Megnyílt a Divatolimpia 2006 kiállítás a Művészetek Palotájában (november 15.)

A Divatolimpia 2006 divattervezőverseny díjnyertes és döntőbe jutott kreációiból, valamint a meseszép ruhákról készült fotósorozatból nyílt kiállítás


Haute couture ruhák pret-á-porter fotói

Divatolimpia 2006A Divatolimpia 2006 divattervezőverseny díjnyertes és döntőbe jutott kreációiból, valamint a meseszép ruhákról készült fotósorozatból nyílt kiállítás 2006. november 15-én a budapesti Művészetek Palotájának Zászló csarnokában. A tárlatot a verseny szervezői, a Magyar Divat Szövetség prominensei nyitották meg. Dacára, az egyre sokasodó vendégnek, az előkészületek még lázasan folytak a háttérben: néhány, a valódiakat meghazudtoló, nyughatatlan selyemrózsaszálnak sehogy sem akaródzott a vázában maradnia. Míg a közönség a bábukra húzott ruhakölteményeket, a falon körbefutó fotográfiákat csodálta, a mikrofonállványon is igazította.



Tiszta források

Rövid csúszás után, elsőként Kovalikné Vámos Magda, Eötvös-díjas divattervező, a Magyar Divat Szövetség elnöke lépett mikrofonhoz. Miután köszöntötte az egybegyűlteket, különös tekintettel a versenyben résztvevő divattervezőkre, csupán a lényegre szorítkozva ismertette a Divatolimpia 2006 mottóját: a pályamunkák, mind az „Üzleti Élet”, mind a „Wellness”, mind az „Etnikum” kategóriában a 2007/08 Ősz/Téli nemzetközi divatirányzatok „Vissza az eredethez- Tiszta forrás” gondolatát visszhangozták - mondta.

Különösen Simon Mónikának, a Wellness kategória megosztott első helyezettjének alkotásában érhetjük tetten ezt a koncepciót – hívta fel figyelmünket a divattervezőre, akinek egyedi kivitelezésű kék-fehér kompozícióit a szegedi Anna Fürdő inspirálta, de akadtak olyanok is, akiket a budapesti Gellért fürdő ihletett meg. Vámos Magda dicsérő szavaiban kitért az Etnikum kategória egyik díjazottjára is: Kontur Réka bőrből készült, a kézműves technikák tárházát felvonultató ruhakölteményeit az indián kultúra ösztönözte – tudtuk meg.

Máskülönben ez volt az a fogalomkör, amely legjobban megmozgatta a versenyzők fantáziáját, ezért is végeztek az élen párosan, Kontur Réka mellett Bicsérdi Ágnes színes csíkokkal, pomponokkal ékített fekete kollekciója vívta ki a zsűri elismerését. A Divatolimpia célja, hogy a külföldön bevált útvonalat – a divattervezőversenyek nyújtotta kiemelkedési lehetőséget, „a szakmában való megkapaszkodást”, ahogy Vámos Magda fogalmazott – kitapossa a honi versenyzőknek.

Technikás fotók

Vámos Magda megszólalása után Benkő Sándor, fotográfus, képzőművész méltatta a versenyhez csatlakozó fiatal fotográfusok teljesítményét, akiknek neves szakemberek ajánlására is szükségük volt ahhoz, hogy részt vállalhassanak a nemes feladatból.

A képek többsége a Művészetek Palotáján belül született, de akad kültéren - például a Lágymányosi híd szomszédságában - készült kép is. Egy rövid fotózástörténeti kitekintés során megtudtuk, hogy a pret-á-porter, azaz utcai fotózás teret nyert a mesterséges díszletek közé szorított műtermi fotózással szemben.

Hallhattunk a mostanság divatos high-tech, glamour technikákról és a mesterséges realizmus jegyében születő alkotásokról is, mint amilyenek a Kőfalvi Dániel kreációit megörökítő Oravecz-Szamos páros fotói.

Díjaztak

A részletgazdag előadás után a személyre szóló emlékplakettek s a rakoncátlan selyemvirágok átadására került sor.

Első ízben a divattervezők részesültek elismerésben: Dr. Ács Klára divatszakértőt, a Next Magazin munkatársát, a Magyar Divat Szövetség főtitkárát, Frenyó Krisztina PR-munkatárs segítette a maradandó jutalmak kiosztásában. A megnyitót lezáró ceremónia során derült ki, többségük nem tudott jelen lenni a rendezvényen, ahogy Dr. Ács Klára meg is jegyezte, sokan Miskolcról, Szegedről jelentkeztek a versenyre, tanulnak és dolgoznak is a divattervezés mellett.

Sajnálatunkra az a Debreczeni Anna is távol maradt, aki nemcsak a Divatolimpián, de az eviani székhelyű Lavroff Organisation divattervezői versenyén is döntőbe jutott, idén ugyan nem Evianban, hanem kivételesen Cannes-ban képviselve kishazánkat a megmérettetésen. Távolmaradásának talán az is oka volt, hogy az általa választott "Üzleti élet" kategóriában a zsűri minőségi produktum hiányára hivatkozva nem adott ki fődíjat.

Miután a divattervezők zöme átvette az elismerést, ismét Benkő Sándoron volt a sor, hogy ugyanezt megcselekedje a fotográfusokkal. A létszám náluk sem volt teljes, „ezek szerint az egyetemeken is teljesítenek” – tette hozzá elégedetten a képzőművész.

November 25-ig megtekinthető

S bár a Divatolimpia 2006 ezzel még nem zárult le - hiszen a divattervezőverseny döntősei 2007. februárjában Európa harmadik legjelentősebb divatszakvásárán, a németországi CPD-n adhatnak majd divatbemutatót -, ezúttal mégis rajtunk, divatorientált, művészetekre kíváncsi nézőkön van a sor. Aki tehát olyan csodákkal akar gazdagodni, mint Horváth Imola mexikói indián kultúra ihlette együtteseinek, vagy Kollár Zsuzsa pezsgően színes Op-Art kreációjának látványa, az nosza, látogasson ki a magyar „Pompidou központ” Zászlótermébe 2006. november 25-ig!

Képek a Divatolimpia kiállítás megnyitójáról - Művészetek Palotája, 2006-11-15

Képek a Divatolimpia 2006 döntőjéről (2006-10-05)


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-20






ALMAF