Görög Zita, a műegyetemista fiúk álma

András, a félénk és csóró műegyetemista (Keller János) végzetesen szerelmes a menő topmodellbe, Varga Mariannba (Görög Zita).


Görög Zita a műegyetemista fiúk álma

Fej vagy írás - egy film a divat körül a 37. Magyar Filmszemlén

András, a félénk és csóró műegyetemista (Keller János) végzetesen szerelmes a menő topmodellbe, Varga Mariannba (Görög Zita). A lány ügynöke és egyúttal csalfa pasija (Pindroch Csaba) PR lehetőséget lát a románcban, és azon mesterkedik, hogy segítségével fellendítse a modell hanyatló karrierjét. És hogy a PR szerelemből lesz-e valódi? Hát... Szerinted?Görög Zita a Fej vagy írás-ban debütált a hazai közönség előtt. A nemzetközi mozizók már láthatták őt az Underworld 1. részének vámpírnőjeként, és két további thrillerben: az Oroszlánbarlang című amerikai-magyar koprodukcióban és a 8MM 2-ben is. De magyar filmben most, 2005-ben forgatott először, ráadásul mindjárt kettőben: a Szőke kóla - amelyikben a felismerhetetlenségig elcsúfították őt a maszkmesterek - és a Fej vagy írás is versenyben van a 37. Magyar Filmszemle játékfilm szekciójában.

A Fej vagy írás egyik jelenetének divatbemutatóján a modellek a 2005-ös Fashion Awards Hungary-n ’Az Év Fiatal Divattervezője’-nek választott USE ruháit viselték. Ahogy a film forgatókönyvíró-producerétől, Schilling Zoltántól megtudtuk, tárgyaltak Náray Tamás és Zoób Katti divattervezőkkel is, de mert a film nyári forgatására ők még nem készültek el az őszi kollekcióikkal, így a Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András alkotta fiatal csapat kollekciója vonul a filmbeli kifutón.

A Fej vagy írás-ban Lipcsei Betta alakítja Görög Zita karriervágyó kishugát, aki attól sem riad vissza, hogy nővére pasijával paráználkodjon a konyha olajos padlóján. A HazaiDivat.hu kérdésére Betta elmondta, hogy idén érettségizik, és bár élvezte a forgatást, a Külkerre felvételizik. A filmbeli Art Models ügynökség pedig valóban létezik, Lipcsei Betta is rajtuk keresztül jutott modellmunkákhoz - elsősorban külföli fotózásokhoz és reklámfilmszerepekhez - többek közt Barcelonában és Isztambulban. ’Az ügynökséget persze nem Pindroch Csaba vezeti’ - mondja nevetve Betta - ’hanem Haberland Attila, aki egyben a film stylist-ja is volt.’

A félénk főhős ellentétpárja a kitartó barát és bajkeverő Tamás (Varju Kálmán), akinek fényképezőgéppel elkövetett mesterkedései indítják el az eseményeket. Színészi meggyőzőerőből a pénzhajhajhász üzletembert hozó Pindroch Csabán és a háklis főpincért alakító Tahi Tóth Lászlón kívül nála látunk a legtöbbet. Görög Zita kedves, természetes - és már ez is erény - de a benne dúló érzelmi viharokról csak a kimondott szavaiból értesülünk.

Bár Schilling Zoltán mérsékelt sikerről panaszkodott a sajtótájékoztatón (40.000 néző), de mert a vidéki adatokról még nincs információja, és mert volt már példa lassú befutásra (Üvegtigris) a hazai filmpiacon, talán van még esély a valódi közönségsikerre. A stáb tervei közt pedig szerepel a történet folytatása...


Írta: Ilze , Dátum: 2006-02-03


ALMAF