A Természetes selyem, színek és formák című kiállításon jártunk

Kézzel festett egyedi ruhák, két elvarázsoló személyiségű művésznőnő, - Bú Györgyi festőművész, selyemfestő és Örményi Smagina Natalja, divattervező...


Bú Györgyi és Smagina Natália alkotásaBú Györgyi és Örményi Smagina Natalja - az elválaszthatatlanok

Kézzel festett egyedi ruhák, két elvarázsoló személyiségű művésznőnő, - Bú Györgyi  festőművész, selyemfestő és Örményi Smagina Natalja, divattervező - magyarul beszélő orosz műértők és egy családias hangulatot biztosító közönség. Ez jellemezte a 2007. március 13-tól 23-ig tartó, "Természetes selyem, színek és formák" című kiállítás megnyitóját. Az elegáns, lenyűgöző ruhadarabok és gondolatindító képek ma utoljára biztosítanak meleg hangulatot az Andrássy út 120. szám alatti Orosz Kulturális Intézet egyébként hideg, fehérre meszelt műtermében.



Csak magyarul

A csinos prbababkkal megtlttt szoba szűks ajtajnl szernyen kukucsklnak befel a kvncsi rdeklődők, amikor vgre valaki btrabbnak bizonyul, s belp a feldsztett helyisgbe, a tbbiek kvetik őt. Lassan szivrognak be a vendgek, halkan beszlgetve csodljk a sznes kollekcikat. A falakon erős, meleg sznekkel festett, szecesszira hajaz kpek, a babkon hasonl rnyalat, kzzel festett ruhk biztostjk a lenyűgző ltvnyt.

Termszetes selyem, sznek s formk Csattognak a gpek, villannak a vakuk, amott az egyik rdeklődő nem bzza a vletlenre a ruhk apr rszleteit sem: videokamerval kering a vendgek s a killtott trgyak kztt. Az esetenknt orosz npi motvumokat is őrző alkotsok festett sznkavalkdjt megtri egy-egy vilgosabb, hidegebb kk, trkiz rnyalat estlyi, sőt egyedl csorog, - m beleolvadva a krnyezetbe - egy menyasszonyi ruha is.

Vgre megjelenik a mikrofonnl az intzet orosz szrmazs művszeti vezetője, Papp Lna, s kitűnő kiejtssel tudatja mindenkivel, hogy munkatrsaival elhatroztk, ma csak magyarul szlnak a kznsghez. A killtst Valery Platonov igazgat nyitja meg. nneplyes beszdből kiderl, hogy egy-egy ilyen ruhakltemny ltvnya felkelti benne a nők irnti irigysget. De mondandja termszetesen inkbb a ksznetnyilvntsrl s arrl szl, remli, ez az esemny is lkst ad az alkotk kreatv tevkenysgnek, illetve hogy a művszetet kedvelők kre szlesedni fog.

Gyrtsvezetstől a ruhatervezsig

Termszetes selyem, sznek s formk B Gyrgyi s rmnyi Smagina Natalja igazn kitettek magukrt. Sajnos a kzs munkjuk eredmnyeknt megszletett alkotsok pici szelett szemllhettk csupn meg, ugyanis a vsrolk folyamatos tolongsa miatt alig marad kszleten a ruhkbl. De ne rohanjunk ennyire előre! Miknt is jutott el idig a kt művsznő? Egyltaln hogyan tallt egymsra a kt klnbző szakmj alkot?

rmnyi Smagina Natalja a knnyűipari főiskola elvgzse utn technolgusknt kezdte plyafutst, majd ruhatervező lett. Dolgozott ruhagyrban gyrtsvezetőknt s szabsgokban ltzkdsi tancsadknt. Idővel kialakult sajt vevőkre, munkja sorn rengeteg tervt valstotta meg.

Miutn Magyarorszgra jtt, rengeteg kihvssal tallta szembe magt, de kemny ember lvn fellkerekedett rajtuk, s egy nyelvvel valamint egy kultrval lett gazdagabb. Ahogy a killtott ruhkon is felfedezhető, munkjt a precz szabsvonalak, a szndkainak megfelelő pontos vonalvezets jellemzik. Kifejezetten kedveli a klnleges szveteket; rengeteg időt tlt ezek vlogatsval, s folyamatosan olyan egyedi munkaanyagot keres, amely kompromisszum nlkl megfelel minden elkpzelsnek.

Vszontl a selyemig

Termszetes selyem, sznek s formk B Gyrgyi felsőfok vgzettsgű hivatsos festőművsz. Kezdetben alkotsai mg nem rulkodtak igazi vgyairl: absztrakt kpeket festett, amik vonalvezetsei feszltsgről, bktlensgről tettek tanbizonysgot. Idővel a vszon helyett valami finomabb anyag utn nzett, majd rtallt a selyemre. Mr az első alkalommal tudatosult benne, hogy ez az amiről lmodott. Ahogy megvltozott munkjnak trgya, gy vltozott a forma- s sznvilga is; teljesen ms hangulatot teremtve eszkzeivel.

Krlttnk csngő kpeit vizsglva klns techniknak lehetnk tani: a hatrozott vonalak szigorsga illetve zordsga tallkozik a szabadsgot tkrző sznek jtkval, ezzel keltve szecesszis hangulatot. A festkek a selyem felletn, a vszonnal szemben mskppen viselkednek. A technikbl hihetetlen szabadsg fakad, a mz a lgy anyagra kerlve kiszmthatatlan jtkba kezd.

Termszetes selyem, sznek s formk A sznes folyadkok vltozatos viselkedst csak az alkot folyamatosan nvekvő tapasztalata tarthatja kordban. Gyrgyi alkotsainak hangulata ezzel megvltozott, festmnyeiben a misztikum s titokzatossg keveredik. A korbbi feszltsget lecserli az rm, a szeretet s a bke hrmasa.

"A gynyrű sznorgik fokozatosan kiszktek a kpkeretekből, s lassan stlkon, slakon, kendőkn jelentek meg. Eljtt az idő, amikor ezek a ruhadarabok rkerltek egy-egy prbababra. A motvumok a szabssal sajt hangslyt kaptak, a vonalak sszhangba kerltek a szabsmintval" - fejezi be a gondolatmenetet Papp Lna.

B Gyrgyi szmos killtson vett rszt s tbb plyzaton nyert: 1998-ban selyemkompozciban fődjat hozott haza a "Fiatal Művszek Eurpban" cmű nemzetkzi versenyről.

Mr hrom ve egytt

A kt hlgy a '90-es vekben, egy killtson futott előszr ssze, ahol nyomban reztk, hogy az ismeretsg mindkettejk szmra fontos lesz. Szksgk is volt egymsra, hiszen egy ruhadarab megfestse ms kvetelmnyeket tmaszt az alkotnak, mint egy sl.

Hromves egyttműkdsk sorn - vevőkrk egyestsvel - tovbbi lehetősgekhez jutottak. Klcsns tevkenysgk hasonl ahhoz, mint amikor "zenre szletik a szveg, vagy amikor szvegre szletik a zene."

Kpek a Termszetes selyem, sznek s formk cmű killtsrl - Orosz Kulturlis Kzpont, 2007-03-13-tl 23-ig


Írta: EBK , Dátum: 2007-03-23






ALMAF