Csak styling és más semmi

A 37. Magyar Filmszemle versenyfilmje a szingli lét szépségeiről és árnyoldalairól mesél.


’Csak szex és más semmi’ című magyar sikerfilm styling-járól

A 37. Magyar Filmszemle versenyfilmje a szingli lét szépségeiről és árnyoldalairól mesél. A nagyon mai történet főhősei, a színházi dramaturg Dóra (Schell Judit), a férfiafaló Zsófi (Dobó Kata) és a macsó Tamás (Csányi Sándor) színházi emberek hétköznapi problémákkal és javarészt trendi ruhatárral. 

Egy film jelmeztervezőjének mindig az a feladata, hogy a forgatókönyv író által megírt, a rendező által elképzelt és a színész által életre keltett figurának olyan külsőt adjon, amilyet az megérdemel. Kisprumik Ádám, a ’Csak szex és más semmi’ jelmeztervezője ehhez a jelenlegi trendeket használta.

 

Dórára, az értelmiségi pasikeresőre letisztult fazonú ruhákat adott (lásd kis fekete ruha az erkély-jelenetben), melyek mély dekoltázsai az egyszerű formák ellentettjeként a vészjelzés szerű figyelemfelektés eszközei: Hé, fiúk, itt vagyok! Vegyetek már észre!’ De használta a katonai vonalat is (keki színű férfiingre emlékzetető felső), amely szépen domborította, hogy Dóra hajlamos férfias viselkedéssel palástolni félénkségét.

 

Zsófi, a ledér laza esésű topokban tündököl a vásznon. A vállon szaladgáló dupla pántok, és az ejtett váll újra menő, és éppen azt a kacér, nemtörődöm álláspontot képviseli, amelyet Zsófi a filmben.

 

Tamás laza eleganciája (ingek, zakók) egyszerre férfias és keresetelen. A kemény, hideg szinek használata (fekete, piros) pedig a karizmatikusságot sugallják.

 

És mert a szereplők nem is ritkán egyszerre tűnnek fel a vásznon, nem elhanyagaolható szempont, hogy mutatnak együtt. A strandos jelentben Dóra rózsaszín bikinije és Zsófi mohazöld felsője együtt is trendszinek, közös szerepeltetésük mai hatást kelt, ami egy mai történetnél fontos szempont. Az erkélyjelentet lezáró csókjelentben pedig Dóra kis fekete ruhája szépen olvad össze Tamás fekete atlétájával és sötétkék boxerével.

 

És a filmnek nem csak a styling-ja jó...

 

Fotók a Csak szex és más semmi c. filmből


Írta: Laura , Dátum: 2006-02-01


ALMAF