Nagy Orsolya, azaz a NOS Collection divatbemutatóján jártunk (május 24.)

Szemléljük fekete-fehérben, vagy szivárvány színekben az univerzumot, Nagy Orsolya pettyes selyemcsodái, formabontó muszlinruhácskái közt biztos rálelünk álmaink netovábbjára.


NOS CollectionMég a szél is neki fúj!

Szemléljük fekete-fehérben, vagy szivárvány színekben az univerzumot, Nagy Orsolya pettyes selyemcsodái, formabontó muszlinruhácskái közt biztos rálelünk álmaink netovábbjára. A konzervatív stílus követőinek Audrey Hepburnt idéző kis feketét, a merészebbeknek lágyan elomló selyemestélyit kínál a bájos tervezőhölgy, aki küldetésének érzi, hogy Magyarországon minél több nő öltözködjön csinosan. Credójában a csábítás érdekében a fűző is bevethető, csak a végeredmény legyen tökéletes!



Intro

Ragyogó fehérség köszönt a Festetics Palota udvarán. Nemcsak a hosszan elnyúló kifutó öltözött ünnepi színbe, mintha a háttérként szolgáló házfalak is belesápadtak volna a nagyérdeműnek fenntartott, átlátszó buborékszékek látványába. Előfordulhat, csak jövőjüket sejtették meg, Nagy Orsolya színpompás kollekciója mellett másképp nem is érvényesülhetnének…

Így, vagy úgy, tökéletes díszletévé váltak a vérbeli dívákat felsorakoztató divatbemutatónak. Lenyűgöző hősnőink, mintha csak a világ túl feléről csöppentek volna a rózsaszirmokkal padlózott, vakító ártatlanságba, hogy minden női csáberejüket latba vetve - legyünk még oly tartózkodóan hűvösek is -, macskaléptükkel, kígyózó homokóra alkatukkal kedvükre bájoljanak el minket.

Felhívás keringőre

Már a nyitány is kellőképp pajkosra sikerül, Rábaközi Andrea feledhetetlen belépőjét, mert mással nem is teheti, tapssal jutalmazza a közönség. A  talpig feketébe bújt, szívtipró szőkeség igéző tekintetét sötét napszemüveg takarja, kesztyűs kacsójával fekete stólába kapaszkodik. „Hi guys!” – szól a zene, a szerep adja magát. Ünnepelt dívánk a kifutó közepén pózol, mintha kamerák kereszttűzében állna.

Nyomában testhezálló fekete ruhában sietnek színpadra a huszonegyedik század, éteri külsejű Audrey Hepburnjei, nemcsak a napszemüveg, a hátul lófarokba hurkolt frizura is kötelező. De a nyitó tourból a földet seprő, fekete-fehér pettyes selyemruháiban tündöklő hölgyemények sem maradhatnak ki! A nyakba kötős remekeket lehet masnira csomózni, vagy pántjait finoman átvetve egymáson, hátul lazán lebegni hagyni, így mintegy sálként funkcionálva is igazán kecsesen mutatnak. Ruhánk színétől függően és a kontraszt kedvéért, nyakunkba fekete-fehér gyönygysort akaszthatunk, ahogy azt a modellek is tették.

Akik mégsem a deréknál szűkített, csípőtől bővülő, hipernőies ruhácskákat választanák, azoknak kitűnő alternatívát nyújthatnak Nagy Orsolya fekete, oversize pantallói. A lezser, de mégis elegáns darabokat ugyancsak babos, ujjatlan felsővel passzíthatjuk, de egy vakítóan fehér nadrágkosztümben is ízig-vérig elegánsak és trendik lehetünk, a finom, színjátszós anyag garantáltan alkalmivá varázsolja szerelésünket. 

MZ: Mi inspirálta a kollekciót?
Nagy Orsolya:
A színek, ez látszott is az egészen. Rám nem volt annyira jellemző, hogy ennyire színes dolgokat csinálnék, most valamiért ez van bennem, ahogy a levegőben is. Azok az évek, amiket most ismét elég vegyesen visszahoznak, az 50-es, 60-as, 70-es, sőt még ugye a 80-as éveket is, azért eléggé színesek, meg vidámak. Igazából rám is ez hatott.

MZ: A színesek mellett azért sok fekete csoda is felbukkant, tudatosan alakult így a koncepció?
NO:
Nem, nálam mindig ilyen vegyesek a kollekciók. Nem mondom azt, hogy van vezérfonala az egésznek, de a színek és ezek a selyemanyagok, azért mégis meghatározzák a kollekciót. Tulajdonképpen két véglete van az egésznek, az egyik a hatvanas évekből ez a kicsit konzervatívabb irány, a Jacky Kennedy típusú és Audrey Hepburn féle kisruha, a lefelé szűkülő, kicsit merevebb típusú, fekete-fehér dolgok, a másik oldalon pedig ott vannak a színesek, a sok selyem, jóval lágyabb, könnyedebb ruhák. Valahol a két véglet között ingadoztam.

Virágeső

A szűkített fazonú, épp csak térd alá eső ruhácskák között a feketében, fehérben pompázó, ámde a tavaszhoz, nyárhoz illő, virágékes kreációkat is fellelhetjük Nagy Orsolya kollekciójában. Míg a kanyargó hímzésmotívumok a kelet ornamentikáját idézik, a modellek lábán szikrázó aranytopánkák a metálfényes modernizmus jegyében csillognak. A modellek nyakában, fülében szikrázó csecsebecsék sem hivalkodóak, parányi, rózsaszín virágot, ezüst szarvacskát formáznak csakis a visszafogott elegancia jegyében.

Ami a színeket illeti, napsárgába, rózsaszínbe álmodott puffos ujjú ingek, vagy mályvaszínű, csábos fűzők nyűgözik le az ember lányát, melyeket magas derekú ceruzaszoknyákkal, bő fazonú selyemaljakkal párosítva vonultat kifutóra tervezőjük. Mintha a rakoncátlan szoknyák aljába is Nagy Orsolya felszólítására kapna bele a szél, fodrozza őket, játszik velük, az összhatás bájolóbb, tökéletesebb már nem is lehetne.

A lilába játszó muszlinruhák hosszú, felvágott ujjai, egy-egy földet seprő estélyi farunkig sliccelt, ötletes és merész hátsómegoldása, mind-mind alkotójuk formabontó fantáziáját dicséri. Míg a Túróczy Réka által viselt szűk, fekete ruhának a hátsó felvágás adja meg a maga bukéját, Sarnyai Eszter rózsaszín költeménye féloldalt szalad combközépig.

MZ: Honnét ered a fűzök iránti rajongásod?
NO:
A fűzők azért kaptak szerepet a kollekciómban, mert egyrészt ennek a kornak a jellegzetessége a derékhangsúlyozás és a homokóra sziluett, másrészt az én vevőim többsége általában azért a harminc feletti nő, a legtöbbjüknek már van gyereke is. Harminc fölött már nem biztos, hogy az ember úgy néz ki, ahogy igazából szeretne és azért ebben egy fűző elég sokat tud segítni. Csodákat művel! – én legalábbis azért szeretem és a vevőim is.

MZ: Sztárkuncsaftok?
NO:
Vannak, persze tudnék mondani neveket, de én nem szoktam őket nagyon hangsúlyozni. Akinek tetszenek a ruháim, eljönnek hozzám. Bár olyan értelemben nem öltöztetetek sztárokat, mint más tervezők. Csak azért, hogy mindenhol el legyen mondva, hogy ez és ez az én ruhám, nem öltöztetek senkit, csak abban az esetben, ha az illetőnek tényleg az általam diktált irány tetszik. Az egész üzlet úgy működik, hogy nem reklámozom, nem hirdetem magam sehol, valahogy szájról-szájra terjed a létezésem, mint a magyar népmese. Igazából abban hiszek, hogyha valaki tőlem elégedetten távozik, akkor hozni fogja a következő embert.

Ragyogj!

Dacára a Nagy Orsolya által megcélzott korosztálynak, a rózsaszínbe, szürkébe, feketébe álmodott, szikrázó strasszkövekkel ékített, vállpánt nélküli koktélruhácskák nemcsak a harmincas, az eleganciát kedvelő fiatalabb korosztálynak is remekül állhatnak. Ahogy nem túlzás azt állítani, a zöldben-kékben játszó muszlinruhák között is akad nem egy olyan, mely kortól függetlenül, minden nő szépségét méltón hangsúlyozhatja ki. Hát ha még az egyszerű földi halandó is hasonlóan jól szabott idomokkal büszkélkedhet, mint a kifutón vállat-vállnak döntő szépségek, Cseh Myra és Aipli Ági.

A zöld összes árnyalatában úszó, változatos fazonban készült, selyem, brokát és lenge muszlin költemények már a finálét hivatottak előlegezni. A vállpánt nélküli estélyi szoknyakorcaiban előtűnő, lila bélés kitűnően harmonizál a nemes anyaggal, az említett ruha szépségét felülmúlni, csak az utolsó darabnak sikerülhet. A finoman pliszírozott, hátul hosszú uszályrészbe torkolló zöld alkalmi, nemcsak közönség tapsot érdemel, Nagy Orsolya kockaformájú, zöld katalógusába is kitüntetett helyen szerepel.

MZ: Akadt kedvenc darabod a most bemutatott kollekcióban?
NO:
Sok van, most nagyon sok van. Annyira sok mindenre figyeltem ezúttal, igazából anyagokba szerettem bele. Rám mindig jellemző volt, hogy nagyon letisztult, egyszerű formákkal és szabásvonalakkal dolgozom, inkább az anyagokkal játszom mindig. Elsősorban a tiszta hernyóselymekkel. A selyemben, muszlinban, chantuban, és a brokátban hiszek, az viselet, mellesleg ezekkel az anyagokkal úgy tudok bánni, tényleg úgy viselkednek a kezem alatt, ahogy azt szeretem. Ennyi a dolog lényege.

MZ: Merre tovább a jövőben?
NO:
Igazából nincsenek nagyra törő álmaim, vagy irreális elképzeléseim  arról, hogy én hova is tartok. Szeretném, ha minél több nő jól öltözött lenne és olyan ruhákba járna, amit szeret. Nem álmodom nemzetközi karrierről, mert nem gondolom, hogy innét lehetne még. Jóval korábban el kell kezdeni, vagy máshová kell születni, azt hiszem. Szeretném, ha minél több nő hordaná a ruháimat, ennyi, amit célként el tudnék mondani.

Pezsgő eperrel megfejelve

A gratulációkból ítélve Nagy Orsolya vágyai hamarosan beteljesülnek. Nemcsak a divatbemutatót követő pezsgővel, eperrel fűszerezett fogadás kezeskedett arról, hogy így legyen, finom vonalvezetésű, meseszép ruhái is hozzájárultak a tervezőhölgy sikeréhez. No és az édesanyját hatalmas virágcsokorral köszöntő kislányról sem feledkezhetünk meg! Nagy Orsolya bűbájos gyermeke, miben, ha nem a mama egyik pettyes selyemszoknyácskájában lejtett volna kifutóra, bizonyítván, hogy a NOS kollekciójába bújva, harminc alatt is nő lehet a nő...

MZ: Szívesen viseled az általad készített ruhákat?

NO:
Elsősorban alkalmi ruhákat készítek, amikor ilyen jellegű esemény van, akkor természetesen a saját ruhámban jelenek meg, de a hétköznapokban nem viselem őket. Én is hétköznapi halandó vagyok, nem járhatok nap mint nap tiszta hernyóselyemben, meg kiskosztümben. Dolgozó nő vagyok, rohangászom a városba, ehhez más kell. Jó lenne, ha lehetne, de szerintem ez ma nem fér bele egy huszonegyedik században élő, budapesti nő életébe, aki dolgozik.


Írta: MZ , Dátum: 2007-06-16






ALMAF