A Sociéta 200607 ŐszTéli kollekciójának divatbemutatója (október 13.)

A vakuk már kattognak, de még nem dübörög a zene.


Sociéta 2006Nőiesség a köbön csipetnyi kislányos romantikával

A vakuk már kattognak, de még nem dübörög a zene. A pincérhölgyek az utolsó gyümölcsleveket szervírozzák, a közönség is utoljára cseréli meg keresztbefont lábát, ültében jobb helyett a balt teszi felülre. Másodpercek vannak csak hátra. Visszaszámlálás, musica maestro! Hosszú, fekete bőrbunda övvel a derekán, hozzáillő, magas sarkú, fekete csizma. Végre-valahára kifutóra lép az első modell. Az arca még nem látszik, messziről jön. De, most már mindjárt, azonnal. Epres Pannié... A szexi ruháiról elhíresült, népszerű, olasz márka, a Societá 2006/07 Ősz/Téli kollekciójának divatbemutatóját a Rózsakert Bevásárlóközpont első emeletén található, hangulatos Bécsi Kávéházban rendezték meg 2006. október 13-án, pénteken.



A többek közt a Joy által támogatott, nyilvános esemény szép számmal vonzotta is az érdeklődőket: anya, lánya, divatra hangolt tinik zsúfolódtak össze az üvegszeparékkal tagolt belső téren, divatszakemberek tolongtak a márványasztalok körül, melyeken a foglalt tábla, már csupán díszként funkcionált. Egy idő után nem nézte senki, hová ül. A pincérek, pincérhölgyek nem győztek szaladgálni, grátisz szolgálták fel a gyümölcsleveket, az ásványvizet, a pultnál ajándék koktélokkal kedveskedtek a nemcsak divatra szomjas társaságnak. Minden a tökéletes szervezéséről tanúskodott, Szabó Pálma divatbemutatószervező, koreográfus ezúttal is kézben tartotta az eseményeket. A szokásos félórás ráhagyás után, kezdetét is vehette a várva várt fashion-show, a nagyszabású divatőrület.

Ha egy mondatban szeretném megragadni a 2006/07 Ősz/Téli kollekció lényegét, bizton állítanám szexis, nőies, extravagáns, egyedi, csipetnyi, de tényleg csak csipetnyi kislányos romantikával fűszerezve. Epres Panni főmodell belépőjénél kifejezőbbet, keresve sem találhattak volna. Hosszú, fekete bőrbundájával, cicás lépteivel valósággal sokkolta a közönséget, muszáj volt odafigyelni rá. Később zöld nyúlszőrmellényben (lásd a Sociéta plakátját), combtól egész a bokáig lyuggatott farmerban is páratlan látványt nyújtott.

Az egész estés főszerep - legyen az ballon, vagy bunda - a csizmák mellett mégiscsak a kabátoknak jutott. A szokványos, téli lábbelit elegáns, meglepő szőrmebetétek, aranyfüst avatta nem mindennapivá, mely a kabátokon is gyakorta visszaköszönt.

A Sociéta a nőiesség mellett teszi le a voksát, mégis mindössze két ruha és körülbelül ugyanennyi, alig valamivel több szoknyás összeállítás - fodros szuperminik, ultrarövid farmerszoknyák - színesítette a palettát, a nadrággal kombinált együttesek inkább domináltak. Legyen az a hétköznapi farmer, vagy a klasszikusnak számító, örök fekete, a lényeg a csavar, az az icipici plusz, amitől minden más megvilágításba kerül. Valami apró kiegészítő, betét, mütyür, ami mintha a hó által visszavert fényeket ontaná magából, csak szikrázik, villog, ragyog egyre.

A farmereken elsősorban a hátsó és elülső zsebrésznél elhelyezett szegecses díszítés bír ilyen funkcióval, de ugyanezt a hatást kívánja elérni a már emlegetett aranyfüst, a csillogó aranybetétek, és a testhezálló farmerzakókon, caprie nadrágokon végigfutó aranyszegély is. Ez a ’csillogás-villogás effektus’ a csizmákon, a kabátokon egy-egy aranyszínű öv formájában mutatkozik meg legfeltűnőbben, de az ékszerek, a karkötőként viselhető, csuklóra tekert, hosszú aranyláncon függő óra is hasonló szolgálatot tesz. Ahogy feltűnő és frappáns megoldás a nyakéken függő pamutpompon is, melyet nyugodt szívvel ajánlok otthoni elkészítésre bárkinek. A fekete, térd fölött végződő bermudát a halszálka teszi különlegessé, az ingeken csillogó ezüst csíkok vibrálnak. Még mindig a figyelemfelkeltésnél tartunk. Az embernek szinte szeme elé kell kapnia a kezét, annyira vakítanak. Előfordul, hogy az anyag már önmagában is fényes, szaténhatású, vagy selyem.

Hogy a romantikáról is essék szó, a dekoltázsánál fodros pamutingeken - legyen az fekete, vagy éppen fehér - a zsabórész dominál. Hasonló szolgálatot teljesít a fodor, a csipke és a hímzés, mely elsősorban az ősz hangulatát idéző, földszínekben pompázó kabátokat ékíti.

Ahogy már a fentiekben utaltam rá, a fekete mellett természetesen megjelenik a fehér is, fekete virágnyomattal, vagy ahogy a farmerek esetében már tapasztaltuk, arannyal bolondítva. Lassan örök visszatérőnek számít a tigris- és párducminta is, ezúttal apró, fekete lepke rátétekkel tűzdelték a kelmét, melyek első látásra nem, tüzetesebb szemlélés után tűnnek csak fel. Az állatmintás csodák után (két mini ruha) még egyszer, utoljára a kabátokon a sor, ezúttal ismét a feketéken. Kezdet és vég, nyitó és záró kűr egymásba olvad. A természet örök  körforgása, avagy kezdődhetne minden előröl. Legalábbis Szabó Pálma ötletes, dinamikus koreográfiája ezt sugallja, vastapsot érdemel.

A modellek egyöntetűen barna hajúak, egy-egy vörösbe játszó tincs ugyan időnként megvillan a reflektorok fényében. A frizura frissen mosott, az elomló hajzuhatagok, hosszú sörények, a szél játékát imitáló enyhe, szelíd loknikkal (inkább csak  a lobboncok végén) az A2 Stúdió alkotásai. Az olasz dívát alakító honi loliták sminkjében szintén a földszínek dominálnak, mintha magát az őszt csavarták volna festékes tubusba, a járomcsontokon feltűnik a bordó és a barna is. A szemek füstösek, nincs éles kontúrvonal, a rúzs szintén naturális, a bőr-, bézs és tompa rózsaszín ajkak Antal Márta sminkes keze munkáját dicsérik.

A kollekció összes darabja megvásárolható a Sociéta Italy üzletében.

  További cikkek a témában:

Olasz divatbemutató magyar nagyközönségnek egy bécsi kávéházban


Írta: MZ , Dátum: 2006-10-14






ALMAF