A Fashion Awards Hungary hátteréről és szabályzatáról

A HazaiDivat.hu szerkesztőségünkbe több olyan olvasói levél is érkezett, amely az immár 3. éve kiosztásra kerülő Fashion Awards Hungary divatdíj hátteréről, szabályzatáról érdeklő


Fashion Awards Hungary 2006Divatoszkár magyarul

A HazaiDivat.hu szerkesztőségünkbe több olyan olvasói levél is érkezett, amely az immár 3. éve kiosztásra kerülő Fashion Awards Hungary divatdíj hátteréről, szabályzatáról érdeklődött. Több se kellett, utánanéztünk, kik és hányan szavaznak, hogyan dől el az eredmény és mi garantálja a díjkiosztás tisztaságát. Kérdéseinkre Jagicza Réka, a Fashion Awards Team tagja válaszolt.



HazaiDivat.hu: Milyen szabályok alapján történik a Fashion Awards Hungary szavazása?
Jagicza Réka:
A Fashion Awards Hungary egy hazai kezdeményezés, amelynek szabályait a szervezők alakították ki, természetesen külföldi, bevált mintákat alapul véve. A szabályzat szerint a divatvilág szakemberei és szakértői adják le szavazataikat hét kategóriában. Jelöltkeret nincs. Az első évben 120, idén már több, mint 240 szavazólapot küldtünk ki - kizárólag a hét kategória szakmabelijeinek, divatújságíróknak, divatszakértőknek, divatügynökségeknek -, amelyek nagy része visszaérkezett. Igyekeztünk minden, a szakma által elismert személyiséget bevonni a szavazásba, jövőre pedig szándékunkban áll, olyan szakértőkkel bővíteni a kört, akik igyekezetünk ellenére eddig kimaradtak. A szavazatszámlálás ügyvéd jelenlétében történik, és az első három legtöbb szavazatot kapott divatszakember közül kerül ki a jelöltkör. A három jelölt közül természetesen az kapja a díjat, aki közülük is a legtöbb szavazatot kapta.

HD: Ért-e valamilyen kritika titeket a verseny szabályait illetően?
JR:
Elvétve előfordult, hogy valaki a verseny szabályaival nem értett egyet, és inkább egy szűk szakmai zsűrire, kurátorokra bízta volna a döntést. Ezt az eshetőséget mi is számba vettük, de több okból sem tartottuk elfogadhatónak. Először is szerettünk volna beleszólási lehetőséget adni azoknak, akikről ez az egész szól. Másodszor a szakmából nem választhatnánk zsűritagokat, hiszen abban az esetben rájuk nem lehetne voksolni. Maradnak az újságírók és a divatszakemberek. Nyilván lenne aki függetlenítené magát személyes szimpátiájától, és csakis szakmai szempontok alapján döntene, de lennének olyanok is, akik nem. Minden divatújságnak vagy egyéb divattal foglalkozó médiumnak van saját alkotógárdája, az újságíróknak is vannak kollégái, barátai, akikre szavazni lehet. Ha ezzel az eshetőséggel nem is számolunk, akkor is megvan a veszélye annak, hogy a választott zsűritagok hozzáértését néhányan megkérdőjelezik.
A fenti probléma fennáll a mi módszerünknél is, de minél többen szavaznak, annál nagyobb az esélye annak, hogy azokra jut több voks, akik igazán megérdemlik azt. Persze azt sem hagyhatjuk, hogy felhíguljon a szavazói kör, ezért maximáljuk, valamint újra és újra felülvizsgáljuk azt, szakmabeliek tanácsát is követve.
Sokan példálóznak az Oscar díjjal, amely esetében választott kurátorok döntenek a végeredményről. Azt viszont kevesen tudják, hogy az a kuratórium több mint 5000 emberből áll, és nem hiszem, hogy mindegyiküket hazugságvizsgálatnak vetnék alá, hogy fény derüljön az esetleges részrehajlósága.

HD: Hogyan biztosítjátok a verseny tisztaságát?
JR:
Tisztában vagyunk vele, hogy mindig vannak és lesznek kétkedők, de szerencsére a szakma részéről mi nem kaptunk a verseny tisztaságát vitató visszajelzéseket. Azt hiszem, ez annak köszönhető, hogy a három gála nyertesei a szakma 99 százaléka szerint jól megérdemelt elismerésben részesültek.
A szervezők semmilyen divatszervezethez, újsághoz, divatműhelyhez nem tartoznak, ami okot adna elfogultságra, a szavazatszámlálás pedig ügyvéd jelenlétében történik. A Fashion Awards Hungary-t a szakma elfogadta, örülnek neki - ami évek óta egyetlen hasonló kezdeményezéssel sem fordult elő. Ezt bizonyítja az is, hogy a harmadik díjkiosztó is teltházas esemény volt.

További cikkek a témában:

Kiosztották az idei év magyar divatoszkárját

Fashion Awards Hungary 2006 Gála lesz május 10-én az Uránia Moziban

Az Év...

Helyreigazítás -Fashion Awards Hungary 2005

Divatdíjak estéje

Idén is szerda lesz a divat napja

 

További fotók a témában:

Fashion Awards Hungary 2006 Díjátadó Gála - Uránia Filmszínház, 2006-05-10

Fashion Awards Hungary 2005 Díjátadó Gála - Uránia Filmszínház, 2005-05-04


Írta: HazaiDivat.hu , Dátum: 2006-06-20






ALMAF