen arától függően igencsak változatosak, hisz valaki fodros ruhát óhajt, valaki hímzettet, más meg gyöngyöset, szűket, rövidet, a sort a végtelenségig sorolhatnám, s bár mind másképp képzeli, mégis mind ugyanazt akarja: meglelni a tökéletes menyasszonyi ruhát. S hogy milyen is az, arról a Nívódíjas menyasszonyiruha-tervezővel Héjja Jánossal beszélgettem.

Ekhó: Mi jellemzi az idei araviseletet?
Héjja János: Színekben leginkább a krém árnyalatai divatosak. Persze akadnak, akik ennek ellenére ragaszkodnak a klasszikus és bevált hófehérhez, a hatalmas harangszoknyához, a sok csipkéhez. Az esküvői ruhák terén sokszor olyan hölgyek is a hagyományos vonalat keresik, akik egyébként naprakészen követik az aktuális divatot.

E: És az esetleges hírességek?
HJ: Ők sem kivételek. Az ember azt hinné, hogy a divatos celebek ezen a téren is szeretik követni a trendeket, s aki egyébként sem egy szokványos egyéniség, az ilyenkor is kerüli a konvencionális darabokat. De ez tévedés, például Bíró Ica, az egykori Metal Lady, saját bevallása szerint, menyasszonyi ruhából csakis a tradicionális színű és fazonú modelleket keresné.

E: Miből választhatunk még?
HJ: Akinek az alakja engedi, az nyugodtan viselhet úgynevezett sellőfazont, azaz olyan ruhát, amely nem csak mellben és derékban szűk, hanem csípőben is, az alja pedig térdtől A vonalban kiszélesedik. Ez csodásan kiemeli azon hölgyek adottságait, akik szép, „homokóra” idomokkal lettek megáldva. A felsőrészek nagy hányadának se válla, se ujja nincs, ez nagyon nőies, de a templomi szertartásra ezekhez a fazonokhoz ajánlatos egy kabátkát, bolerót párosítani vagy egy szép csipkestólát teríteni a fedetlen hátrészre.

A temérdek menyasszonyi ruha között megakadt a szemem egyen, amely valahogy kilógott a sorból. Annak ellenére, hogy ez a vajszín alapon aranymintás viselet igazán előkelő benyomást keltett, valahogy nem tudtam elképzelni, hogy bárki is ebben az igencsak konzervatívnak tűnő, hosszú buggyos ujjú, zárt dekoltázsú modellbe esküdjön. Héjja úrral folytatott beszélgetésünk alkalmával azonban fény derült arra is, hogy ez a ruha valójában csak kiállítási darab, egy kuriózum, a régi idők menyasszonyi ruháinak királynője, amit nyugodtan vehetünk szó szerint, ugyanis maga Sissy viselte ennek a toalettnek az eredetijét az oltár előtt.

Ami elengedhetetlen

Minden házasság – de általában már az eljegyzésé is – elengedhetetlen kelléke a gyűrű vagy még inkább a gyűrűk, amelyekből legalább akkora a választék, mint menyasszonyi ruhákból. A hagyományos (sárga) arany karikagyűrű helyett egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a fehérarany és a platina ékszerek, illetve ezek kombinációi. A fémek kiválasztásakor manapság már komoly szempont, hogy egy jegygyűrű ne csak az esztétikai, de a minőségi követelményeknek is megfeleljen, azaz ne csupán jól mutassanak a házasulandók ujján, de húsz év multával is eredeti fényükben ragyogjanak. Az iménti szempontból a 18 karátos fehérarany a legoptimálisabb választás, persze a platina és a speciális ötvözetek sem okoznának csalódást senkinek, amennyiben a pénz nem számít. Ami a formákat illeti, a hagyományos karika már szinte a múlté, egyre inkább a valamilyen egyedi jellegzetességgel bíró gyűrűket keresik/kérik az ifjú párok. Ez a különlegesség lehet egy motívum, amely végigfut az ékszer egész testén, lehet gravírozás vagy egy rejtett monogram -esetleg kék gyémánt- a gyűrű belső felén, amelyről a külső szemlélő mit sem tud. Készülhet az ékszer több fémből is pl. fehérarany és a hagyományos arany kombinációjából, a formája hasonlíthat az állandóan hullámzó lángnyelvre, vagy különálló részekből is összeállhat, akár egy puzzle, amelyet viselője külön – négy vékony –, önálló gyűrűként is hordhat, de összepattintva őket egy vastagabb, többrétegű éket kap gyűrűsujjára a szerelem zálogául. A köveket tekintve még mindig a gyémánt áll az első helyen – bár itthon sokkal kisebb méretekben keresik, mint például Amerikában -, de előkelő helyet foglal még el a zafír és a rubin is, nem csupán azért, mert igen mutatósak és szépen csillognak, hanem mert keménységük valóban tartóssá teszi őket. Ez a szempont pedig egyáltalán nem elhanyagolható, hiszen – ha minden igaz – a házasulandók örök szerelmet fogadnak az oltár előtt, a gyűrű pedig ennek az ígéretnek kézzel fogható szimbóluma, amire 15 év múltán rápillantva is ugyanazt a ragyogást szeretnék látni, mint abban a pillanatban, amikor egymás ujjára húzták.

Kő kövön...

Kövekkel azonban nem csak ékszereinket díszíthetjük az esküvő alkalmával, de testünket is, sőt az ünnepi sminket is egyedivé tehetjük egy-egy (speciális ragasztóval) a szemzugba vagy az arccsontra erősített apró kristállyal. Természetesen, aki nem akar ennyire csillogni az esküvőjén, annak is adhattak hasznos tippeket a kiállításon dolgozó sminkesek. Elsőként azt, hogy ebből az alkalomból bízzuk magunkat szakemberre, mert az esküvői make up kissé bonyolultabb, mint az a smink, amit reggelente elkészítünk magunknak a fürdőszobai tükör előtt. Egy szakavatott szépész ugyanis amellett, hogy - a professzionális termékek használatának köszönhetően - valóban tartós sminket varázsolhat ránk, meg is kímél minket például attól, hogy az idegességtől remegő kézzel kelljen feltennünk a műszempillákat. A próbasmink alkalmával pedig arra is adódik lehetőség, hogy kitapasztaljuk, mi az, ami igazán jól áll, melyik arcunkat szeretnénk mutatni a násznép és jövendőbelink előtt. Ritka kivételektől eltekintve az esküvői smink mindig szolid: a szemhéjra halvány rózsaszín, lilás árnyalatok kerülnek némi füstös, mélyítő kontúrral, az arcra leheletnyi pirosítót (esetleg csillámos arcpírt) hintenek, de míg az ajkakon szigorúan mellőzik a vérvörös festéket, addig az igéző hatású műpilla szinte kötelező.

Információs dömping, prospektushegyek, kavargó fej - így távoztam az Arénából s be kell vallanom, a nap végére már-már engem is elkapott az esküvői hév, pedig nem is vagyok menyasszony. De ha egyszer az leszek, biztos nem hagyom ki a kiállítást (ha még lesz), mert a reformtortálól kezdve a székdekorációkon át a kontytűkig bezárólag itt, a pavilonok közt mindent megtalálhat a házasulandó, csak bírja energiával és főleg pénztárcával…


Írta: Ekhó , Dátum: 2008-02-06






ALMAF