Tóth Bori 200607 ŐszTél divatbemutató (november 28.)

A hátborzongató mese már a kerthelyiségben elkezdődik. Jobbára sötét van, rusztikus fáklyafényben tapogatódzik az ember a Kiscelli Múzeum bejáratáig.


Különös beavatás, avagy újjáélesztett óangol elegancia

A hátborzongató mese már a kerthelyiségben elkezdődik. Jobbára sötét van, rusztikus fáklyafényben tapogatódzik az ember a Kiscelli Múzeum bejáratáig. Mintha már ez is a beavatás része volna, az ódon kapu nehezen, nyikorogva nyílik. A bizonytalanokat megnyugtatandó: jó helyen járnak, ha Tóth Bori divatbemutatójára jöttek, a bejárat előtt teamécsesekből formázott T.B. monogram pislákol, nem, még nem tévesztettünk utat. Belépve kísértetjárta, viktoriánus udvarház rezidenciáján találjuk magunkat. Fekete masnikkal ékített, hosszú, piros ruhás hoszteszlányok invitálnak beljebb, ha valakinek máris inába szállt volna a bátorsága, a jó értelemben vett lidércnyomás, a hosszú folyosón csak fokozódik. Az ódon falakat fekete paravánok takarják, a kövérkés puttószobrok alulról kapnak vöröses megvilágítást, a boltívek, mintha nem is boltívek, azok lenyomatai, sziluettjei volnának csupán.



Miutn a sorok kztt is ell a fszkelőds, egyszerre az sszes fny kihuny, klasszikus zongora sz hallik, kezdett veszi a vetts. A frfi-nő viszonyt boncolgat rvidfilm, tbbet knl, semhogy pusztn propagandul szolgljon az est szponzorainak, egyrszről zeltőt ad a divattervező mess ruhakltemnyeiből, msrszről rvilgt a divatbemutat mgtt ll koncepcira, milyen is manapsg, a XXI. szzadban a gyengbb nem tbort erősteni. Tth Boritl megszokhattuk mr, hogy az elegancia jegyben mindig az igazi nőiessget kutatja valami emberfeletti megszllottsggal - nem alakult ez mskpp most sem. A lepergetett filmkockk utn a vettővszon lassan felemelkedik, utat nyitva a kső viktorinus korszakot megidző modelleknek.

Elsőknt fekete szoknys, kiskosztms egytteseket lttunk. Az aljak egsz a trdig kvetik a test vonalt, majd egy kis harang alak fodorban szlesednek ki, a kabtka all kivillan blzokat nyakba kttt fekete masnik, avagy Ahn Tuan kldkig lgz, fekete-fehr gyngysorai ktik. A kontyokba tűztt kalapszerű dszek, nem ritkn tollal gazdagodnak, a szerelsekhez csizma, tűsark s fekete bőrretikl dukl. Az abszolt nőiessget hangslyoz divattervező azrt gondolt a nadrgot előnyben rszestő hlgyekre is. A maszkulinitst csak rszben hangslyoz, bőszr, magasan zrd pantallkat prosthatjuk fekete mellnykvel, zakval, az rdg ezttal is a kiegsztőkben lakozik. A nyakba kttt masni dszek, ezttal a csokornyakkendő funkcira is rjtszanak, mintegy kifordtva azt. De lttunk pldt msfle kultrmadzagra is, az ezstsznű, csillog strasszkvekből kirakott, nyakkendőt formz kszer sejtelmesen szikrzott a kiskosztms hlgy nyakban. De nemcsak a nyakravalk ragyoghatnak, kosztm s hosszabb kabtka is kszlhet fnyes, szatnhats anyagbl, ahogy a fekete mellett, a msik klasszikus, a fehr is rk divat.

A csipkeblzok lehetnek teljesen tltszak, a kebleket sejtelmesen lttatni hagy darab a kznsg frfi tagjait is felvillanyozta, de a kevsb merszek is meglelhetik szmtsaikat Tth Borinl. Szmukra ajnlhat pldul a divattervező nagy kedvence, a fekete-fehr pettyes selyeming, melyet magas derek aljakkal lehet varilni, ahogy az is elegendő, ha a blzoknak csak a kzelőjt bortja csipke.

Ami a ruhkat, szoknykat illeti, legalbb ktfle aljat szmoltam ssze, a mr emltett mellett. Renesznszt li a krinolin, Tth Borinl rvidessű, abroncsos hats, bő darabokrl beszlhetnk, fekete balerinjt ltztette ilyesmibe. A ltvnyos, meghkkentő bőrtt mder felsőrszből, lilval alblelt, bő, fekete alsrszből llt. A fekete krinolinok aljt nem ritkn sznes hmzsek ktettk, a viktorinus korra jellemző sznorgia, mindssze ilyen s ehhez hasonl visszafogott utalsokban jelent meg az alkotsokban. A bő szoknycskk mellett, hasonlan hangslyos szerepet kaptak az uszlyszerű aljak is, egy-egy fldig rő pliszrozott selyemruht varzsolva elbűvlőv. A htsrszbe betoldott tlluszly a modell kontyt dsztő ris tllszalagban, masniban tallt prra a finlban.

A fekete s fehr ruhakltemnyek mellett azrt a piros is szerepet kapott, a formavilg termszetesen nem vltozott. Egy-egy gtikus hats, fellltott nyak, mr a fekete kosztmk esetben is htborzongatan hatott. De tani lehettnk a pillangmints gsznkkek feltmadsnak is (ha emlksznk, a Topmodell jelltek is ilyesmikben pompztak a 2006. nyarn volt Tth Bori divatbemutatn), ezttal meseszp ruhk szlettek az anyagbl, a dekoltzsnak ksznhetően feltornzott keblek ltvnynak sem voltak utolsk. A plmt mindenesetre az utols blokkban felvonultatott fekete csodk vittk el, a htul mlyen dekoltlt, ell fehr virgdszekkel ktett kltemny, nemcsak a trkeny modell lapockira, de eszttikus cspővonalra is kellő figyelmet irnytott. A vastaps nem maradhatott el. Tth Bori nemcsak feleleventett, de aktualizlt is egy sokat vitatott, rg letűnt korszakot. Az anya s a kirlynő – mondjk a viktorinus szakrtők – volt az időszak kt nőidelja, nem szeretnk, s nem is tudok vitatkozni velk. n a divatbemutat sorn mindenesetre az utbbiakban gynyrkdtem.

Kis tlzssal mg a Megatnc bjos hziasszonyt, a jelen est konferanszijt, Patrcit is kzjk sorolnm. Segdletvel kerltek kiosztsra az est mlt megkoronzsaknt kisorsolt ajndkok, kztk hrom Tth Bori ajndkutalvny. Ha kzzel foghat meglepetssel nem is, a klns beavats rszeseiknt - hla a divattervező minden apr rszletre kiterjedő fantzijnak, figyelmnek - felejthetetlen lmnyekkel gazdagodtunk.

Br a kora esti, hat rs divatbemutatt, Tth Bori első, szles kznsg el trt, igazn nagy divatbemutatjt, a vrosban lvő dugkra panaszkodva, sokan nem rik el - jobb hjn vigasztaldhatnak a kilenc rsival -, azrt komtosan br, de gyleksznk az gbenyl, ugyancsak vrsben sz vrfalak misztikus htterben. Dőry Virg jelmeztervező is a ksve rkezőkkel sodrdik befel. A kifut fltt apr kristlycsillr billeg, hogy honnt jnnek majd a modellek, egyelőre rejtly, a catwalkra vezető jratot ris kivettő fedi. Fotsok mocorognak a jobb helyekrt, mg a nagyrdemű knyelmesen htradől a sznpadot szeglyező szkeken.

Kpek Tth Bori 2006/07 ősz/tl divatbemutatjrl - Kiscelli Mzeum, 2006-11-28

Tovbbi cikkek a tmban:

Tth Bori s a magyar Topmodell

A ’Topmodell leszek’ versenyzői Tth Bori ruhiban debtltak a kifutn

Tovbbi fotk a tmban:

Kpek Tth Bori 2006/07 ősz/tl divatbemutatjnak előkszleteiről, modelljeiről s vendgeiről - Kiscelli Mzeum, 2006-11-28

Kpek Tth Bori 2006/07 ősz/tl kollekcijrl, amit a 'Topmodellek' mutattak be - Grand Caf Oktogon - 2006-08-19

Kpek Tth Bori + Vg Rka szalonbemutatjrl - 2005-04-21


Írta: MZ , Dátum: 2006-12-02






ALMAF