Farmerkiállítás nyílik a pápai Kékfestő Múzeumban (november 23.)

2006. november 23-án nyílik a pápai Kékfestő Múzeum új kiállítása, melynek témája a farmer.


Lentről indult kékvérűek

2006. november 23-án nyílik a pápai Kékfestő Múzeum új kiállítása, melynek témája a farmer. S hogy miért a Kékfestőben kap helyet a tárlat? Nos, mert a két anyagot összeköti színezőfestékük, az indigó, és az, hogy bár mindkettő kék, igazán nem nevezhetjük őket ’kékvérűeknek’: lentről kezdték. A kékfestő a XVII. századtól az európai parasztság kedvelt textíliája volt, ruhaalapanyagaként és lakástextiként is használták. A farmer, melyet csak mi hívunk így, az amerikai munkásokat kiszolgálva kezdte pályafutását.

Levi Strauss nevéhez kötjük az erős, ötzsebes, szegecsekkel megerősített nadrág kitalálását. És hogy miért lett mégis jeans (ejtsd: dzsinsz) a népszerű nadrág neve? A válasz az anyag eredetéebn keresendő: Levi a farmernadrághoz való vitorlavásznat a genovai hajósoktól vette, a jeans elnevezés tehát az olasz kereskedőváros, Genova nevéből ered. a farmeranyagaot egyébként ma már denimnek mondja az angol.

Az aranyásók strapabíró nadrágja jó sokáig a munkások kedvelt ruházata maradt, de igazi karrierje az ’50-es évek végén, a ’60-as évek elején indult, amikor a lázadó ifjúság szembenállása jeléül kezdte el hordani. Míg a farmer imázsa felfelé indult, addig a kékfestőé lefelé: a II. világháborúig virágzott a gyártása, de aztán a társadalmi változások és a modern textilipar elsodorták.
 
A hamarosan nyíló farmerkiállítás kétéves gyűjtőmunka eredménye, létrejöttét a Néprajzi Múzeum MADOK programja és a ’Kiállítási Dominó’ program segítette. Ezzel a múzeum három állandó kiállítása - a Kluge család története és a kékfestő készítés technikai bemutatása ; Bódy Irén érdemes művész, akadémikus életmű kiállítása; a magyarországi kékfestő műhelyek története - egy igazán aktuális, kortárs kollekcióval gazdagodik, amely a közelmúltnak nem csak a magyar farmergyártástörténetét, de öltözködéskultúráját is bemutatja.

A pápai Kékfestő Múzeum (Pápa, Március 15. tér 12.) november 23-tól várja látogatóit hétfő kivételével minden nap 9.00-től 16.00-ig.

Infó: Zsidai Viktória, Kékfestő Múzeum


Írta: Földi Klára , Dátum: 2006-11-21






ALMAF