A KATTI ZOÓB 2008 TavaszNyári nagybemutatóján jártunk (október 6.)

Ha egy fecske nem is, a nemrégiben állami kitüntetést kapott tervezőnő bizony képes tavaszt, s nyomában járó napfényes nyarat varázsolni.


Zob Katti 2007Romantikba gyazott (kirly)nőiessg

Ha egy fecske nem is, a nemrgiben llami kitntetst kapott tervezőnő bizony kpes tavaszt, s nyomban jr napfnyes nyarat varzsolni. Megannyi arany, ezstbe hajl kk, tzes piros - ha ltezik testre szabott romantika, az '50-es, '60-as vek hangulatt idző, ragyog nőiessget sugrz kollekci taft- s kabtruhi sem tesznek mst, egytt llegeznek viselőikkel. Mg a Zob Kattitl megszokott, feledhetetlen rzsa s kocka motvum maradt az ismt pret-a-porter kollekciban, az haute couture szerelmesei a finlban felvonul, gigantikus ruhakltemnyekkel vigasztaldtak.



Intro

Zoób Katti 2007Fél hét magasságában már a Székház mályvába hajló, bugyirózsaszín kockaépülete előtt is nehéz talpalatnyi helyet találni, hát még amikor az ajtónálló, öltönyös biztonságiak végre megenyhülnek, s beljebb eresztik a már-már küszöböt tapodó tömeget. Mintha az odakint éppen borongós, esőcsepergős őszből máris a rügyfakasztó tavaszba érkeznénk: a kifutó bal oldalán zöldellő fák magasodnak. A természet eme Janus Pannonius tollára kívánkozó csodáin túl, hála a színpad oldalára erősített óriás projektoroknak, a 2006. novemberében bemutatásra került, de most igazán aktuális 2007/08 Ősz/Téli kollekció szürkébe, feketébe hajló darabjaiból is újra ízelítőt kaphat a nagyérdemű.

Bódy Magdi énekesnő és Schubert Éva színművésznő vezetésével a VIP sorokban helyet kapott illusztrisok a vászonra is emelik tekintetüket, bajban csak azok vannak, akik ülőhely híján az emeleti lelátóra szorultak. Rajtuk kívül szép számmal  szorongnak az égbe törő oszlopok körül is, hiába, pórul jár, vagy a tíz órakor kezdődő bemutatóval vigasztalódik, aki nem érkezik időben.

Negyed nyolc magasságában néhány másodpercre a kifutó is sötétségbe borul, majd újra mindent betöltő fényesség lesz úrrá a termen, mintha a villanykapcsoló is a feszültségkeltő gépezet része volna. Működik! Lassan a pusmogás is elül, mire valóban kezdetét veszi a közel száz öltözetet felvonultató bemutató, nincs, ki ne a 16 gyönyörű, Hairclub fodrászolta modell toalettjére fókuszálna.

Tavasz van, gyönyörű

Zoób KattiMiért épp a tavasz?merült fel sokakban a nagysikerű bemutató után rendezett sajtótájékoztatón. Zoób Katti azonban Lakatos Márk, stylist és Méray Levente zenei szerkesztő gyűrűjében, megelőzte a média oldaláról érkező kérdéseket.
Zoób Katti: Azért jöttem ki most a 2008 tavasz/nyári kollekcióval, mely majd csak tavasszal kerül az üzletekbe, mert ezzel is a divat felnőtté válását propagálom. Fontosnak érzem a nemzetközi szabályok betartását, hogy fél évvel előbb mutassuk be, mi lesz az irányadó vonal a következő szezonban. A mostani bemutató már a 2008/9-es téli vonalat inspirálja, kelti életre bennem, a motívumok is eszembe jutottak – tette hozzá mosolyogva, anélkül, hogy elárulta volna, mi jár a fejében.

Zoób Katti 2007 Míg a háttérből a 70-es évek szerelmes slágerei bájolják a fület, a modellek Varga Ágota vezetésével sorjáznak tempós egymásutánban a kifutóra. Kékes, zöldes, elomló, ujjatlan selyemruháik, rövid fazonú szoknyás kétrészeseik alján, fekete kockák szorításában, bimbózó fehérrózsák nyílnak, a szabásvonalak Jacky Kennedyt idézik. A huszonegyedik század „elnökfeleségei, -asszonyai” rózsákkal telehintett bricseszben is elragadóak, elődeiket meghazudtolva viszont nem óriási, fél arcot betakaró napszemüvegeikkel vagy óriás méretű kézitáskáikkal hódítanak, bájos kacsójukat korunk vívmánya, a folyton zümmögő mobiltelefon foglalja le, mintha az adott pillanatban is egy fontos értekezlet időpontját fixálnák éppen. Részint sietségük is ennek tudható be, vagy csak, mert gazellalépteikre hullámozhatnak igazán a „tavaszi szél” fútta nemes anyagok.

A zöldeken és az ezüstbe játszó kék toaletteken túl, a 2008-as szezon slágerei lesznek a lilák, padlizsánok, rózsaszínek és a tüzes pirosak, skarlátvörösek is. Szívünkhöz nőhet a sötét lilában úszó, masnis muszlin ujjatlannal párosított körszoknya, de az Audrey Hepburnt idéző, klasszikus kisruhát helyettesítő, ujjatlan plusz szoknya kétrészes is. A piros csodát derékon futó, ékszerhatású övvel varázsolhatjuk igazán divatossá! Ugyancsak egyszerre fiatalos, elegáns és szexis a rózsákkal ékített, dögösen nőies legging, melyet fekete, lábszárhoz tapadó cicanadrággal, tűsarkú szandállal viselhetünk.

Körszoknya és taft minden mennyiségben

Zoób Katti 2007Ami az anyagokat, finom kelméket illeti, Zoób Katti arról sem volt rest beszámolni a médiának:
ZK: Most nem mondhatom, amit szoktam, hogy a ruhák csak tegnap érkeztek, hisz két-három hete tértünk haza a londoni Fashion Weekről, ahol már bemutattuk őket. Igaz, ott részünk volt a sietségben, szombaton érkezett az anyag, vasárnap varrták, hétfőn már fotózták is őket. Az utolsó két hét a korábbiaktól eltérőn a csiszolásról szólt, a végeredmény egy abszolút hordható, pret-a-porter kollekció, aminek a végére azért odacsempésztem három gigantikus, haute couture ruhácskát is. A kocka és a rózsamotívum maradt, előbbiből a 25×25 cm-esen túl a 140 cm-es is megjelent. A kollekció az '50-es, '60-as évek hangulatát idézi, ragyogó nőiességet mutat a vonal, amire nagyon nagy az igény manapság. Ha időnként még fel is bukkan egy-egy trikó, az csupán flitterborítású lehet. Reneszánszukat élik a taftruhák és a kabátruhák is, aki eddig látta őket, mindenki beléjük szeretett!

Bizony beléjük habarodtunk mi is, pompázzanak akár aranyban, akár klasszikus feketében, vagy kékben. A lefelé bővülő, derékhangsúlyos taftruhák jellegzetessége, hogy még annak is csinos popsit varázsolnak, akinek egyébként nincsen. Hasonlóan hangsúlyos szerep jut általuk a királynői eleganciának, de még a luxus bűvölete sem tesz hideggé, épp ellenkezőleg, a hangulatkeltés mesternőiként viselőik romantikusabb, érzelmesebb légkört már nem is teremthetnének maguk körül. Elvégre egy-egy végig gombos aranyruhácska remekbeszabott puffos ujja is csodákra képes!

Az apró kockákkal telehintett, derék tájt gombbal karcsúsított kabátruhák mellett, a kékben pompázó, álló gallérú kabátkával párosított, raffolt körszoknyákban és a karcsúsított felsővel, kosztümkabátkákkal viselt magas derekú, aranyba hajló hólos ceruzaszoknyákban is garantált a fejedelmi megjelenés, persze, aki a nadrágot szereti, az is könnyűszerrel meglelheti számításait a londoniakat is lehengerlő művésznőnél.

Zoób Katti 2007 Átmeneti megoldás lehet az arany nadrágszoknya, de hithű nadrágpártiak választhatják a kékbe hajló, tyúklábmintát imitáló, apró kockás kiskosztümmel párosított, hosszú szárú alsókat is, ahogy izgatóan csinosak lehetnek Zoób Katti magas derekú pantallóiban is, melyen elmaradhatatlan ékszerövek csillognak. Aki a bricseszt szereti, válassza az apró pöttyeset, mely sejtelmesen áttetsző barackszín muszlin blúzzal mutat igazán, aki pedig a rövidet, az a színes, leginkább bordós, pirosas forrósortok mellett tegye le a voksát, melyekhez mélyen dekoltált, fűzőhatású, sztreccses, flitteres felsőrész dukál.

A ragyogás nemcsak a fennebb emlegetett királynői pompa velejárója, egyébként is jellemzője az abszolút viselésre szánt kollekciónak, elég csak az ezüstlamé kétrészest magunk elé idézni, a finálét előlegző aranycsillámmal szórt lenge ruhácskákat, vagy a test vonalát követő csupastrassz fekete, arany miniket. A klasszikus vonal kedvelői az örökbecsű fekete darabokon túl, az ugyancsak jól bevált fekete-piros kombinációkkal kísérletezhetnek, hangsúly ez esetben az újragondolt formák kapnak!

Igaz, a fekete-fehér, fekete-sárga kockás selyem neműk is varázslatosak! A puffos ujjú, magas derekú, nadrágba tűrt ingecske, fekete aljért kiállt, a derékon futó ezüstszalag, hab a tortán. Bármelyik öltözéket is választanánk, jól tesszük, ha megjelenésünket teljessé téve, nyakunkba a modellek példáját követve, gigantikus méretű, mélybordó vagy zöldben, kékben játszó eozinékszereket függesztünk, melyek a londoni vásárlóközönséget is lenyűgözték! Alternatívaként még az ugyancsak Zoób Katti által tervezett, Zsolnay ékszercsaládot gazdagító, farkasfog motívumot ábrázoló csecsebecse jöhet számításba. 

Az ex-miniszterelnöknő Zoób Kattira szavaz

Zoób Katti 2007Ami a londoni fogadtatást illeti, a méltán elismert divatház nagyasszonyának arról is vannak „kegyetlen sztorijai”…
ZK: Mivel viszonylag rövid ideje lehetünk jelen Londonban, az üzletépítés a jövő feladata. Persze már most vannak előremutató eredmények, legutóbb például Margaret Teacher stylistja keresett fel bennünket a londoni Fashion Week kiállítóstandjánál, azt mondta, ez a valami, amit mi hoztuk, sőt, még vásárolt is. A másik pozitív élmény a Harrods luxusáruházban ért minket: egy hónap alatt fél négyzetméterről másfél négyzetméteresre nőtt az a kis sarok, ahol a Katti Zoób divatház ruháit árusítják. Az eladók szerint szeretik és veszik is a vevők a kreációinkat, bár az utóbbira nem mertem rákérdezni.

S ha már tavasz/nyár, leheletfinom csipkecsodákban sem lehet hiány, kit a barackszín felsővel passzított szoknya, kit a mellrésznél húzott, térdig csipke ruhácska bájol el, mindkettő egyaránt ultraromantikus. A hatást csak fokozni tudja a zömében barna modellek enyhén loknis frizurája, kinek ne indítaná be a fantáziáját, egy-egy göndör tincs, mely menetközben a metálkorszak minden bájjal megkent szirénjeinek vállára hullik?

Zoób Katti 2007 Persze a rövid hajú, dögösre zselézett szőke bombázók sem panaszkodhatnak, elég példát venniük az est fő-főkirálynőjének babérjaira törő Varga Ágotáról, akin a bemutató főattrakciójaként színre vitt haute couture remek is tapsra ingerlően mutat. Az ezüstben úszó, vállpántnélküli, felül feszes, lefelé bővülő, gigantikus ruhaköltemény alját gondos kezek hajtogatták vissza, a látvány, akár a szirmot bontó virágoké. A metálszín a hatalmas csapott négyzetekre formázott végeknél barackos rózsaszínbe megy át, minden energiát és mozgalmasságot ezekbe a mesterien kidolgozott csücskökbe feszítve.

Az udvarhölgyeken a zöld és az ezüst-narancs különböző árnyalataiban csodálhatjuk meg a szemkápráztató alkotásokat, a közönség sorait betöltő taps, bizony már a finálénak szól. Még egyszer, utoljára suhogó selymek, lenge muszlinok, nemes taftok fényűző kavalkádjának lehetünk tanúi, mire csinos modelljei által vezetve a talpig feketébe bújt, bájos tervező hölgy, Zoób Katti is kifutóra lép.

Zoób Katti 2007 S hogy mit tesz majd ezután az ünnepelt művésznő?
- egy biztos, a zajos sikerrel zárult bemutató után sem lógatja a lábát…
ZK: Túlságosan tevékeny típus vagyok, az a bajom, hogy nem tudok pihenni. A homedesign és az építészet is foglalkoztat, otthonteremtő, meleg, nőies egyénnek tartom magam, így nem kizárt, hogy hamarosan porcelánok is kikerülnek a kezeim közül. Ami a közelebbi jövőt illeti, idén decemberben valószínűleg lesz egy jelmeztervezéssel kapcsolatos színházi munkám is, de ezt egyelőre nem szeretném elkiabálni!

Fotók Zoób Katti 2008 Tavasz/Nyári nagybemutatójáról - T-Com Székház, 2007-10-06

Fotók Zoób Katti 2008 Tavasz/Nyári nagybemutatójának főpróbájáról és backstage-éről - T-Com Székház, 2007-10-06

Fotók Zoób Katti 2008 Tavasz/Nyári nagybemutatójának sajtótájékoztatójáról - T-Com Székház, 2007-10-06

Mindent Zoób Katti, divattervezőről a HazaiDivat.hu portálon


Írta: MZ , Dátum: 2007-10-22






ALMAF