Magyarországi Mobilfilm Fesztivál 2006. nyarán az Új Színházban és a Művészetek Völgyében

A mozgókép készítés ma már nem csak kevesek privilégiuma. Te is megmutathatod három percben, mi fontos számodra a világból.


mobiltelefon Filmezz a mobiloddal!

A mozgókép készítés ma már nem csak kevesek privilégiuma. Te is megmutathatod három percben, mi fontos számodra a világból. Használd a mobilod!A mobiltelefon az alkotó szellemű ember kezében multimédiás alkotóeszközzé alakul. Nem csoda, hogy világszerte több mobilfilm fesztivált is szerveztek már: 2004-ben Chicago, 2005-ben Párizs és 2006 januárjában Lisszabon adott helyet az ilyen alkotások bemutatásának. A dél-afrikai rendező, Aryan Kaganof pedig már játékfilmet is forgatott maroktelefonjával.

Ha a világ mobilfilmez, mi miért maradnánk le? 2006 nyarán gyors egymásutánban két fesztivál is szerveződik a mobilkészülékekkel készített filmek és alkotóik, valamint a téma iránt érdeklődők számára. Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója és a Fesztivál Szövetség elnöke néhány hete rákapott a témára és életképeket, sajátos dokumentumfilmeket kezdett forgatni telefonjával. Aztán megtudta, hogy művészkollégái közül többen is hódolnak az újfajta szenvedélynek, így adódott az ötlet, hogy Magyarországon is legyen mobilfilm fesztivál.

Az első rendezvényt, amely június elején lesz az Új Színházban még idén követi a második, de az már a Művészetek Völgyében július 28-tól augusztus 6-ig. A fesztiválon neves rendezők két-három perces filmjeit, mozgóképes naplóit és az interneten nevező amatőr pályázók alkotásait vetítik majd egy projektor segítségével.

A két versenykategória a vágás és a montírozás mentén válik el egymástól attól függően, hogy az utómunka mobiltelefonon vagy számítógépen történik. Az alkotások műfaj szerinti besorolása: filmetűd, kisjátékfilm, dokumentumfilm, blog, montázs, riport, lomográfia, klip, egyéb.

A téma szabadon választott, így Te, kedves Trendkövető minden gond nélkül mobilt ragadhatsz, hogy portrét készíts kedvenc divatterveződről, klipet forgass egy divatbemutatóról, vagy hogy bemutasd saját tervezésű ruhakollekciódat a várhatóan szép számú közönség előtt.

A fesztivál keretében a vetítések mellett technikai és szakmai bemutatókra, mobilfilm-elméleti beszélgetésekre, workshopokra is sor kerül.


Írta: , Dátum: 2006-03-13


ALMAF