A USE unused 2007 TavaszNyári divatbemutatóján jártunk (április 12.)

A fiatal tervezőcsoport, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András triásza ismét kitett magáért.


USE 2007 tavasz/nyárHarmóniába oldott diszharmónia

A fiatal tervezőcsoport, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András triásza ismét kitett magáért. Nemcsak a párizsi Fashion Weeken már bemutatásra került kollekció, de a divatbemutató atmoszférája, a köréje kerekített történet tűzlétrástól a sötétségbe borult malom raktérig is hatott a zömében fiatalokból álló nézőközönségre, akik a kezdés időpontjára lassacskán a tágas Malomudvarból is kiszorultak. Az érdeklődés nem volt hiába, bizony egy új világ születésénél bábáskodhattak az érdeklődök. A ’70-es évek konfekciódivatjának és a japán horrorfilmek szigorának, asszexualitásig fojtott erotikájának frigyéből eddig ismeretlen, körvonalazhatatlan egység keletkezett a USE univerzumában.



Intro

A szokatlanul népes, angol aforizmáktól hangos Hungária Malomudvarra lassan ráesteledik. A Nap éppen lebukóban, első látásra azt hisszük, a hatalmas égitest füröszti vöröses-narancsban a divatbemutató helyszínéül szolgáló épület terméskő falait. A természetnél nincs is csodásabb – gondolnánk – amikor beljebb lépve zöldben, vörösben játszó reflektorra leszünk figyelmesek. A varázslat már most elkezdődik.

USE 2007 tavasz/nyár A következő meglepetés akkor ér bennünket, amikor a csinos, fekete ruhás hoszteszlányok a retrósan romos épületet cikk-cakkban behálózó tűzlétrára mutatnak. Mese nincs, ha nem szeretnék lezuhanni, húszasával, huszonötösével kell sorjában felkapaszkodjunk az emeletre. Akárha a New York-i kínai negyed egyik düledező házacskáját kívánnánk magunkévá hódítani. Persze ezúttal sincs könnyű dolgunk, a fém lépcsősor apró négyzeteibe lépten-nyomon beleszorul lábbelink tűsarka. De nem panaszkodunk, macskákat megszégyenítő ügyességgel vesszük az akadályokat. A sötét padlástérbe, üres malomraktérbe jutván lélegzetvisszafojtva várakozunk az újabb csodákra.

New York után hirtelen Hitchcookra asszociálva, ha már horror legyen is az, szinte egy lendülettel kapjuk oldalra fejünket. Gyilkos dühvel támadó galambokra számítunk, ám a vérengzés ezúttal elmarad. Míg Yonderboy a sarokban lévő keverőpult segédletével fémesen pattogó, lágyan ringó – mikor mi illik - dallamokat perget, csihol körénk az éterbe, a kifutó végén elhelyezett óriás kivetítőn a 2005-ös Fashion Awards Hungaryn az Év Modelljévé választott Varga Ágotát látjuk viszont.

Talányos ouvré

Az ezúttal szőke, tusi frizurával hódító szépség fehér sortban és ingecskében ringatja magát a hintán, melyet hosszú kötelek tartanak a levegőben, majd kisvártatva, mintha csak a vászonról lépne le, bámulatos gyorsasággal lejt végig a kifutóvá avanzsált, faborítású padlón. Nyomában már sorjáznak is az est lófarkas, dús, fekete szemöldökű manökenjei, a 21. század extatikus, futurisztikumba oltott „gésái”. Csoda, ha a közönség soraiban helyet foglaló Geszti Péter és Réz András sem tudja levenni róluk a szemét?

USE 2007 tavasz/nyár Az ártatlanság fehérjében, a szamurájkard pengéjén megcsillanó ezüstben, a tavaszt köszöntő, bimbóba borult virágok mályvájában és az örök feketében pompázó kreációkra a minimalizmus jegyében fogant puritán sziluettek, a mindenkor letisztult vonalvezetés jellemző. A kollekció egyes darabjaiba az aprólékosan megmunkált felületek - egy nadrág hátsóján ötletesen elhelyezett, merész bugyivonal, egy mívesen kidolgozott mellrész, avagy a laza pamut pólókat, szocialista köpenyruhákat ékítő, méretes zsebecskék - csempésznek az egyediségen túl, látvány és ritmusteremtő, törő mozgalmasságot is.

Forrósortoktól a köpenyruhákig

A csillogó lakkfelületeket pamuttal egyensúlyozó költemények között nadrágtól a szoknyáig mindent fellelhetünk. Legyen az a combokat hangsúlyozó, aprócska lakk forrósort, természetesen fekete, testre simuló macskanadrág, vagy elegáns, karcsúsított zakóval passzított, már-már klasszikusnak nevezhető pantalló, a hosszúság immáron másodlagos, a hangsúly azon van, hogy s mivel viseljük őket.

USE 2007 tavasz/nyár Az alsókat egyszerűnek tűnő, mégis mesterien kidolgozott, rövid vagy hosszú ujjú ingekkel passzíthatjuk, de pántnélküli fekete felsőt, zsebbel ékített pamut pólót, csillogó, lurex hatású, hosszított ujjatlant is húzhatunk föléjük. A sortok alá az igazán merészek fekete lakk egyberészesbe is bújtathatják kárhoztathatatlan idomaikat, csak aztán szó ne érje a ház elejét, minden tekintet rájuk tapad.

Míg az ultra mini fekete ruhát a föléje kapott, természetesen kigombolt, hosszú, fehér ing teszi kontrasztossá, a köpenyruhákat egy-egy ezüst vagy fehérben játszó lakköv  bolondíthatja meg. Utóbbiak között találhatunk bő fazonú, rövid esésű, hagymaburokra emlékeztető darabokat és a test vonalát követő, állónyakú, hosszabb fazonú alkotásokat szintén.

A hófehér pamutruhák a férfiak szívét is meghódítják majd, a ringó keblek és formás hátsók látványának egyikük sem tud ellenállni. A kollekció egyes darabjaihoz társított, designos, fekete balonkabátokat magunk is elirigyeltük csábos viselőiktől, bizton számíthatnak a tavasz slágereinek.

„Szoborcipők”

USE 2007 tavasz/nyár A klasszikust modernbe játszó, a múltat jelenbe, jövőbe fordító öltözékek összhatását minden esetben csak emelni tudják a lábbelik. Az ezüstben és fehérben pompázó, magasított talpú, csillogó lakkszandálokból süt az erotika, melyet csak a kollekcióra jellemző végtelen letisztultság tud, más dimenzióba emelvén, visszafogni. Ha szabad ilyen csúnya szót használni, a horrorisztikus toronycipellők minden tulajdonságuk mellett, trendiek is, akik meghökkenvén, elsőre mégis visszariadnának viselésüktől, azoknak a USE tervezőcsoport divatérzékenységét ugyancsak hangsúlyozó, visszafogottabb fekete, fehér bőr körömcipőit ajánlhatnánk „tipegésre”.

Viváttól hangos showroom...

A Yonderboi muzsikájával fűszerezett, kivetítővel játszó, kitörő tapssal jutalmazott divatbemutató persze nem érhetett ily könnyedén véget. Godena-Juhász Attiláékat a népes közönség nem ereszthette útjára addig, míg tiszteletét kellőképp le nem rótta. A USE showroomjában valóságos kis fogadássá nőtte ki magát a pohárköszöntőnek indult ünneplés. Így van ez, amikor a szépreményű, sokat látott divattervezőknek mindenki egyenként szeretne gratulálni…

Képek a USE 2007 Tavasz/Nyári kollekciójának bemutatójáról - Hungária Malomudvar , 2007-04-12


Írta: MZ , Dátum: 2007-04-13






ALMAF