Mi az a Magyar Divat Szövetség?

A Divatolimpia idén harmadszorra került megrendezésre, és...


Magyar Divat Szövetség története, céljai egy percben

A Divatolimpia idén (2006) harmadszorra került megrendezésre, és mint a legmagasabb pénzdíjazású divattervező verseny (kategóriánként félmillió forint) évről-évre nagyobb, országos érdeklődésre tart számot. De szervezőjéről, a Magyar Divat Szövetségről talán mégsem tudja mindenki, mi fán terem. Volt egyszer, hol nem volt... Volt egyszer egy Divatintézet. Magyarországon sok-sok éven át Divatintézet volt a divat fészke, ahol a szárnyukat bontogató divattervezők, modellek cseperedtek. Többek közt Náray Tamás, divattervező is innen röppent ki. Aztán a rendszerváltozás hozta új szelek felborították a fészket, és a sok tyúkanyó szerteröppent belőle. Míg aztán úgy döntöttek, nem jól van az, hogy a divatvilág tapasztaltjai szétszéledve élnek, és hogy összehozzák újra a kompániát. 2003. júniusában ezért megalapították a Magyar Divat Szövetséget. A Fővárosi Bíróság 10558. sorszám alatt jogerős végzéssel vette nyilvántartásba.



A Szövetség elnöke Kovalik Károlyné Vámos Magda, elnökhelyettese Csabai Ágnes lett. A Magyar Divat Szövetség elnökségi tagjai: Dr. Móricz Éva, Gáti Mátyás, Iványi Andrea, Benkő Sándor, Rose Gáborné, főtitkára pedig Dr. Ács F. Klára.

A magát autonóm, szakmai szervezetként jellemző Szövetség alapítói célként tűzték ki maguknak a divat, mint értéknövelő, esztétikai és művészi tényező elismertebbé tételét, valamint, hogy a magyar divatszakmát segítik bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe. Mindezt bemutatkozási lehetőségek megteremtésével, és ismeretadással kívánják megvalósítani.

És hogy miért van erre szükség? Mert érdekvédelem nélkül a hazai divatipart felfalják a multik és a kínai dömpingáru. Az EU-csatlakozással pedig csak a kapuk nyíltak meg, átlépni rajtuk informáltság nélkül nem is olyan egyszerű.

A Magyar Divat Szövetség ezért próbálja összefogni a divat területén dolgozókat – gyártókat, készítőket, kereskedőket, divattervezőket és tanulókat - többek közt úgy, hogy Divatolimpiát szervez, ahol a szárnyukat bontogató divattervezők bemutatkozhatnak a szakmának és a médián keresztül a nagyközönségnek is.

Aki egyetért a fenti célokkal, az jelentkezhet tagnak. A Magyar Divat Szövetségnek tagja lehet:

I. Jogi személyiségű társaság - tagsági díj egy évre: 30.000,- Ft  + ÁFA
II. Magánszemély/magánvállalkozó - tagsági díj egy évre: 15.000,- Ft + ÁFA
III. Tanuló (igazolás szükséges) agsági díj egy évre : 5.000,- Ft  + ÁFA
IV. Tiszteletbeli tag (A Magyar Divat Szövetség elnökségének ajánlása alapján tiszteletbeli tagság adható.)
V. Pártoló tag (Támogatói és szponzorációs tevékenység felajánlása esetén a Magyar Divat Szövetség egyedi szerződést köt a felajánlóval.)

A Magyar Divat Szövetség honlapja: www.moda.hu

Forrás: Dr. Ács Klára

További cikkek a témában:

Új divatolimpikonokat avattak

Pályázz!


Írta: Darnyik Szilvia , Dátum: 2006-10-10






ALMAF