A Héjja Trend Line 200607 ŐszTéli kollekciójának divatbemutatója

Már a helyszín magáért beszélt. Héjja János divattervező úr nemcsak lélegzetelállító kreációinak minőségére gondolt.


Sakk-matt a kifutón

Már a helyszín magáért beszélt. Héjja János divattervező úr nemcsak lélegzetelállító kreációinak minőségére gondolt. A Royal, a maga fényűző eleganciájával - londiner nyitja a kaput az érkezőnek, lent a hallban halk zongoraszó hallatszik, az előcsarnokban modellnek is beillő, fekete ruhás hoszteszlányok szaladgálnak, a csillár ragyog – illő hátterül szolgált az exkluzív divatbemutatónak. Bizonyára így tartotta ezt Keresztes Ildikó, énekesnő és Vámos Magda, divattervező is, s velük együtt mind azon illusztris személyiségek, akik az esten vendégként tiszteletüket tették. Akár egy mozgó kiállítás: Mercedes-csodák ajtaja nyílik, ékszeres vitrinek előtt tülekszik, ámul a nagyközönség, s mindez még csak a kifutó elé vezető folyosón. Nagy a tumultus. A teremben félhomály, széksorok garmada fogadja a látványra éheseket. Már most érdemes nézelődni, az ember szemét mágnesként vonzza a báli ruhaköltemények forgataga. És akkor a divatbemutató még el sem kezdődött...



  Elsőként igéző, fehér estélyiben a konferancié, Pártos Csilla lépett színpadra. Rövid történelmi kitekintés után, a Héjja szalon ötven esztendős múltjára hivatkozva, az est hátralévő részében ránk váró csodákhoz ébresztett kedvet. Majd mintha hirtelen egy színházi előadás kellős közepébe csöppentünk volna, Pécsi Ildikó színművésznő ragadta magához a szót. Héjja úr ismerőseként, csodálójaként szeretett volna maga is részese lenni a divatbemutatónak – tudtuk meg tőle, de mert ezt fizimiskája nem engedte meg, rövid, az átélés folytán improvizációnak tűnő monológba kezdett. A közönség kíváncsian, mosolyogva, fel-, felkacagva hallgatta az extraméretű modell panaszait, aki végül is a tepertőt választotta, jól zsírjára pirítva, ahelyett, hogy lapátra tette volna megunt, duciságát okozó, csalárd udvarlóját. Tovább senki nem feszengett, a széksorok között teljesen elült a mocorgás, amikor Malek Andrea énekelni kezdett. Hófehér bundája, csillogó strasszokkal ékített szoknyája, Héjja János pazar kollekciójának alfáját és omegáját sűrítette magába. Hófehérrel kezdtünk, feketénél kötöttünk ki, de az ősz színeit, vagy a démoni tűzpirosat, amit a két kihagyhatatlan véglet között csodálhattunk, sem felejthetjük ki.

A modellek, akárha átlátszó üvegajtón keresztül léptek volna kifutóra. Epres Panni figyelő arca, már Malek Andrea szólója közben megjelent a kivágásban, a zene elhalkult, ő még várakozott egy darabig, bennünket nézett, mi pedig őt. Az első pillanattól fogva drámai volt a hatás. A kezdő blokkban a kabátoknak jutott a főszerep, többségében vakítóan fehér, kiváló minőségű szövetek és bundák, izgalmas pelerinbetétekkel a nyakrésznél. De a hófehérek mellett, finoman, épp csak megjelent a fekete is, csizmával, tűsarkúval kombinálva.

A kabátokra, az est delikátjainak kikiáltott, a divatbemutató igazi különlegességeinek számító estélyi ruhák következtek. A korlátozott számban készült darabokat a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kézzel festett motívumai díszítették. „Végre egy Herendi, amiből nem eszünk!” – nyugtázta örömmel Pécsi Ildikó is. Az abszolút nőiességet hangsúlyozó költemények feszesen simultak a modellek hibátlan alakjára, a fekete-fehér, hímzésekkel ékített ruha egész a térdig követte a test vonalát, a térd alatti rész kiszélesedve, harang alakú fodrokban végződött. Mintha Alízzal együtt csodaországba csöppentünk volna, a mesés amforák életre keltek s mindjárt a földkerekség legtüneményesebb hölgyeivé változtak a szemünk előtt. 

S ha kecsességből a divatbemutató folyamán még nem jutott volna ki elég, a modellek, Répás Annamari és Epres Panni vezetésével a következő blokkban szikrázó tütükben, kezükben színes képpekkel jelentek meg a kifutón. A csillogó strasszkövekkel, hímzéssel díszített mídereket tüll aljjal kombináló tervező látványosan merészet alkotott. Elszakadva a klasszikus fehértől (bár erre is akadt példa) a világ minden színében pompáztak alkotásai. Világoskék, tűzpiros, zöld, hogy csak a legfantáziadúsabbakat emeljem ki. A fűzőkön kívül a Baraka fülönfüggői, karperecei szikráztak a baletttáncosoknak is beillő modelleken.

Mivel egy vérbeli nőhöz férfi is dukál, a következő blokkban hármasával léptek elénk a modellek. Az egy úr és két hölgy felosztás teret hagyott a játékosságnak, csakúgy, mint a való életben, a koreográfiába is belefért egy kis kokettálás, csipetnyi intrika. A férfimodellek az Alessandro&Co ruháiban, a hölgyek Héjja úr egyedi nadrágkosztümjeiben pompáztak. Epres Panni bársony felsőjét a keleties minták, az elöl rövid, hátul hosszított, már-már uszályszerű fazon tette varázsossá, ahogy a tűzpiros együttesnek, a csillogó királykék szoknyának, fényes selyemnadrágoknak sem lehetett ellenállni.

Végül a Héjja szalon múltját s jelenét egyaránt idéző, hírnevéhez méltó, mennyasszonyi ruhakölteményekben gyönyörködhettünk. A divatbemutató valódi megkoronázásaként három ex-szépségkirálynő vonult végig a kifutón. Elsőként Horváth Éva piros míderfelsőrésszel kombinált darabban, majd Rába Tímea oroszos usánkával a fején, végül Bálint Antónia a másik kettőhöz mérten még leginkább klasszikusnak nevezhető mennyasszonyiruha alkotásban. A zene, a tempó lelassult, a modellek kontyba tűzött, arcot hangsúlyozó frizurája helyett a három szépség vállraomló hajzuhataggal, méltóságteljes léptekkel araszolt a kifutón. Fellépésüket kiérdemelt taps jutalmazta. Idáig még csak sakkot kaptunk.
 
Hogy a matt is meglegyen, s Héja úr alkotásaitól lenyűgözve, végleg sarokba szorítva érezzük magunkat, az éj királynője, a fekete mennyasszony is előlépett a színfalak mögül. Sötétbe borult a kifutó, a zene ütemei ismét felgyorsultak, minden szem a hosszúuszályos, fekete-lila kompozícióra fókuszált.

Fekete-fehér, sötét-világos egybeért, az exkluzivitást, az örök szépséget, a Nőt minden eleganciájával együtt ünneplő dráma befejeződött, nem volt hova tovább. Ráadásnak maximum a finálé, a vastaps következhetett, s ha lett volna, esetleg, a függöny.

  További cikkek a témában:

Jótékony divattervező várja elegáns közönségét


Írta: MZ , Dátum: 2006-11-04






ALMAF