Náray Tamás 200607 Tél szalonbemutató (november 7., 8.)

Náray Tamás nemcsak fennkölt ruhakölteményeivel, a helyszín megválasztásával is igyekszik tradíciót teremteni


Náray Tamás Chanel-kockásat ajánl

Náray Tamás nemcsak fennkölt ruhakölteményeivel, a helyszín megválasztásával is igyekszik tradíciót teremteni: téli szalonbemutatójára ezúttal ismét az Ybl Palotában került sor. Bár kézenfekvőnek tűnhet az ötlet, hogy egy szalonbemutatót az ember a saját szalonjában tartson, pláne, ha divattervezőből faragták, a pazarul berendezett belvárosi helyiség tükörhátterű kifutójával, a regálokon az őszi-téli kollekció friss darabjaival, mégis évről-évre lenyűgözi közönséget. Vámos Magda, Szulák Andrea csak egy-egy név a visszajáró vendégek közül. Visszajárnak, hisz nemcsak Náray, a szervezők is minden részletre odafigyelnek. Pezsgő és narancslé fogadja az érkezőket, az előtérben lévő üvegasztalkán - mintha csak ízelítőül szolgálna, abból, ami a későbbiekben ránk vár - hatalmas vörös rózsacsokor bimbózik. S akinek mindez még így is kevés volna, az a divatbemutató kezdetéig kedvére gyönyörködhet a 2006/07 Ősz/Téli kollekció katalógusfotóiban. A stílusosan fekete borítós füzetet Nánási Pál fotográfus alkotásai színesítik, Náray modellje természetesen Epres Panni. Klasszikus kiskabátok, Chanel-kockás ruhácskák, tyúklábmintás nadrágok, szoknyák, kiskosztümök, valahogy úgy, ahogyan azt a kifutó csinos modelljein is megcsodálhattuk...



A kabátok, bundák már réges-rég vállfára kerültek, ki-ki túl van az aperitíven is, lassan, de biztosan, mindenki elfoglalja névre szóló helyét a kifutó két oldalán felsorakoztatott székeken. A vendégek még összesúgnak, átintegetnek egymásnak a túloldalra, aztán csend lesz, majd hirtelen kitör a taps is, amikor Náray Tamás kilépve a kulisszák mögül, megjelenik a kifutó végén. „Természetesen téli darabokat fogunk látni” – kezdi saját kollekciójának felkonferálását, utána röviden elénk vázolja, milyen módit is kell pontosan kövessünk, ha ízig-vérig nőiesek szeretnénk lenni az idei télen. Merthogy, kell-e mondjam, Náray ezúttal is a Nőben gondolkodott, amikor megálmodta az ’50-es évek végét, ’60-as évek elejét idéző klasszikusait.

A kollekció nyitódarabjai a csokoládé-, fahéj-, kéregbarna színekben pompázó, vízesésszerű, csupa fodor szoknyácskák és a hozzájuk illő felsőrészek, nyakban magasan záródó kiskabátok. Szó sincs vaskalapos konzervativizmusról, az anyagok lágy esése, egy-egy kiegészítő, fülbevaló vagy nyaklánc (de mindig szigorúan vagy és nem és), tenyérnyi tyúklábmintás szütyő, vagy a ruhákra tűzött fekete, piros rózsadíszek könnyedséget, légiességet csempésznek az együttesekbe.

A Chanel-kockás csodákat, legyen szó akár ruhákról is, az anyagba szőtt türkiz és rózsaszínes-lilás fonalak teszik egyedivé. Nem tévedés, a lila és rózsaszín továbbra is divat, bár a tervező szerint, mi magyar nők, hajlamosak vagyunk azt hinni, ezek a színek csak egy bizonyos korosztálynak állnak jól. Hogy bizonyítsa az ellenkezőjét, klasszikus szabású, ujjatlan ruháit türkizzel, zöldell kombinálja, a hímzésekkel díszített tüllréteg valóban visszavesz a színek vadságából, lágyítja, finomítja őket, elegáns megjelenést biztosítva viselőiknek.

Ahogy már a kiegészítők terén szóltunk róla, reneszánszát éli a tyúkláb minta is, igaz, az előttünk álló télbe most ez is egy kicsit merészebben köszön vissza. Náray letisztult vonalait dicsérik a kollekció mintadarabjai, őket nyugodtan viselhetjük fekete térdharisnyával, a vadságra a variációk adnak lehetőséget. A tervezőtől nem szokatlan pink és piros vagy a fekete alapon virágmintás szoknyák előnyben részesítése, a kabátkák esetében a kézelőn, a mellvarrásnál leleményesen elrejtett apró, párducmintás rátétek kívánják kiváltani ezt a hatást. A hosszabb szövetkabátokat a nagy méretű gombok hivatottak még választékosabbá tenni.

De persze csillogni is szabad, a kék árnyalataiban úszó csupa flitter ruhácskák, a nemes brokátból készült arany estélyik (csillogó és matt változat egyaránt) épp ezt a célt szolgálják. A felsőrész a dekoltázsra összpontosít, a míderek fedetlenül hagyják a finom vállakat, a magas derekú szoknyák a földet söprik. A csípőfazon már nem divat – utalt rá Náray is – a magas derék jobban hangsúlyozza a nőiességet, alul, felül egyként. Igaz kollekciójában akadt az ellenkezőjére is példa, egy-egy tyúkláb mintás nadrág finoman villantotta ki a modellek karcsú derekát.
 
Visszatérve az estélyikre, természetesen a klasszikus fekete is fellelhető a mesés darabok között, a csupa csipke ruhák, szoknyák alól egy kis tüllréteg is nyugodtan előkandikálhat. Ha a szőkéknek a türkiz árnyalatai ajánlhatók, legyen szó akár blúzokról is, a sötétebb, fekete típusok a bordó és piros visszatértének is örülni fognak. A spanyolos ruhák közül a mélyen dekoltált, tüll fodrokban végződő estélyit emelném ki, remekül hangsúlyozta a Carment idéző Túróczi Réka, topmodell szépségét.

De a divatbemutató záróakkordjaként felvonuló télkirálynő mellett sem mehetünk el szó nélkül! Hosszú hófehér bundájában, és míderes megoldású, hófehér alapon aranytűzésekkel ékített ruhájában, akárha a zord évszak mennyasszonya lejtett volna végig előttünk a kifutón, méltó színfoltja volt az estének.

A mosolygós modellek frizuráját lágyan elomló, természetes hullámok varázsolták igézővé, sminkjük finom volt, szinte éteri, egy-egy erősebb rúzs csak a pirosas, bordós ruhákhoz dukált. Lévén, hogy külön kifutó nem volt, a lányok a parketten, szinte előttünk jártak. Előttünk, de mégis lépésnyivel előrébb...

A tükör misztikája művelte volna velünk a parkett hátsó szárnyán, a stílusosan megválasztott zenék végig a divatbemutató alatt, avagy Náray utánozhatatlan stílusának, finom eleganciájának - melyről ruhakölteményei révén tett ismét tanúbizonyságot az este -, esetleg mindezek együttesének köszönhetően érezhettük úgy, nem szívesen hagynánk el a termet? Mintha érkezésünkkor valóban egy palota, egy kastély kapuját tárták volna szélesre előttünk. Átvágva magunk a bejáratot szegélyező rózsalugason, szunnyadó hercegnők, királynők elevenedtek meg, mi pedig lenyűgözve látványuktól csak ajkunkra forrt szavakkal lestük, amint szorgos mindenapjaikat élve-végezve, teendőik ügyében masírozgatnak fel s alá az impozáns épület csarnokaiban... És ez nem mese, annál is több volt!


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-10






ALMAF