’Tervezte Mészáros Éva - 50 év divatja’ címmel látható kiállítás a Várban

A Budavári Palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt kiállítás Mészáros Éva iparművész munkáiból.


Mészáros ÉvaFélszázadunk divatban elmesélve

A Budavári Palota E épületében, a Budapesti Történeti Múzeumban nyílt kiállítás Mészáros Éva iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának munkáiból. A kiállítás a művésznő gazdag munkásságát bemutatva egyben időutazásra visz minket, 50 év divatját követhetjük nyomon grafikák, festmények, textilképek, divatrajzok és természetesen ruhák segítségével.



  Mészáros Éva (1932-) régen is, ma is arra törekszik, hogy munkáiban megjelenjen az a vonás, ami jellegzetesen magyarrá teszi, más nemzetek öltözeteitől megkülönbözteti a ruháit.   Az utóbbi években nagy hangsúlyt helyez a magyar népművészet kincseinek modern, mai öltözékekben való felhasználására, erre ösztönzi tanárként tanítványait is. A népművészet formai és díszítő elemei olyan változatosak, hogy kifogyhatatlan inspirációs forrást jelentenek mindazoknak, akik a ruhákba szeretnének valami többlet értéket vinni.

Mészáros ÉvaLegújabb ’felfedezettje’ a halasi csipke, amelyet ’mesterségesen’ honosítottak meg a  múlt század elején az ír csipke mintájára, háziipar jelleggel Halason. A mintákat annak idején magyar tervezők rajzolták, a magyar állat és növényvilág mintáit, népviseletbe öltözött emberalakjait szecessziós elemekkel vegyítették, így válhatott jellegzetesen magyarrá a mintakincs. Manapság a halasi csipke nemzeti értékünk, s mint minden kézimunka, drága, ennek megfelelően emeli a ruha értékét, amelyre rákerül. Mészáros Éva e gyönyörű csipkék felhasználási lehetőségeiből is bemutat néhányat a kiállításon, régi értékeink modern, mai öltözetekben való továbbvitelére ösztönözve minket.

A kiállítás november 22-ig tekinthető meg a Budapesti Történeti Múzeum Metszettárában és a Barokk Csarnokban, kedd kivételével minden nap 10-18 óráig. A belépődíj felnőtteknek 1.100 Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak pedig a fele.

  Forrás: Budapesti Történeti Múzeum
Írta: Földi Klára , Dátum: 2006-10-20






ALMAF