Fashion Awards Hungary 2007 Díjátadó Gála (május 9.)

Ha vaskos kötetet fogalmaznánk a magyar divatélet alakulásáról, május 9-ének biztos külön fejezetet szentelnénk.


IV. Fashion Awards hungary 2007Boldog győztesek, nem remélt szobrocskák

Ha vaskos kötetet fogalmaznánk a magyar divatélet alakulásáról, május 9-ének biztos külön fejezetet szentelnénk. A Fashion Awards Hungary 2007 ismét beírta magát a hazai divattörténetbe. Az est fővédnökének, F. Dózsa Katalin, művészettörténész szavaival élve, a szakma újabb lépést tett afelé, hogy a századfordulón és a két világháború között csak „Kelet Párizsaként” emlegetett Budapest visszanyerje egykor volt pozícióját, pezsgő és színes divateseményeivel újdonsült erővel koncentrálja magára a nyugat figyelmét.



Ha azt egyelőre nem is, a honi divatélet prominenseit mágnesként vonzó Díjátadó Gála, ismét bizonyította szükségességét, teltházat produkált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A közönség soraiban helyet foglaló El von Paoyertől kezdve a Megasztáros Palcsó Tamáson át a tavalyi év díjazottjaiig bezárólag, mindenki feszült izgalommal várta, kik örülhetnek az idei év aranyszobrocskáinak, 2007-ben kik kapják a magyar divatoszkárt.

Patrícia és Somogyi ZoltánIntro

Majd másodpercenként parkolnak le a sötétített üvegű taxik a közel százéves múltra visszatekintő, eredetileg orfeumnak épült, mór stílusú Uránia előtt. Puccos toalettben vagy klasszikus fekete koktélruhában, nagyestélyiben feszítő hölgyek kászálódnak ki az autókból - a pink hajú ladyk, rózsaszín ruhában a szabályt erősítő kivételek sorába tartoznak - s csimpaszkodnak is mindjárt farmerba bújt, ámde öltönyt viselő kísérőikbe. A fogódzáson csak a Filmszínház területére lépve lazítanak, elvégre egy szabad kéz, megmarkolni a pezsgőspoharat, mindenképp kell. Felhajtván a habzó nedűket, a nagyérdemű zöme az aranykeretes tükrök bűvöletében még utoljára igazít megjelenésén, mielőtt belépne a kivetítőkkel felszerelt moziterembe.

Gomolygó füst és villódzó fénykarikák a mennyezeten – a félhomályban nehéz tájékozódni, végül mégis mindnyájan megleljük névre szóló fotelkénket. Ki keresztbe kulcsolt lábbal, ki kényelmesen elnyújtózva ültében, de egy azon lelkesedéssel várja az est konferanszait, akik a Viva tévés Patrícia és a rádiós Somogyi Zoltán személyében hamarosan dobogóra is lépnek.

Megnyitó ünnepség

A gála nem várt szellemidézéssel indul, a bordó estélyiben pompázó Patrícia, mielőtt pódiumra hívná a jelen est fővédnökét, a 2004-ben e poszton már helyt állt Zoób Katti szavait citálja: „közös érdekünk, hogy legyen mérce, és általa hiteles megmérettetés”. "Idén közel kétszáz szavazat érkezett vissza a bíráló bizottsághoz" – tudjuk meg Somogyi Zoltántól, gí aztán nincs okunk kételkedni, a Díjátadó Gála folyamán minden a maga szabályos medrében haladhat tovább.

A viselettörténet nagyasszonyának, F. Dózsa Katalinnak lelkesedése, optimizmusa, ahogy ő fogalmaz, „hajdani, jelenlegi és leendő tanítványaira” is átragad. Hogy a divat közügy, mindenki szeret öltözködni, legfeljebb nem vallja be – egyként érinti a közönséget. Bár az Iparművészeti Egyetem címzetes tanára a keze alól kikerült tehetségekre a legbüszkébb - a USE-Unused tervezőcsoport csak egy az ekletáns példák közül -, minden divatkreátort alkotásra buzdít, hisz közel már a cél, ha gőzerővel folytatják, újra világszínvonalra emelhetik a honi divatot.

Az év díjazottjai

Mint az már hagyomány, elsőként az Év Modellje kategória jelöltjeinek bemutatkozó kisfilmjei pörögnek a vásznon. Az idei várományosok között a tavalyihoz hasonlóan ismét ott találjuk Gőcze Michaelát, a TEN Models sötétszőke befutóját, Gyöngyösi Nellit, akit az Axe reklámokból no és az Elle divatoldalairól ismerhet a honi nagyérdemű, valamint Najzák Kingát, akiről határon túli ügynöksége miatt, kénytelenek vagyunk celluloid hiányában elhinni, meseszép.

Gőcze Michaela, Az év modellje Az év modellje kategória győztese: Gőcze Michaela. Az égimeszelő szőkeség dolgozott már Milánóban, New Yorkban, Tokióban, míg a külföldi közönség Armani kifutóján csodálhatta, idehaza majd az összes női lapban találkozhattunk nemcsak klasszikusan szép, érdekes, sokatmondó arcvonásaival. Michaela rövid, fekete koktélruhájában igazi jelenség a pulpitus mögött. Szűkszavúan, inkább mosolyogva, mint beszélve, ügynökének mond köszönetet a díj átvételekor, melyet a Joy magazin főszerkesztője nyújt át neki.

Később, az első meglepetésből immáron felocsúdva, felszabadultabban felel kérdéseinkre: „Nagyon örülök, megtiszteltetésnek veszem, hogy ennyien gondoltak rám, arra, hogy megérdemlem ezt a díjat. Bár a jelölésről tudtam, a végeredmény meglepetésként ért. Örülök neki, de nem várok különösképpen szakmai eredményeket a díjtól, úgy érzem nem ez fogja eldönteni a jövőbeli munkáim sorsát. Egyelőre nem tudnék konkrét projekteket említeni, de azt gondolom, hogy a szakmámból kifolyólag erről mindenki időben értesül majd, látni fogják.” – árulja el nevetve.

Az Év Fiatal divattervezője

A kategória „dobogósai” között is sok a már jól ismert név. A tavalyi győztes, Nanushka mellett, idén ismét felsorakozott a Je suis belle, Dévényi Dalma és Kiss Tibor párosa, valamint a Wella Fashion Show fiatal tehetsége, az anyagmanipulációkra építő Anh Tuan.

Je suis belle, Az év fiatal divattervezője Az Év Fiatal Divattervezője: Je suis belle. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzősei Szabó Patríciától, a Cosmopolitan főszerkesztőjétől veszik át az aranyszobrocskát. Köszönik mindenkinek, aki rájuk szavazott és szereti a ruháikat. Vagyis a vagány, individuális, saját békéjüket kereső nőknek, akik nemcsak Budapest, London szerte is viselik kisszériás, újraálmodott ingruháikat, dekonstruktív pólóikat. A könnyed, romantikus anyagok szerelmeseinek, akik a fényes, egyszersmind határozott textíliáktól sem riadnak vissza. A London Fashion of College egykori ösztöndíjasainak munkái idehaza a Pep! és a The Room magazinból lehetnek ismerősek, de a legnagyobb magyar divatmagazinok oldalain is találkozhattunk már Dévényi Dalma és Kiss Tibi kreációival.

„Nagyon jól érezzük magunkat. Szerintem ebben a díjban az a legjobb, hogy a szakma bizalma az, amit megmutat. Azt hiszem ez mindenkinek, aki a szakmában dolgozik a legértékesebb, hiszen a szakma hozzáértő emberekből áll, és az, hogy ők bizalmat szavaznak nekünk, nagyon sokat számít, főleg most, hogy még be sem fejeztük az egyetemet. Nagyon jó érzés, hogy már most ennyien bíznak bennünk.” – tudtuk meg Dévényi Dalmától.

„Egyikünk sem számított a helyezésre – vette át a szót Kiss Tibor - „csak annyit tudtunk, hogy jelölve vagyunk, de már ez is tök jól esett.”. Hogy a jövőben, milyen előnyük származhat a győzelemből, ismét a tervezőpáros hölgytagjától értesülünk: „Szerintem igazából azt várjuk tőle, az ennek a díjnak az előnye, hogy általa még több emberhez tudunk eljutni. Szűkösek a lehetőségeink arra, hogy a büdzsébe komoly reklámkampányokat építsünk, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a szakma elismerése által több ember bizalmát nyerhetjük el. Ez a legfontosabb ebben a díjban, a jóérzés mellett.”.

Aki ezekután kíváncsi lenne a fiatalok diplomamunkájára, annak június 23, 24-én a Momban a helye, ahol a többi végzős mellett, a Je suis belle is bemutatja majd vizsgakollekcióját.

Snoopy & Gepárd, Az Év DivatfodrászaAz Év Divatfodrásza

A kategória jelöltjei között egy sem akad, aki korábban még ne részesült volna e jutalomban. A Hairclub alapítótagjai, Tüzes Tamás és Herczeg Csaba, alias Snoopy és Gepárd szétválaszthatatlan kettőse közül, Snoopy 2004-ben örülhetett a divatoszkárnak, a kategória másik jelöltje, Szabó Ádám 2005-ben, a Megasztár fodrászaként elhíresült Hajas tanítvány, Koczka, tavaly vehette át az aranyszobrocskát. Vass Virágtól, az Elle magazin főszerkesztőjétől ezúttal a nemcsak jelzőjében Tüzes csapat kapta a rangos díjat. Snoopy és Gepárd vallomásoktól övezve köszönte az aranyszobrocskát: „Leszbikus vagyok. Én is.” – hallottuk a nemcsak tehetséggel, humorérzékkel is bőven megáldott hajvirtuózoktól.

Az Év Divatsminkese

A kategória jelöltjei a 2004-ben már díjat nyert Sipos Zita tanítvány, a The Room magazin projektjeiben közreműködő Titkos Bernadett mellett, a 10 éve pályán lévő Kiss Csilla és végezetül, de nem utolsó sorban a 2005-ös győztes, a Megasztár és a Megatánc sminkese, a francia Lancome-ot képviselő, Nanushka és Zoób Katti kedvenc, Tombor Sarolta.  A díjazott: Titkos Bernadett.

Titkos Bernadett, Az Év Sminkese A sötéthajú, vékony, mosolygós hölgy maga is meglepődött neve hallatán, talán csak akkor hitt győzelmében, mikor tulajdon kezébe foghatta a díjat, amit Lovas Cecíliától, a Design Room főszerkesztőjétől vehetett át. Perlaki Marcinak, a The Room fotósának köszönte, no és Fehér Osinak, amiért vigyáz rá.

„Igazából még Sipos Zitának, akinek az átvételkor nem sikerült, szeretném nagyon megköszönni a díjat, mert ő erősített engem. Nagyon-nagyon jó érzés nyertesnek lenni, külön azért, mert minden évben az első három jelölt között lehetek, ami azért is nagyon-nagyon jó, mert a szakma szava és mert máskülönben nincs visszajelzésünk.” – árulja el Titkos Bernadett. Hogy idén nemcsak büszke jelöltként, boldog nyertesként, díjjal tér haza, a többi győzteshez hasonlóan ő sem remélte: „Tényleg nem számítottam az elismerésre, nem is úgy vagyok öltözve” – mondja mosolyogva, bár nincs miért szégyenkeznie, a fehér zakó és a sötét nadrág a maga visszafogott eleganciájával nagyon is beleillik az idei trendbe. „Igazából nem is képviselek brandet, ami számítana. Persze csinálom, amit csinálok, remélem, hogy jól. A visszajelzés azt mutatja, hogy másoknak ez tetszik.”.

És hogy mire elég az aranyszobrocska? Titkos Berni szerint: „Én azért érzem a díj hatását, ha nem is saját magamon, hisz én a legelső évben nyertem, de ahogy nyomon követem, valaki ezért igenis elismerést kap, jobban odafigyelnek rá és a munkáknál is hangsúlyosabb, ha az illető az év stylistja, fotósa volt. Ezt azért le lehet írni, el lehet mondani róla és akkor több munkát is kap. Nyilván van, aki ezzel jobban tud élni, van, aki kevésbé. Ami a tulajdon jövőmet illeti, terveim vannak, de még babonából sem realizálom őket. Igazából nagyon nehéz szabadúszóként is, ahogy nagyon nehéz elhelyezkedni egy nagyobb márkánál is, jól dönteni. Én egyébként is sokat hezitálok, megrágom, vívódom a dolgokon, csak, ha már belül eldőlt valami, akkor tudom kimondani.”.

Nem tehetem meg, hogy az édesanyja körül sündörgő, angyalian bájos, szőke, baseball sapis kisfiúhoz, Natanhoz ne hajoljak, aki, Titkos Bernadettel folytatott beszélgetésem során percenként szegezte nekem a kérdést: „és én, mikor jövök?”. Büszke vagy az anyura? – fordulok hozzá, mire szégyenlős, ámde határozott igen a felelet. És, hogy gyakran, munkáról-munkára kíséri-e a dolgos sminkest, arra már a friss oszkártulajdonos felel helyette: „Amikor megengedem neki, mert egy ördög.”.

Az Év Stylistja

A kategória jelöltjei: Andó Ildikó mellett, akinek munkáival az Elle magazin hasábjain találkozhattunk, a 2004-es év győztese, a Megasztárból is ismert, Zoób Katti asszisztens, Lakatos Márk, és a 2005-ös, 2006-os év aranyszobros párosa, Tóth Ali és Virág Anikó. Az év stylistja címnek 2007-ben ismét Tóth Ali és Virág Anikó örülhetett. A díjat a tavalyi év tervezője, Konsánszky Dóra vette át a férfi divatról kialakult sztereotípiák felszámolására törő, hét éve sikeresen működő stílusfelelős páros helyett, akik az esemény idején is fáradhatatlanul dolgoztak.

Az Év Divatfotósa

A kategória jelöltjei: Lábady István, akit különleges Love Special című albumáról jegyezhetett meg a nagyérdemű, melyben fogyatékos gyerekek álltak a divatfotós kamerája mögé, Hajnov Sándor és a négy éve Milánóban működő Tombor Zoltán. A győztes: Tombor Zoltán, akinek alkotásait a külföldi közönség az olasz Vogue-ban és Marie Clairben szemlélhette meg, idehaza pedig többek között Zoób Katti és Nanushka kampányképei dicsérik tehetségét. A díjat a fotósokért rajongó Marói Krisztina, a Glamour főszerkesztője nyújtotta át, a díjazott távollétében, testvérének, Tombor Saroltának. A fényképészek gyöngyének, aki Marói Krisztina szavaival élve, „nemcsak képes meglátni, de tovább is tudja adni a szépet” rövid beszédét kivetítőn követhettük nyomon. A szakma majd minden képviselőjének köszönetet rebegő kisfilm, a közönség soraiban nemcsak tapsot, nevetést is szült.

Bery dalolAz Év Divattervezője

Mielőtt sor került volna a legnagyobb izgalommal várt díj kiosztására, Sugár Bertalan, alias Bery dalolta be magát a nagyérdemű szívébe. A jazzbe hajló, szaxofonnal, billentyűssel kísért Bily Joel számok, ha felhőkarcolóstul, fénykarikástul nem is csaltak könnyeket a hallgatóság szemébe, le nem vontak a Fashion Awards színvonalából. A tapssal jutalmazott produkciót követően kisvártatva az esélyesek névsora is napvilágra került.

A kategória jelöltjei: Konsánszky Dóra, a tavalyi év győztese, a fűzők szakavatott királynője, aki idén a párizsi Fahion Weeken is bemutatkozhatott kollekciójával, Tóth Bori, aki korhű viktoriánus palotát varázsolva a Kiscelli Múzeumból, 2006-os princess kollekciójával aratott sikereket, valamint a legutóbb Tokióban bizonyított, többszörös divatoszkár tulajdonos, a USE-Unused tervezőcsoport. A győztes: Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András triásza, vagyis a 2004-es létezése óta sikert sikerre halmozó USE unused.

Az Év Divattervezője a USE tervezőcsoport Bár a színekkel minimalistán bánnák, többnyire a fekete, fehér no meg az ezüstbe játszó szürke palettájáról merítenek, az anyagok merész társítása jellemző munkáikra, pamutot a lakkal, szaténnal bátran pároztatnak. Legutóbbi 2007-es tavaszi, nyári kollekciójuk a hetvenes évek magyar „konfekciódivatját” ötvözte a japán horror elsőre talán bizarrnak tetsző világával, az eredmény formabontó köpenyruhák, lakkbőrszerelések, egybetalpú lakkszandálok. Letisztult szabásvonalak, formatökély – dióhéjban ez határozza meg a USE stílusát. Az aranyszobrocskát az est fővédnökéhez, F. Dózsa Katalinhoz, hasonlóan optimista - legalábbis, ami a honi divatélet felpezsdülését illeti -, Körtvélyes Éva, az Elite magazin főszerkesztője nyújtotta át a díjazottaknak.

Godena-Juhász Attila szerint Tóth András jól fogalmazta meg, amikor átvette a díjat. „Bár harmadszor állunk itt, ez egy másik kategória, mint amiben eddig nyertünk, eljutottunk odáig, hogy most valóban jobban megérdemeljük az elismerést, mint két, három évvel ezelőtt a fiatal kezdő kategóriában.”. „Amikor először vettük át az aranyszobrocskát” – folytatja Tóth András – „teljes volt az eufória, most, hogy az ember harmadszorra veszi át a díjat, igaz más kategóriában, az örömön túl, azért azt is érzi, hogy kicsi a szakma.” „Ezért is örülünk a kategóriaváltásnak. Talán már Nanushkát is a profik közé kellett volna sorolni, annak ellenére, hogy fiatal a cége, nagyon sok mindent elért rövid idő alatt.” – fűzi tovább a szót Attila.

A divattervezők nem számítottak az elismerésre, fontolgatták, hogy el sem jönnek az idei díjkiosztóra, csak az a bizonyos belső hang súgta meg nekik, érdemes lesz idén is ellátogatniuk az Urániába. „Nem számítottunk a díjra, azt hittük, Tóth Bori nyeri, ebben az évben stylistoktól, meg mindenféle szakmában mozgó embertől nagyon sokat hallottuk az ő nevét emlegetni. De, ahogy András is mondja, tényleg kicsi az ország, kicsi a szakma, nagyjából mindig ugyanazokra lehet szavazni, olyan kicsi a mérce, évi egy, két kollekció az, aminek alapján meg lehet ítélni az alkotókat. Bár magam osztozom Dózsa Kati filozófiájában, az optimizmusával egyet értek, néha el-elcsípek Iparon végzős vagy még tanuló fiatalokat, akikből abszolút friss, jó kis designerek lehetnek a jövőben, azt viszont hiányolom, hogy itthon a divatszakma szinte csak szalonmunkában gondolkodik, amit nagyon kevesen tudnak megfizetni és ezért nagyon sokan ki is szorulnak a tervezői kategóriából.” – Godena-Juhász Attila ellenérzéseit sem volt rest megosztani velünk.

Herczeg Zoltán Az optimizmusra visszatérve pedig: „Mi azért ennek ellenére próbálunk kisszériás kollekcióban gondolkodni és a ruháinkat is elérhető áron nyújtani a közönségnek, úgy gondolom, hogyha a fiatal generációból kinevelődik még néhány olyan márka, mint Nanushkáé, vagy a Je suis belle -é vagy akár a miénkhez hasonló, ha ez valóban meg fog történni, akkor tényleg érdemes lesz, erről a fejlődő és pezsgő divattörténetről, divatéletről beszélni itt Magyarországon.” – ismerhettük meg végezetül az elszánt divattervező konklúziónak sem utolsó reményeit.  

Fotók a témában:
Fotók a IV. Fashion Awards Hungary 2007 Díjátadó Gáláról - Uránia, 2007-05-09
Fotók a IV. Fashion Awards Hungary 2007 vendégeiről - Uránia, 2007-05-09


Írta: MZ , Dátum: 2007-05-12






ALMAF